FINAL FLAG - Capture The Flag

FINAL FLAG - Capture The Flag

FINAL FLAG - Capture The Flag

FINAL FLAG - Capture The Flag

Ešte v lete vydal Koník zaujímavú nahrávku novej skupiny či projektu FINAL FLAG. Ide o česko-americké zoskupenie, za ktorým stoja Tomáš Skořepa z thrashmetalových, resp. thrash/crossoverových EXORCIZPHOBIA, ktorý tu nahral gitary a sprievodné vokály, Jiří Rosa (TORTHARRY) skladby nabubnoval, sóla do dvoch skladieb hosťovsky nahral Ondra Šíma a v jednej skladbe na basgitare zahosťoval Michal Martinec. Poviete si „štyri mená už padli a zatiaľ sme nevytiahli päty z krajiny českej...“, ale žiadne strachy, je to tu, nahrávku naspieval Eric Helzer, súčasný vokalista amerických legiend WEHRMACHT a táto kooperácia bola upečená prednedávnom, keď Američania v ČR hrali.

FINAL FLAG

Šestnásťskladbový album ma po hudobnej stránke zo začiatku celkom prekvapil, vzhľadom na „hlavné angažmány“ zúčastnených som očakával o čosi nárezovejší materiál. „Capture The Flag“ je však skôr skočná melodická pohodovka, crossover na pomedzí veselého punku, klasického amerického thrash metalu a hard coru, ktorá sa síce nesie hlavne v energických rýchlejších tempách a nebojí sa ani naozaj svižných pasáží a agresívnejšieho podania, ale stále s puncom odpichnutej ľahkosti. V nej dobre vyniknú zaujímavé hudobné nápady, rezavé gitary a vokály i zbory. Zvuk takisto kvalitne „kope“, ale nesnaží sa poslucháča prevalcovať.

Tvrdosť teda je, ale aj priestor pre flegmatickejšie popevky a kusisko rockandrollového darebáctva. Album je rozhodne chytľavý, pestrý a zdravo „hitový“, melodický, občas kričaný vokál sype texty z ulice, väčšinou na tému polície, šikmej plochy, spoločnosti a v závere si v „Palestinians“ vypočujeme aj ANTHRAX a čosi na politickú tému. „Capture The Flag“ je v neposlednom rade poklonou osemdesiatym rokom a hudbe, ktorá zúčastnených formovala. Česi zložili kvalitnú „ameriku“, naspieval im to rovno tamojší rodák a vo výsledku tak počúvate niečo, čo príjemne pripomenie prvé albumy SUICIDAL TENDENCIES, D.R.I., ale napríklad aj MUCKY PUP a podobne. Za hudbou trochu zaostáva grafická stránka, čierno-biely digipak celkovo nevyzerá zle, ale titulná strana mohla byť výraznejšia, aj keď chápem, že fotka vykydnutého policajného auta zúčastneným pripadala ako rana do čierneho. V rámci žánru tak či tak rozhodne podarená vec.

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Verdikt

Česko-americký crossover punku, hardcoru, metalu atď., 80. roky ako vyšité.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 38:25

www.facebook.com/FinalFlag

Sestava

Skladby

  1. Swallow All the Drugs
  2. Female Accomplice
  3. Insurgency
  4. Uncle Tom
  5. Johnny´s at the Disco
  6. Be the Movie
  7. Prison Break
  8. Hang ´em High
  9. Hey Officer
  10. Cutloose
  11. The Incorporated Eights
  12. White Wine
  13. Run From the Cure
  14. Take Me to Your Leader
  15. Get it Back
  16. Palestinians

Diskografie

Capture The Flag (2017)