MORBID ILLUSION - In The Crypt Of The Stifled

MORBID ILLUSION - In The Crypt Of The Stifled

MORBID ILLUSION - In The Crypt Of The Stifled

MORBID ILLUSION - In The Crypt Of The Stifled

Traja členovia tohto kvinteta majú dvadsať rokov, ten štvrtý devätnásť, čo znamená, že keď MORBID ILLUSION vo švédskej Uppsale v roku 2011 začínali, boli to detiská na hranici puberty. Neviem o tom, že by sa u nás takýmto koníčkom venovali školáci, ale na Severe to zrejme majú inak, nejednu dnes kultovú nahrávku poslali do sveta smrkáči, akých by tu nikto nehodlal brať vážne, aby som nechodil ďaleko, napríklad debut COVENANT vyšiel, keď jeho tvorcovia mali šestnásť a štrnásť a ako od detí to fakt neznelo. Ak si vezmete, že nikto sa hudobníkom nestane zo dňa na deň, tak je jasné, že nejedna uznávaná postava škandinávskeho metalu zvládala muzikantstvo ešte predtým, než sa prvýkrát opila.

Demo vydali už rok po vzniku, nepočul som ho, netuším, ako tá hudba mohla znieť, ale počas pár rokov sa rozhodne vymakali tak, že je to na album. Ich tvorba zaujala dokonca u nás na Slovensku u Immortal Souls Productions, čo už istým potvrdením kvality je. Trinásť skladieb za 33 minút naznačuje, že bude nárez, a to skutočne nekompromisný. Názov skupiny i námet na obale CD dýcha deathmetalovým svetom 90. rokov a presne tam sa na „In The Crypt Of The Stifled“ vyberieme. Výlet odporúčam hlavne tým, ktorým je za ním smutno, ale ja sám, hoci netrpím nejakou nostalgiou, som prekvapený, ako ma nahrávka baví. Vzhľadom na celkovú presýtenosť všetkým možným to chcelo dosť veľa vypočutí, ale nakoniec album „rozkvitol“.

MORBID ILLUSION

Hrá sa tu death metal klasického štýlu, možno však povedať, že vyslovene brutálny. Ak by vyšiel v čase, kedy ešte chalani ani zďaleka neboli na svete, možno by písal históriu BDM spolu s CANNIBAL CORPSE, SUFFOCATION, DERANGED, PYREXIA a podobne. Počuť tu skĺbenie švédskej školy s tou americkou, a do toho zaznejú aj ozveny takej akejsi fínskej ponurosti ako z čias ABHORRENCE a podobne. Hudobne ide o priamočiaru, veľmi útočnú a rýchlu hudbu, tie zničujúce hutné náklepy sú skutočne impozantné. Stredné a pomalšie motívy sú v menšine, v nich však vyniknú dosť temné, znepokojujúco vyznievajúce harmónie a vyhrávky. Nejeden riff na pomedzí death metalu, grindu a crustu vyvolá aj spomienku na druhý – tretí album VOMITORY a nad gitarami, nazvučenými rezavo a zároveň hutne sa nesie ťažký a pochmúrny growl.

MORBID ILLUSION sa tu na svojej ceste k ortodoxnému brutálnemu death metalu podľa klasických pravidiel spoliehajú na gitary, basu, bicie a vokál, nešpekulujú nad nejakými intrami alebo prekombinovanými technickými exhibíciami. Občasná akustická momentka, to áno, medzi trinástimi skladbami sa nájde miesto aj pre inštrumentálku, inak je však tento album z konca februára dokonalým vzorovým kusom kovu smrti pre tých, ktorí to majú radi hlavne skôr „po starom“, ale riadne nemilosrdne.

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Verdikt

Mladá krv so „starým“ death metalom, vysoko ukrutným a prekvapujúco bez príchute „toto som počul už tisíckrát“. MORBID ILLUSION skrátka dokážu strhnúť aj bez toho, aby prinášali niečo „nové“.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 33:24

morbidillusion.bandcamp.com

Sestava

Skladby

  1. It Came Back
  2. Involuntarily Cremated
  3. Hounded and Hanged
  4. Voices from the Beyond
  5. The Vitiated Breed
  6. Blessed Mutilation
  7. Crawling (In and Out of Death)
  8. The Crypt of the Stifled
  9. Served Severed
  10. Facial Defleshing
  11. Mutation Amputation
  12. Drenched in Battery Acid
  13. Maim

Diskografie

In The Crypt Of The Stifled (2018)
Embellished With Blood (EP) (2015)