ŽIVOT - Gravitace + Vetřelec = Život aneb nehrajte si s ufony

ŽIVOT - Gravitace + Vetřelec = Život aneb nehrajte si s ufony

ŽIVOT - Gravitace + Vetřelec = Život aneb nehrajte si s ufony

ŽIVOT - Gravitace + Vetřelec = Život aneb nehrajte si s ufony

Tak copak tu dneska máme. Stísněné prostory mezinárodní stanice, zajímavé vzorky z Marsu a šestičlennou posádku poměrně drahých herců. Párty může začít. Nejdříve se trochu seznámíme s protagonisty, ale ne moc, protože stejně tušíme, že se tu bude dost umírat. V tomto ohledu kvituji s povděkem úvodní dlouhé záběry bez střihu na poletující vědce a krásy vesmíru. Gravitaci to připomíná nejen stanicí, ale i hypnotickým záběrem bez střihu, kdy kamera proplouvá stanicí a vy sbíráte první kousky informací o prostředí a postavách, co v něm plují. Jakmile se po úvodním napětí podaří zachytit sondu z Marsu a my zjistíme, že držíme v ruce opravdu první mimozemskou buňku, začne to být zajímavější. Netrvá dlouho a po tom, co do buňky strkáme a pícháme… probudí se k životu. A máme tu emzáka, kterého si pojmenujeme Calvin.

ŽIVOT

Poslední sci-fi, na kterém jsem byl v kině, byl Příchozí, kde to bylo hodně o komunikaci, což pro Život neplatí v žádném případě. Calvin se s námi nechce moc bavit. Chce růst a k tomu potřebuje krmi. Možná je trochu nakrklý, protože jsme do něj pouštěli elektriku. Takže uniká a zabíjí.

ŽIVOT

Výtvarně má film skvělá místa, koketující s už zmíněnou Gravitací, nádherné pohledy do vesmíru i vlastnosti, které zklamou. Mnohem klaustrofobnější pocit jsem měl při již legendárním Vetřelci, i když se odehrával na lodi nesrovnatelně větší. Zde by se přímo nabízelo hrát si i se stísněností prostoru, protože stanice velikostí a vybavením má téměř dnešní parametry, ale nějak se to nedaří.

ŽIVOT

Občas jsem měl pocit, že kdyby postavy vůbec nemluvily, tak by možná udělaly lépe. Druhá polovina filmu se zvrhává v trochu béčkovou vyvražďovačku, kde z jedné buňky je silný, chytrý a žravý organismus velký asi metr, jenž se nám někde pořád schovává. Podobnost s Vetřelcem čistě náhodná. Jednotlivé figury tu ale mezi kvalitní akcí zkouší ve chvílích zoufalství hlouběji filosofovat a zamýšlet se nad životem, což bylo skoro k nepřežití. Jakoby se film najednou přepnul do zcela jiného žánru, který vás v tu chvíli ale vůbec nezajímá. K nepřežití je občas i chování hlavních protagonistů. Od vědců na vesmírné stanici bych očekával trochu inteligentnější reakce, než tu je k vidění.

ŽIVOT

A výsledek. Je fajn. Film je celkem krátký a až na pár pasáží, kde si vědci nudně povídají o životě a smrti, to celkem jede. To, že scénář dělali lidi, co mají za sebou Deadpoola, je znát hlavně na úplném konci, a to člověka potěší. Nic více, nic méně. Život měl ale našlápnuto na víc, než na variaci již viděného.

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Život měl našlápnuto na víc, než na variaci již viděného, ale i tak je to fajn pokoukání.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-

Další informace

USA, 2017, 104 min

Režie: Daniel Espinosa
Scénář: Rhett Reese, Paul Wernick
Kamera: Seamus McGarvey
Hudba: Jon Ekstrand
Hrají: Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds, Hirojuki Sanada, Ariyon Bakare, Olga Dychovičnaja, Alexandre Nguyen, Naoko Mori