21. ČESKÝ LEV - Pořádně sešlý český zjev

21. ČESKÝ LEV - Pořádně sešlý český zjev

21. ČESKÝ LEV - Pořádně sešlý český zjev

21. ČESKÝ LEV - Pořádně sešlý český zjev

Velké změny potkaly našeho řvoucího hrdinu. Po 20 letech, kdy mu zeleninu namísto masa předepisoval Petr Vachler, nám sama Česká filmová a televizní akademie připravila vyhlášení vítězů. Bez nominačního večera, tradičně v hlavním vysílacím čase na jedničce, v sobotu 22.února 2014 z pražského Rudolfína a s Markem Ebenem v roli staronového konferenciéra.

Pokud snad v minulosti mnozí žehrali nad úrovní nominačních i hlavních večerů, nad jejich přehráváním, předbíháním se v trapnosti Duška se Zbrožkem, věčnými „chlapci a děvčaty“ Ester Kočičkové či samochválou Jana Budaře, museli letos zaplesat. Byl to totiž obstojný pokus překonat v nudě předávání cen Thalie nebo Knihy či Vědce roku, a to už je pořádný kumšt.

A rozhodně na tom vinu nenesl moderátor Marek Eben, neboť ten byl přesně takový, jakého ho lidé chtějí mít - neagresivně vtipný (kupříkladu porovnání Českého lva s cenou Anděla, respektive jejími žánrovými sestřičkami, se mu hodně povedlo), to jen spád celého večera, upjatě vážné prostředí, klasický hudební doprovod České filharmonie a někteří předávající (za všechny jmenujme špačkující dvojici Jakubisko/Vorlíček) tomu dávali řádně na frak. Navíc jakoukoliv šanci na zábavu spolehlivě pod zem zakopaly věčné sáhodlouhé prostřihy nominovaných, včetně uvádění počtu jejich nominací. Bylo určitě příjemné vidět po dlouhé době pohromadě kupříkladu trio „Sladké mámení“ (Balzerová, Studénková, Šulcová), které se na večer poctivě připravovalo a fintilo, co mu to však bylo platné, když v přímém záběru byly dámy k zahlédnutí sotva půl vteřiny, než je vystřídal maličkatý obrázek v rohu obrazovky, kde se tísnily spolu s právě nominovanými. A tak tomu bylo po celý večer.

Je hezké, že název cenám nakonec zůstal zachován. Ještě hezčí, že se na místo činu vrátil Marek Eben a třebas i to, že „Hořící keř“ překonal dávný rekord filmu „Je třeba zabít Sekala“ v počtu proměněných nominací (ze 14 získal 11 trofejí ). Český lev po 20 letech „hry na trapnost“ možná potřeboval změnu, ale že by to měl být podobný krok do naprosté šedi dávnověku televizní zábavy s pár trefnými postřehy moderátora a nehezkou novou podobou lva zalitého ve skle? Dost pochybuji. Tak snad alespoň na večerním rautu se dalo nacpat mrtvými zvířátky…

Kompletní výsledky Českého lva za rok 2013 hledejte kupříkladu ZDE

 Přidejte svůj názor

Darkmoor