Lost In The Ryhope Wood Tour 2015 - APRIL WEEPS, GOTHIC, GALADRIEL - 7.11.2015, Košice, Collosseum/777

Lost In The Ryhope Wood Tour 2015 - APRIL WEEPS, GOTHIC, GALADRIEL - 7.11.2015, Košice, Collosseum/777

Lost In The Ryhope Wood Tour 2015 - APRIL WEEPS, GOTHIC, GALADRIEL - 7.11.2015, Košice, Collosseum/777

Lost In The Ryhope Wood Tour 2015 - APRIL WEEPS, GOTHIC, GALADRIEL - 7.11.2015, Košice, Collosseum/777

Slovenskí priekopníci atmosférického doom či dark metalu GALADRIEL oslavujú 20. výročie založenia vinylom „Lost In The Ryhope Wood“ a rovnomenným turné, na ktorom sa v prvú novembrovú sobotu zastavili aj v Košiciach. Z dolného veľkého pódia bol koncert nakoniec presunutý na poschodie do 777, dva dni predtým totiž väčšinu „hlavnej cieľovej skupiny“ vyšťavil koncert fínskych juchačkárov KORPIKLAANI a ruských ARKONA. Tam som ani nebol, Fínov som naposledy počul pred pár rokmi a Mašina družina ma nebavila nikdy. Na akcii ale boli štyri stovky platiacich, s nimi sa o dva dni už veľmi rátať nedalo, a aby neboli priveľké náklady, hralo sa radšej hore. Tam štyridsať skalných + ľudia okolo vytvorilo príjemnú atmosféru v komornom prostredí, takže v rámci možností nakoniec fajn, len dúfam, že kapelám vyšlo aspoň na nejaký benzín.

APRIL WEEPS

Na tejto časti turné boli domácimi hosťami oslávencov APRIL WEEPS z Dunajskej Stredy. V roku 2013 si sami vydali debutový album, ktorý ma celkom presvedčil, a naživo to bolo takisto dobré. Gitara, bicie, basa, klávesy, tak trochu introvertne pôsobiaca speváčka a jej o poznanie bujnejší mužský náprotivok s dosť dobrým zvukom predviedli hlavne materiál z debutu a jednu či dve novšie skladby. Atmosférický doom/death/gothic metal s nejakými tými sympho a rockovejšími momentmi a vokálnym duelom „kráska a zviera“, v podstate klasika, ale naživo dobre zahraté aj odspievané, náladovo pestré, tu melancholické, tam zase výbušné.¨

GOTHIC

Po atmosférikoch sa o slušné pritvrdenie postarali GOTHIC zo Sedmohradska v Rumunsku. Pôvod kapely sa postaral o pár fórov – „poďte bližšie k pódiu, nebojte sa, sme síce zo Sedmohradska, ale neuhryzneme vás“, prípadne „sme Rumuni, len tuto starý muž (basák) je Maďar“, a podobne, bola zábava, pokiaľ ste zvládali angličtinu, o čom hudobníci tak celkom presvedčení neboli a radšej publikum drvili hudbou. Tá bola celkom príjemným prekvapením, GOTHIC, hoci ide vlastne už o „veteránov“, som prvýkrát počul až na tomto koncerte a zaujali dosť „negotickou“ hudbou, keďže znel skôr energický melodický death metal s pomerne hlbokým vokálom, a v pomalších, dôrazných úsekoch sa to niekedy valilo skoro ako BOLT THROWER. (Ako som sa od gitaristu potom dozvedel, tú gotiku majú hlavne v názve, keď začínali, mali veľmi radi PARADISE LOST, takže je to jasné.) Záverečnú skladbu venovali obetiam nedávneho požiaru počas koncertu v bukurešťskom klube Colectiv.

GALADRIEL

Rumuni mali podľa pokoncertných ohlasov najlepší zvuk, ale oslávenci GALADRIEL na tom aspoň podľa mňa vôbec neboli horšie. V súčasnosti naživo idú bez klávesov a tie nemajú ani na aktuálnej novinke, tam sú všade klasické a „živé“ nástroje. Dve gitary, bicie, basa, na ktorej hrá Dodo, k tomu sa stará o mužský vokál, a ten ženský s istou pauzou pred rokmi má od začiatku na starosti Soňa. Načo to aj rozpisovať, GALADRIEL sú roky známe meno. A koncertne rozhodne silné, ostrieľaná banda bez nejakých rozpačitých momentov medzi skladbami či nezohratých trapasov. Program bol pochopiteľne postavený na novinke a k nej sme dostali výber skladieb, ktoré si kapela počas svojej existencie obľúbila najviac. Atmosférický tvrdý metal, oscilujúci medzi doom, death a darkmetalovými elementmi (pokiaľ ide o ten „temný kov“, celkom počuť, že Dodovou srdcovkou sú ROTTING CHRIST), s éterickým ženským a často až zúriacim, revaným mužským vokálom. Kedysi v druhej časti koncertu som mal tú česť pokrstiť vinylovú novinku a potom až do konca sa fanúšikovia bavili pri hudbe, ktorej by evidentne zniesli aj viac, lenže predpisy o záverečnej pri týchto podujatiach je lepšie dodržiavať. Aj tak bolo fajn, myslím, že nikto neodchádzal nespokojný.

APRIL WEEPS

APRIL WEEPS

GOTHIC

GOTHIC

GALADRIEL

GALADRIEL

GALADRIEL

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Další informace

Foto: Stephen