HENYCH 666 - Už jsem velkej kluk (rozhovor s Vlastou Henychem)

HENYCH 666 - Už jsem velkej kluk (rozhovor s Vlastou Henychem)

HENYCH 666 - Už jsem velkej kluk (rozhovor s Vlastou Henychem)

HENYCH 666 - Už jsem velkej kluk (rozhovor s Vlastou Henychem)

O Vlastovi Henychovi, potažmo jeho skupině HENYCH 666, není poslední dobou příliš slyšet. Co se nahrávek týče, hoši vlastně začali a skončili zároveň (tedy až do dnešních dní) s debutovým EP „Psychonaut“ v roce 2011 a od té doby jen občas živě vystoupí na koncertech, které by se za rok daly spočítat na prstech jedné ruky. Přesto ale skupina žije svým vlastním, pro ni zjevně vyhovujícím životem, a navíc se nám v těchto dnech připomíná novým singlem, původně ovšem slibovaným již o rok dříve. Ale to je zkrátka HENYCH 666, jak o tom ostatně vypráví samotná ústřední postava této kapely, žijící legenda českého metalového undergroundu, která se s přirozeností sobě vlastní tvrdošíjně odmítá bavit na téma jeho původní skupiny, jež ho prakticky proslavila a jejíž jméno zde záměrně neuvádím, neboť už tak jsem dost riskoval, když jsem ho několikrát zmínil ve svých otázkách (:-)).

Tak hned ze začátku jedna otázka jen pro pořádek – na otázky ohledně TÖRRu tedy, jak už jsi dříve avizoval, nechceš odpovídat?

Ne.

A můžu se zeptat proč?

Nechci rozpoutávat soutěž o kokoty roku jako jiné kapely v minulosti i současnosti. Není to můj styl.

Jak se tvé současné kapele aktuálně daří? Ptám se proto, že domácí metalový fanoušek by klidně mohl mít dojem, že tak nějak vyklízíš (-te) pozice, když poslední počin HENYCH 666, EP „Psychonaut“, vyšel už v roce 2011 a od té doby až doteď vlastně jen velmi sporadicky koncertujete…

Už jsem velkej kluk a něco už mám za sebou, abych jezdil po republice a hrál „za párek“. Náš koncert má svojí cenu. Zájem pořadatelů je takový, jaká je podpora posluchačů. Léta se mě pořád dokola fanoušci ptají – kdy budete hrát u nás v XY? Já pořád dokola odpovídám, že rád zahraju kdekoli na akci, ale musí si nás místní pořadatel koncertu nebo festu objednat. Proto se musíte ptát pořadatelů u vás, kdy tu a tu kapelu pozvou. Platí to obecně. Pořadatelé reagují na zájem návštěvníků a podle toho sestavují program. Nakonec hraju sice méně, ale pěkné akce a máme čas i na jiné aktivity.

HENYCH 666

Aktuální novinkou ze stáje HENYCH 666 je čerstvý singl „Jen jednou“/„Oči plný krve“, který je i s kompletním příslušenstvím k dispozici ke stažení zdarma na vašich webových stránkách. Víc materiálu, třeba i na kompletní album, se vám nedostává? Nebo proč jste zvolili právě takový přístup?

Já jsem to hlásil hned při vydání „Psychonauta“, že pokud je situace s financováním nahrávek taková, jaká je, tak budu vydávat občas jen singl. Klidně bych nahrával každý rok album, ale to stojí peníze a ty já nemám. 

Jak bys představil obě nové písně? Co chcete jejich prostřednictvím sdělit světu, pokud samozřejmě ne jen tu samotnou skutečnost, že HENYCH 666 žijí a tvoří…

Ano, hlavní motiv je, že JSME TADY A HRAJEME ROCK´N´ROLL. Druhé sdělení je, že svět se řítí do prdele a my s ním (smích). Ne, vážně… moje texty jsou moje pocity a frustrace, které život přináší. Proto jsem tentokrát sáhnul po jednom tématu pro obě písně. V sedmdesátých letech se nahrávala koncepční alba, tak já v roce 2016 vydávám koncepční singl (smích). Písničky jsou motivační. „Jen jednou“ je o tom, že člověk by měl žít trochu na hraně, aby život prožil co nejzajímavěji. Je totiž krátkej.  Nakonec, co se ti může stát? Můžeš umřít jen jednou! A „Oči plný krve“ jsou o chlapských bitvách, malých i velkých. Od sportovních zápasů přes rvačky v hospodě a na fotbale, až po bitvy ve válkách. Každej chlap se v životě do nějaké připlete. Můžeš mít ksicht na sračku a oči plný krve, ale je důležitý se zas postavit na nohy…

Jak důležité jsou vlastně pro tebe texty? Musí nutně něco sdělovat nebo zkrátka mají jen co nejlépe dokreslit náladu té které skladby?

Jelikož nejsem povrchní posluchač a nejde mi jen o pěknou melodii, kterou si můžu pískat ve sprše a rytmus, na kterej si dobře zatančím, tak text a jeho sdělení je pro mě důležitý hodně. A když hudba ještě dokreslí náladu sdělení, je taková píseň ideální (smích).

Zhruba dva dny od zveřejnění byl podle počítadla na webu nový singl stažen cca 200 x. Má to pro tebe už nějakou vypovídací hodnotu? Nebo jí to bude mít až později a kolik by sis tak představoval, že by těch stažení mohlo být?

Tak vzhledem k tomu, že máme na facebooku cca 5.000 lidí a singl je ke stažení zadarmo, by to číslo mohlo být klidně vyšší. To už jsou věci, které neovlivním. My to napsali, nahráli a dali lidem. Ted už si to „dílo“ musí žít svým životem. Je to o štěstí, jestli písně osloví více lidí.

HENYCH 666

Fanoušky, kteří si singl stáhnou, zároveň vybízíte k tomu, aby vás v případě, že se jim hudba líbí, podpořili libovolnou částkou, zaslanou na váš účet s tím, že takové peníze využijete na zaplacení studia pro nahrání dalších písniček, výrobu triček apod. Zároveň uvádíte důvody, proč jste nevyužili možností „startovačů“ jak např. Kickstarter apod. Skutečně si myslíš, že právě tyhle „startovače“ nemají svůj smysl? Připadá mi, že takto byste alespoň případně mohli mít k určitému datu jistotu v tom, že zkrátka můžete nahrát třeba celé album, zatímco takto budete jen vyčkávat, zda a jestli se vůbec něco sejde bez ohledu na nějaký pevný časový termín…

Podle výsledků a zkušeností podobných skupin jako my vím, že bychom potřebnou částku na kompletní album a servis okolo něj prostě nevybrali. Musel bych se spojit s populárními rapery, aby to bylo komerčně zajímavější. Pak bych si ale připadal přinejmenším nepatřičně.

Nepřemýšleli jste vlastně ani na chvilku o tom, že byste stažení těch dvou skladeb nějak zpoplatnili?

Jestli víš jak, prodej to velkým vydavatelům a budeš miliardář. Jsou dvě možnosti. Vydat regulérní CD. Zvednou se ti další náklady na výrobu, které se ti nevrátí. CD si koupí pár skalních a zbytek to hned upne na všechny stahovací servery. Navíc cena takového singlu může být max. 50,- Kč a skončí to na tom, že zaslání poštou je dražší a tudíž pro rozesílání nevýhodné. Druhá možnost je to zpoplatnit na webu, například píseň za 10,- Kč. Stáhne a zaplatí to zase jen pár skalních a stejně to skončí zdarma na stahovacích serverech. Když se pak budeš rozhodovat, jestli vyplňovat formulář na bankovní převod a ještě zaplatit dvacku, klikneš radši vedle na ulozto.cz nebo warforum a máš to hned, bez komplikací a zadarmo. Výsledek – dát to na web zdarma je levnější a efektivnější. Jde nám hlavně o to, aby naše písně poslouchalo co nejvíce lidi, a když se jim bude naše hudba líbit, odrazí se to na zájmu o kapelu a více koncertech.

Jak jste tedy nahrávání nových dvou skladeb financovali a jak dlouho trval celý nahrávací proces?

Začátkem roku 2015 jsme poměrně rychle obě písně složili a nahráli v domácím studiu našeho kytaristy Iana. Mně se líbilo, jak to bylo smíchané a jak kapela zněla. Bylo to podle mých představ. Chtěli jsme to pustit mezi lidi jako nový singl. Proto byla reklama na jaro 2015. Problém byl ten, že třeba v mp3 do sluchátek to hraje super, ovšem zvuk je nekvalitní pro jiný poslech. Tato verze je k singlu přiložena jako bonus.  Řekl jsem si nakonec, že když už vydávám málo nových písní po delší době, chtělo by to co nejlépe a kvalitněji. Demo jsem pustil mým přátelům Petrovi Jandovi a Petrovi Kovandovi. Těm se písně líbily a pomohli mi s jejich realizací. Petr Janda mi dal k dispozici svoje studio a Petr Kovanda svou práci zvukaře. Tonda Rauer ještě pak hotovou nahrávku zmástroval a tím se z mých spolupracovníků stali zároveň sponzoři tohoto singlu. Nahráli jsme to za dva dny v červenci 2015 a k mixu se dostali až teď v únoru 2016, protože Kovanda měl moc práce na jiných projektech, které ho živily. Vše je zkrátka o penězích, když jsou, jde všechno rychleji.

HENYCH 666

A co od vás lze na to konto očekávat do budoucna, myslím ve směru nových nahrávek?

Vše se stále odvíjí od podpory a zájmu posluchačů. Buď se jim budou naše písně líbit a budou si o nás psát pořadatelům koncertů a posílat peníze na náš účet jako odměnu za naší práci, z které budeme moci financovat další nahrávání, nebo budeme hrát párkrát do roka a další singl nahrajeme, až to bude možné. V singlech chci určitě pokračovat. Je to to nejlepší, co v daném čase kapela vyprodukuje bez zbytečné vaty, která tvoří album a je zbytečně drahá. Až těch písní budeme mít deset, chtěl bych vydat album pouze na vinylu s pěkným obalem a přílohou.

Jak vypadá (či bude vypadat) aktuální playlist HENYCH 666? Zařazujete, předpokládám, i některé věci od TÖRRu, případně je čas od času obměňujete?

Playlist je stejný. Teď do něj přibyly tyto dva nové songy, které vytlačujou postupně staré věci, co jsem napsal pro moji bývalou skupinu.

8. dubna zahrajete v Liberci společně s ORTELem. Nemáte s nimi problém, podobně jako některé jiné české kapely? Jak vlastně nahlížíš na celou tu aféru s udílením „Slavíků“ kapele s extrémistickou pravicovou minulostí? 

Nikdy jsem za svou kariéru neřešil, kdo na koncertě, kam mě pozval pořadatel akce a zaplatil, hraje přede mnou a po mně. Vždy se starám jen o to, abych co nejlépe odehrál svůj set a pobavil lidi, které zajímám. S ORTELem žádnej problém nemám. Tu kapelu neznám a neposlouchám. Slyšel jsem pár ukázek na youtube a nemyslím si, že dělají něco špatného. Jen vyjadřují svoje sdělení, jak nejlépe dovedou. Jejich hudba ovšem není můj šálek kávy. A Český slavik je šaráda sama pro sebe a na můj vkus extremistická až dost. Tomu už by neublížil ani projev exhumovaného Hitlera v přímém přenosu mezi Gottem a Vondráčkovou.

Nepřipadá ti, že by se také mohl někdo zamyslet nad tím, kolik lidí vlastně v celé téhle „anketě“ hlasuje a jakou to tím pádem má vůbec vypovídací hodnotu o hudebním a jiném vkusu českého národa?

Já si nemyslím, že sám jsem takový „umělec“, abych mohl hodnotit kulturnost národa s jeho obecným vkusem. A asi má podobný názor více lidí, proto se ještě nikdo neodvážil nad tím zamyslet.

S touhle otázkou tak trochu souvisí i současný ve všech směrech probíraný problém migrace a statisíců uprchlíků směřujících do Evropy… Jaký je tvůj názor na celou tuhle věc?

Někdo si usmyslel, že je čas, abychom vyklidili pole. Jinak si to nedovedu vysvětlit. Logika toho aktu mi uniká. Já se nebojím jen toho, co se může stát s mým městem, až se tady zabydlej. Já už  mám teď strach o Německo, Anglii, Francii a Švédsko. I když nás to nezasáhne, protože se jim sem nechce, nebo Zeman zavře hranice, tak to stejně jednou musíme odsrat všichni, když ovládnou území okolo nás. Poučil bych se z historie. Když Turek zazlobil, tavily se příbory na šavle a táhlo se na něj.

HENYCH 666

Jak vypadá aktuální sestava HENYCH 666? V roce 2014 jste podle všeho zažili jednu velmi smutnou událost…

Ano, je to zvláštní, když ti zemře spoluhráč v kapele ve věku, kdy se s tím nepočítá. Luboš Kaštánek byl výbornej, intuitivní a emotivní kytarista. To znamená, že hrál tak, jak to cítil a šlo to z něj. Neměl to nadřené z nějaké konzervatoře. Proto byla jeho hra autentická. Každého mladého života je škoda. Jeho obzvlášť pro kapelu a jeho klub „Modrá Vopice“. S odchodem Kaštánka se sestava obměnila. Bubenik Atlet byl v kapele ještě za Kaštana a na jeho místo jedné kytary přišel Ian Kodet. Ian hrál předtím s různými skupinami, nejblíže mému stylu byl asi KRYPTOR. Ian je mimochodem synem zesnulého herce Jiřího Kodeta, spolu jsme spolupracovali asi nejvíce a napsali nový singl. Druhy kytarista, který nahradil Sushi Katanu, je Luky Netík. Když k nám nastoupil, nebylo mu ani 17 let. Na svůj věk je výborný kytarista se všemi technikami a velkým talentem do budoucna. Sledovat ho při nahrávání ve studiu byla radost. No a Atlet je spolehlivý bubeník a fajn parťák.

Když už jsme u toho, před časem se hovořilo i o vzkříšení projektu MORITURI TE SALUTANT, tedy sestavy TÖRRu, která nahrála v roce 1996 stejnojmenné album a která měla živě provětrat skladby z té doby. Jak celý projekt dopadl, proč z něj nejspíš sešlo a je to definitivně uzavřená věc?

S tím nápadem za mnou přišel Izzi. A jelikož i já považuji období s ním a Petrem Vajdou za velmi dobré a inspirativní, rád jsem kývl na nabídku s oživením projektu MORITURI TE SALUTANT. Podmínka byl, že alespoň 10 pořadatelů festivalů projeví o vystoupení této sestavy zájem, aby se vyplatilo na tom začít pracovat a věnovat tomu čas. To se ovšem nepodařilo, a tak momentálně z tohoto nápadu sešlo. Vše je prostě závislé na podpoře posluchačů a pořadatelů.

HENYCH 666

Mimochodem, Daniel „Šakal“ Švarc ve stejném roce, jako vznikli HENYCH 666, vydal po dlouhých létech odmlky pod hlavičkou GIWMÜR album „Varuji nebe!!!“, zaznamenal jsi to?

Jo, samozřejmě jsem to zaznamenal. Tento projekt skončil také na malé podpoře posluchačů. Je to škoda, protože Dan to potřeboval jak málokdo. Dan poté už prodal nástroje a vyhlásil konec aktivního hraní. Takhle to u nás s přízni je. 20 let jsem slýchával, jaká je škoda ze Šakal nehraje, že fanouškům chybí, a když už se najdou lidi, kteří mu pomůžou vydat album, nikoho to najednou nezajímá, aby ho podpořil, tedy až na čestné výjimky.

Jak se ti vlastně daří v soukromém životě, jestli se můžu zeptat? Myslím, že jsem někde zaznamenal, že se ti narodila dcera… jak tě to změnilo a kam tě to posunulo?

Narození potomka tě vystřelí na měsíc… a možná i dál (smích). To ti potvrdí každý, kdo tu zkušenost má. Zjistíš, že zdraví a dítě jsou nejdůležitější věci v životě. Všechny starosti a radosti okolo jsou nicotné a nedůležité. Lindě teď budou už tři roky a daří se nám dobře hlavně díky manželce, která nás podporuje. Bojujeme s životem a řešíme jeho nástrahy tak jako většina lidi v této zemi. Trávím s Lindou většinu času a občas se věnuji grafice pro jiné skupiny. Dělám hlavně motivy triček, obaly CD, LP, DVD a plakáty. Můj web grafika je www.grafone.cz. To mě baví kromě aktivního muzicírování. S kamarádem, basistou kapely BLACK BULL Ottou Kokštejnem provozujeme také inzertní web hudební burzy všech formátů a stylů www.burzacd.cz.

Řekneš nám ještě něco, na co jsme společně nevzpomněli, a přesto by to zde mělo zaznít?

Snad jen zopakuji, že nový singl HENYCH 666 pro rok 2016 si můžete stáhnout zdarma na webu www.henych666.cz nebo i jen poslechnout v přehrávací části společně se starším EP „Psychonaut“. Podporujte nás, bez vás by nic nemělo smysl!

 26

Louis

Další informace

Diskografie

Jen jednou/Oči plný krve (singl) (2016)
Psychonaut (EP) (2011)