FORGOTTEN SILENCE - Yarim Ay

FORGOTTEN SILENCE - Yarim Ay

FORGOTTEN SILENCE - Yarim Ay

FORGOTTEN SILENCE - Yarim Ay

Poslední studiová výprava brněnského „Ticha jež bylo zapomenuto“ "KA BA ACH" voněla bodavým větrem egyptské noci, plným písku, zmaru a tmy. Čas však od návštěvy stále populárnějších hrobek přece jen pokročil a tak zasloužilí experimentátoři raději rychle přichystali další přírůstek do svého, již tak četného, stádečka oblíbených „ípíček“. Tentokráte však odpadá dělení se o prostor s další skupinou. FORGOTTEN SILENCE totiž táhnou hracím časem samojediní.

A na vinylové EP je toho skutečně koňská dávka. Nutno se připravit na šestnácti minutový epos, který kolem sebe rozhazuje motivy plnými hrstmi. S orientálními stupnicemi v podání „Zapomenutého ticha“ jsme sice již měli tu čest, ovšem celkové zpracování tentokráte odkazuje někam úplně jinam. Tak předně, zapomeňte na bicí. Občasný lomoz v pozadí sice ucho zaregistruje, jsou to však jen perkuse, navíc zřejmě naprogramované? Ani zkreslených kytar příliš neužijeme, burácí spíše zřídka, často jako pouhý podkres k mužskému recitativu. Je tedy zřejmé, že drtivá většina práce leží na bedrech zpěvačky Hanky Nogolové a jedním dechem nutno dodat, že na bedrech řácky silných. Ta totiž, v obětí akustických kytar, s náladou doslova čaruje. Ležérně koketuje se zabarvením hlasu, střídá anglický text s českým a především díky nebývale silné konstelaci „čistoty“, skupina atakuje území artrockových velikánů. Po svém.

Bodování jedné jediné skladby je, myslím, nesprávné. Nechejme tedy recenzi bez zbytečné přítěže otravných číslíček a celou tu krásu vypusťme žít vlastním životem. Vždyť hudba - chvíli hladivě klidná, jindy dráždivě nepokojná, tu mrazivá, onde vášnivá, pokaždé však osobitá - další chvály nepotřebuje.

 Přidejte svůj názor

Darkmoor

Verdikt

Jedna předlouhá nádherná skladba napříč hudebním spektrem.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 16:03

Produkce: FORGOTTEN SILENCE
Studio: Audio Line, Brno

fs.redblack.cz

Sestava

Skladby

  1. Yarim Ay

Diskografie

Kras (2018)
Sonique Voyeurisme (2015)
La Grande Bouffe (2012)
Thots (demo 95/debut CD96 remaster) (2009)
Tumulus split + Chiasmatic (2008)
Kro Ni Ka (2006)
Bya Bamahe Neem (EP) (2004)
Yarim Ay (7 (2002)
ka Ba Ach (MC) (2001)
Ka Ba Ach (CD) (2000)
Deathophobia - European Series Vol.II. (kompilace) (2000)
A Tribute To Master's Hammer (kompilace) (1999)
Hathor's Place (7 (1999)
Senyaan (2CD) (1998)
Senyaan (MC) (1998)
The Hills of Senyaan Pt.II. (7 (1997)
Thots (1996)
Echoes From The Underworld Vol.II. (kompilace) (1996)
Clara (7 (1996)
Sometimes Death Is Better 2,3& 4 (kompilace) (1995)
Thots (MC demo) (1995)