METALOPOLIS - 10 let v internetovém éteru

METALOPOLIS - 10 let v internetovém éteru

Kdyby mi někdo před deseti lety řekl, že v březnu roku 2014 bude web Metalopolis ještě stále fungovat, věřil bych mu jen po dlouhém přesvědčování. Leč, čas plynul jako voda a kdysi chiméra je nyní realitou. Ano, Metalopolis dnes, 1. března 2014 slaví 10 let svého provozu. Když si odmyslíme jeho předchůdce Metalmanii, na kterou si dnes vzpomenou snad už jen skalní a rodilí kronikáři, byla ta uplynulá dekáda lemována různými výhrami i prohrami, vzestupy i pády...

Pateticky však toto své malé připomenutí pojímat nehodlám. Od jakéhokoliv patosu má, myslím, naše dnešní realita velice daleko. Když jsme tehdy v létě roku 2003, po neslavném konci Metalmanie přemýšleli o okamžitém založení metalového webu, který by dokázal přežít svůj vzestup a vnitřní pnutí v důsledku pobytu mnoha kohoutů na jednom smetišti, byla situace na poli amatérské metalové žurnalistiky ve fázi transformace. Mnoho papírových fanzinů v té době anebo zanedlouho po ní končilo svoji činnost a internetová „scéna“ se teprve formovala.

Nebylo tehdy věru příliš těžké přijít před lačné čtenářstvo s novým, megalomansky pojatým webovým portálem, jehož hlavní dominantou byly recenze metalových nahrávek. Bez zbytečné skromnosti mohu říci, že tehdejší tým svojí aktivitou dokázal na tuzemské poměry unikátním způsobem pokrývat různé metalové subžánry, od těch undergroundových až po úplný mainstream. Díky několika málo novým a spolehlivým posilám se pak dařilo postupně přidávat nová a nová publicistická polénka, až se záběr poskytovaného servisu rozšířil dalece za metalová kolbiště.

Z těchto důvodů bylo několik prvních let Metalopolisu dobou masivní „konjuktury“ a růstu čtenářské obce. Naše redakce se snažila bourat zažité mýty a představy o amatérské metalové žurnalistice, která si po dlouhou dobu udržovala image nekritického nadšenectví. Troufám si tvrdit, že náš nesmlouvavý přístup k nadržování domácím nahrávkám, tak typickému u mnohých našich kolegů z jiných zinů, se ukázal i navzdory častým obviněním naší redakce z arogance a přehlíživosti jako inspirujícím pro ostatní a dnes můžeme říct, že silné přeceňování tuzemské produkce z dob papírových fanzinů je už prakticky minulostí.

Sázka na pevné redakční jádro a osvědčený kolektiv, do kterého v čase přibylo jen málo nových osobností, se nakonec dle předpokladů ukázala i jako ne stoprocentně jistá investice do budoucna. Ani nám se nevyhnuly symptomy typické pro každou činnost založenou na pouhém nadšení a provozovanou jako hobby několika „bláznů“. Čas plynul nejen pro Metalopolis, ale i pro jeho tvůrce. Prvotní nadšení z ohromného růstu časem vyprchávalo, přišly jiné životní priority, ve kterých se pro mnohé z nás hudba propadávala níž a níž a výsledek se pak dostavil velice rychle.

Musím se však oklikou vrátit na začátek tohoto článku. Navzdory peripetiím, kterým by se nevyhnul na našem místě nikdo, tady Metalopolis stále je! Stále vás zvládá zásobit novými a věříme, že i zajímavými články. Stále v jeho redakčním týmu cítím silné odhodlání pustit se do minimálně dalších 10 let. Stále je i z našeho pohledu co objevovat, zkoušet nové způsoby publicistické práce anebo jen nadále milovat muziku a psát o ní.

Za tu dekádu se změnilo mnohé. Vyrostla nám zdravá konkurence a výrazně se proměnily i preference čtenářů / návštěvníků webu. Jestli kdysi většina z nich napjatě očekávala recenzi na novou desku svých oblíbenců, dalo se předpokládat, že recenzent ji slyšel dříve, než ten či onen čtenář. Dnes je situace diametrálně odlišná. Když pominu pirátské způsoby shánění hudby, existuje bezpočet služeb, kde se dají streamovat nová alba prakticky v den vydání a nezřídka i o něco dříve.

Změnil se i svět hudební publicistiky. Rozsáhlé pitvající recenze ustoupily kratším glosám a diskusím na sociálních sítích. Vše se zdá být mnohem povrchnější, rychlejší. Negativní pohled na tyto jevy však přenechme jiným. Nové trendy pro nás neznamenají konec „starých dobrých časů“, nýbrž nové výzvy a nové pohledy na věc. Neustálá debata na téma „Jakou cestou vézt dál tento web“, probíhající uvnitř redakce nám nabízí prozatím jen dílčí odpovědi, avšak jedním z jejích výsledků by měly být i změny, které poznáte vy jakožto čtenáři.

Metalopolis tedy slaví 10 let. Byla to pro nás léta významná, skvělá a nesmírně poučná. Naučili jsme se, jak provozovat amatérský webový magazín neustále zápolící s různými a leckdy neústupnými pohledy na jeho vedení a naučili jsme se také jak zvládat výkyvy v jeho redakčním složení a jak naslouchat konstruktivním návrhům či dotazům jeho čtenářů. Pevně věříme, že v tom s námi zůstanete i nadále!

Na závěr nechme trochu promluvit suchou statistiku.

Od 1. března roku 2004 jsme do dnešního dne zveřejnili 5571 článků od 58 autorů. Rozdělení podle jednotlivých sekcí je pak následující:

Recenze 3785
Koncerty 764
Downtown 462
Miničlánky 265
Rozhovory 228
Profily 68

Desítka nejaktivnějších přispěvatelů za posledních 10 let:

Dalas 655
RIP 479
Stray 455
Louis 390
Thorn 297
Koscj 256
Reaper 240
Marigold 231
Rudi 198
Noisy 191

Ostatní zajímavé statistiky najdete, jak již dobře víte, na této stránce.

A na úplný závěr už jen připomenutí toho, co jsme v pondělí 1. března 2004 na Metalopolis vysílali. Klikněte sem.

 113