DEBUSTROL, HYPNOS - Plzeň, Šeříkovka – 8. října 2016

DEBUSTROL, HYPNOS - Plzeň, Šeříkovka – 8. října 2016

DEBUSTROL, HYPNOS - Plzeň, Šeříkovka – 8. října 2016

DEBUSTROL, HYPNOS - Plzeň, Šeříkovka – 8. října 2016

Název „Československé Tour 2016“, který si ke své aktuální sérii koncertů zvolili čelní představitelé českého metalu DEBUSTROL a HYPNOS, a jehož první díl se odehrál v Plzni na závěr druhého dne letošních voleb do krajských zastupitelstev, zní vskutku honosně. Jakoby nás všechny vracel do doby o čtvrtstoletí zpátky, kdy ještě existoval společný stát Čechů a Slováků, a přeneseně rovněž do doby, kdy se ještě na domácí metalové koncerty chodilo masově.

HYPNOS

Jenže nebyl to jen název turné, který nás vzal na onu zmíněnou cestu časem zpět. Byla to i celá atmosféra koncertu, na který si našlo cestu pozoruhodné množství posluchačů (takže byl záhy přesunut do velkého sálu), a která vskutku vyvolávala příjemně nostalgické emoce, ať už jste právě naslouchali vysoce emotivnímu death metalu HYPNOS (který v jistém smyslu převzal žezlo po KRABATHORu a je tedy s onou minulostí svázán alespoň takto) anebo thrashovému náklepu DEBUSTROL, jenž působil podobně živelně jako kdysi. Věčná škoda, že avizovaná nová alba obou kapel na místě nebyla k dostání, ať už díky tomu, že datum vydání bylo již dříve naplánováno na 27. října 2016 („Válka“ DEBUSTROLu) nebo že bylo v mezičase přesunuto na pozdější datum 25. března 2017 („The Whitecrow“ HYPNOSu), protože s jejich premiérovým prodejem na místě by zdejší genius loci byl jistě ještě mnohem hmatatelnější.

HYPNOS

Otěže celého večera uchopila v devět večer Brunova skvadra a od prvního taktu bylo zřejmé, že tady nejde o žádnou předkapelu, ale naprosto rovnocenného pódiového partnera, který rozdával deathmetalovou radost plnými hrstmi. Zvuk byl od samého počátku naprosto perfektní, a tak kapele nic nebránilo v tom, aby mohla pozorné publikum prakticky okamžitě začít přivádět do varu. Hrálo se především z posledního alba „Heretic Commando“, nechyběly ani některé starší tutovky („Journey Into Doom“, „In Blood We Trust“) a zazněly rovněž dvě věci z chystané novinky, a sice titulní „The Whitecrow“ a „One Flesh, One Blood“, z nichž zejména prvně jmenovaná zněla velmi nadějně. Když HYPNOS opouštěl po hodině hraní prkna, která v jejich případě znamenala hudební smrt, zanechal v Plzni skutečně výborný dojem.

DEBUSTROL

Přestavba pódia poté nezabrala ani zdaleka tolik času, kolik by si byl býval člověk myslel, a DEBUSTROL udeřili do strun snad ještě dříve, než stačili dokončit zvukovou zkoušku. Ale ani oni netrpěli zvukovou nedostatečností, takže zřejmě věděli, co činí. Jejich v současné době již velmi klasický set, zahrnující reprezentativní průřez celou dosavadní diskografií, čítající devět „hratelných“ alb (mezi nimiž chybí „Chytrá past“, neboť zkrátka není dostatečně thrashová), byl dokořeněn třemi novými skladbami z již zmiňované albové novinky, jmenovitě pak titulní „Válkou“, „Zakuklenci“ a „Nasrat vám všem“. Už jen podle názvů je zřejmé, že u Kolinsse a spol. je i po sedmi létech od poslední studiovky všechno při starém, a hudební složka nových věcí to jen potvrdila. Celý set měl neuvěřitelný spád (ostatně jak také jinak v případě DEBUSTROLu) a samozřejmě nechybělo ani sólo pro motorovou pilu, které ústřední persóna skupiny již skutečně dobrousila do dokonalosti.

DEBUSTROL

Ani mladoboleslavští thrasheři tedy rozhodně nikoho nezklamali a mohli domů odjet se zdviženou hlavou. A protože to byl teprve začátek celého zmiňovaného turné, hádám, že fanoušky na dalších jeho deseti zastávkách čeká vskutku výrazná porce živé muziky, až bych to skoro jel ještě jednou někam osobně překontrolovat.

DEBUSTROL

 2

Louis