MURDER INC. - Umlčen navěky

MURDER INC. - Umlčen navěky

MURDER INC. - Umlčen navěky

MURDER INC. - Umlčen navěky

Za tých vyše tridsať rokov, čo sa zaujímam aj o domáci, teda česko-slovenský metal, som už nejakú skupinu z Berouna určite počul, bolo to však celkom iste veľmi dávno, v časoch, ktoré dnes u stále priveľkej časti populácie vyvolávajú spomienkový optimizmus. Neviem načo, ešte aj ten domáci metal je dnes lepší. Príkladov by sa dalo nájsť veľa a jedným z nich sú napríklad berounskí MURDER INC. Začínali pred siedmimi rokmi, niektorí ako žiaci ZŠ, a po deme a dvoch EP sú na svojom debutovom albume v nebezpečne dobrej forme.

Nie som nijakým špeciálnym nadšencom retro-metalu a návratov o napríklad tridsať rokov späť, ale ak je raz niečo dobré, tak to oceniť viem. A vlastne mám pochopenie pre to, že časť metalovej generácie vo veku 20+ sa obracia k starej a veľmi starej škole, keďže metal bol vtedy najrýdzejší, najmetalovejší a prečo si neskúsiť oživiť tohto jeho ducha. Dnes sú napríklad lepšie možnosti a ani príslušníci VB vás nebudú buzerovať za vlasy, riflovku a iné metalové propriety. Navyše, ak sa človek venuje hraniu toho, k čomu ho srdce ťahá najviac, môže s istým talentom a snahou mať slušné výsledky.

MURDER INC.
MURDER INC. sú vydarenou rubárňou v duchu extrémne metalových čias 80. rokov, postavenou z dvoch tretín na thrash metale a tú poslednú tretinu tvoria doladenia palety v podobe oldschoolových death- a blackmetalových pasáží. Keď sa na to pozriem zoširoka, thrash metal u Support Underground je hlavne z tej divokejšej, neuhladenej, v podzemí ukovanej sorty a štvorka z Berouna je u tohto vydavateľstva možno aj najdrsnejší výprask v žánri. Desiatka skladieb sa ženie hlavne v tempách rýchlo a ešte rýchlejšie a atmosféra nahrávky je zúrivá a agresívna. Takýto ultrathrash, zabalený do výborného zvuku z Davosu, môže sfleku ísť do sveta, to, že materiál je narevaný v češtine, „cizinec promine“.

Poslucháč je tu na tridsaťtri minút vtiahnutý do ostro kovových staroškolských surových riffov, pod ktorými rinčia basové vyhrávky a všetko dopredu ženie paľba bicích. Prevažujúci vyšší, revaný, na mnohých miestach doslova zúriaci vokál z času na čas doplní hlbšia starodávna deathmetalová poloha – možno trochu ako KRABATHOR, a nárez okorenia sóla, dramaticky vystavané harmónie i zdravá dávka melódií. Texty sú – až na „IV. druh“ – hlavne z tohto sveta, textárom zjavne skôr nemilovaného, a hudobná nádielka je zabalená v ponuro komixovo ladenom digipaku. Veľmi dobrý debut, prístupom mi MURDER INC. trochu pripomínajú bratislavských RADIATION, je to podobná syntéza starého US, nemeckého a juhoamerického metalového besnenia. Tu navyše neraz preberá opraty aj „poľská“ pekelnosť, ako ju poznáme napríklad zo staršej tvorby WITCHMASTER. Stará škola s mladou krvou, takto to má zmysel.

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Verdikt

Štyria českí metalisti hrajú maximálne besný thrash z čias, ktoré nemohli zažiť. Ide im to veľmi dobre.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 33:31

murderinc.bandcamp.com

Sestava

Skladby

  1. 42-06-10
  2. Rozsudek padl
  3. Na kusy roztrhán
  4. IV. druh
  5. Život jde dál
  6. Arcifuck
  7. PxPxSx
  8. Podříznout a zakopat
  9. Smrtihlav
  10. Umlčen navěky

Diskografie

Umlčen navěky (2018)
Povolen zabíjet (EP) (2016)
Je čas zemřít! (EP) (2014)
Split Demo (2014)