WISDOM - Snažíme se být jedineční, ale je to ten nejtěžší úkol na světě (rozhovor s Mate Molnarem)

WISDOM - Snažíme se být jedineční, ale je to ten nejtěžší úkol na světě (rozhovor s Mate Molnarem)

WISDOM - Snažíme se být jedineční, ale je to ten nejtěžší úkol na světě (rozhovor s Mate Molnarem)

WISDOM - Snažíme se být jedineční, ale je to ten nejtěžší úkol na světě (rozhovor s Mate Molnarem)

Když na podzim loňského roku maďarští WISDOM předskakovali POWERWOLF, sklidili se svým setem sukces, jaký jsem u první předkapely už dlouho neviděl, jestli tedy vůbec někdy. Zároveň ovšem bylo slyšet, že je to ohlas zasloužený, že kapela zkrátka šlape jako hodinky, její melodický metalový projev má hlavu a patu a rozhodně umí v člověku vzbudit znatelné emoce. Zkusil jsem proto nahlédnout spolu s baskytaristou Mate Molnarem, jedním ze zakládajících členů kapely, trochu blíže pod jejich maďarskou pokličku (naštěstí k tomu nebyla nutná mateřština téhle kapely z Budapešti) a shledal, že stejně jako jsou tihle hoši šikovní budou nejspíš i skromní. Ostatně posuďte sami.

Přiznávám, že jsem WISDOM neznal nijak blíže předtím, než jsem je 29. října 2013 viděl před koncertem POWERWOLF v Praze… a jaké překvapení to pro mě bylo, první předkapela a hned od úvodní skladby takový úspěch, nacpané publikum, ve vzduchu všechny ruce a všichni sborem zpívají refrén skladby „Wisdom“… je to tak normální vždycky, když jsou WISDOM na pódiu?

Nejdřív ze všeho mi dovol pozdravit všechny naše příznivce v České republice! Už jsme tam několikrát hráli a máme na ty koncerty mnoho pěkných vzpomínek, hlavně tedy na Prahu, kde už jsme vystupovali dvakrát a chystáme se tam hrát i teď na jaře s MAJESTY a STORMWARRIOR. A k tvé otázce: když jsme u vás byli poprvé v rámci turné se SABATON, lidé nás tu téměř neznali. Náš koncert se jim asi líbil, ale nikdo si s námi nezpíval, protože to prostě nejspíš bylo poprvé, co tady o nás kdo slyšel. Tohle vše se ale změnilo v loňském roce. Kdekoliv jsme hráli se SABATON, s POWERWOLF nebo dokonce sami, a to nejen u vás, všichni naše písně najednou znali, zpívali si je spolu s námi a několikrát dokonce skandovali naše jméno během koncertu, což bylo pochopitelně skvělé! Nikdo z nás na to, myslím, nezapomeneme.

WISDOM - Mate Molnar

Co jsem tedy dělal špatně, že jsem WISDOM neznal, je nabíledni...

Nic, pochopitelně, není to tvoje chyba. Maďarsko bylo zkrátka za Železnou oponou, a i když už je to více než dvacet let, západní země jsou k nám stále nedůvěřivé a jen těžko si nás připouští k tělu. I tak jsme nejspíš první rock/metalová kapela z Maďarska, které se od té doby povedlo se trochu více mezinárodně zviditelnit. A to vlastně vysvětluje tvůj dotaz.

Nejspíš to bude i dobou - je stále více a více metalových skupin, které se snaží uspět… ale většina z nich pouze recykluje všechno to, co už bylo v heavy metalu vynalezeno, souhlasíš se mnou?

Jasně, souhlasím, a myslím si, že to platí i pro WISDOM, mezi jinými, samozřejmě. Snažíme se být jedineční, ale vypadá to, že to je ten nejtěžší úkol na světě. Takže si raději připouštíme, že na heavy/power scéně nespustíme žádnou revoluci a snažíme se prostě napsat ty nejlepší metalové písně, jakých jsme jen schopni, a k tomu přidat i něco dalšího, co by nás mohlo dělat zajímavějšími. Třeba našeho maskota „Wisemana“ a jeho životní příběh, koncertní kostýmy, zvláštní scény, když hrajeme ve větších prostorách atd. Metal nemusí být vždy jen o tom být kompletně jiný než ostatní, ale může být také o psaní skladeb, které mohou doopravdy zasáhnout duši fanouška, o skládání hudby přímo od srdce.

WISDOM

Takže WISDOM také recyklují, jestli tomu dobře rozumím?

Ano, jak jsem právě říkal. Podle mého názoru v celé historii heavy metalu bylo jen několik málo kapel, které přišly s něčím opravdu novým a výjimečným, všichni ostatní jen kopírovali a kopírují a mixovali a mixují. EUROPE s „Final Countdown“ rozhodně nevytvořili něco úplně nového, ale o co chudší bychom všichni byli bez téhle písně?

Které skupiny tedy ovlivnily WISDOM? A která z nich je pro vás nejvíce „inspirující“?

Za těch dvanáct let naší existence to bylo spoustu skupin, samozřejmě především naši oblíbenci, tedy hlavně Gábora (Kovácse, kytara - pozn. aut.) coby hlavního skladatele a mě jako „zakladatele“, protože jsme to my dva, kdo určují směřování kapely. Gábor by ti mohl říct více, ale určitě by na prvním místě hovořil o IRON MAIDEN. A co se týče textů, které jsou mojí doménou, tady u WISDOM jednoznačně platí, že „Nomen est omen“.

Jak WISDOM strávili Vánoční svátky?

Čtyřiadvacátého jsme si rozdali dárky a od té doby zase jen zkoušíme (smích). Abych řekl pravdu, na Vánoce si bereme dovolenou. Rok 2013 byl pro WISDOM opravdu náročný a vyčerpávající, takže na jeho samotném konci je určitě ten správný čas nedělat pár dní nic. Já osobně cítím, že jsem celkem vyčerpaný, hlavně psychicky, takže teď jen odpočívám a užívám si toho, že můžu být s rodinou.

Kolik koncertů jste vlastně v roce 2013 zvládli odehrát? A kolik za celou vaší existenci?

Čtyřicetčtyři koncerty v šestnácti zemích. A od našich úplných počátků to už bylo přesně 278 koncertů v 38 zemích.

WISDOM a Noora Louhimo

Vaše nejlepší publikum za tu dobu?

Myslím, že to záleží spíš na tom kterém městě, kde hrajeme. Měli jsme skvělé koncerty v Maďarsku, ale samozřejmě ne všude. Jinak bych řekl, že nejlépe se nám hrálo v Polsku, Chorvatsku, Německu a samozřejmě v České republice, což samozřejmě neříkám jen kvůli tomuhle rozhovoru (smích). Koneckonců, mohl jsi se o tom na zmiňovaném koncertu v říjnu v Praze přesvědčit sám.

Teď plánujete turné s MAJESTY, ale znovu jako předkapela. Nenadešel už ten správný čas pro to, aby se hlavní hvězdou večera stali i WISDOM?

Nemyslím si, že bychom už byli kompletně připraveni pro turné jako hlavní kapela. Jasně, už víme co a jak na pódiu, máme dostatek materiálu na to, abychom odehráli devadesátiminutovou show, ale stejně... pořád jsme tak nějak mezinárodně známější teprve rok. Je skvělé, že si s námi stovky lidí zpívají naše písničky, ale já si myslím, že k tomu nejvyššímu stupínku se musíme dostat pěkně postupně, krok za krokem. Stále se učíme od kapel, se kterými jezdíme, a to se určitě odrazí v našich dalších zkušenostech a úrovni koncertů, které pak budeme moci předvádět. Nicméně nejsi první, kdo se nás ptá přesně na tohle, což mě opravdu těší, že si lidé myslí, že už jsme připraveni na to být headliner.

Nedávno vám vyšlo nové, už třetí album „Marching For Liberty“. S jakými plány a úmysly jste vstupovali do studia před jeho nahráváním?

Myslím, že naše plány byly i v tomto případě stejné, jako vždycky, když začínáme psát nové skladby nebo jdeme do studia. Jednoduše vytvořit ty nejlepší metalové skladby a to nejlepší metalové album, což ostatně, předpokládám, jsou plány všech metalových kapel na světě (smích). Mnoho z nich ovšem nemá tu správnou trpělivost pracovat na takových skladbách tak dlouho, dokud nejsou úplně perfektní. Někdy je už uhání nahrávací společnost, někdy třeba nejsou ty kapely dostatečně oddané své „metalové věci“. My, naštěstí, tyhle problémy nemáme, takže se snažíme to pokaždé dotáhnout až do toho správného konce. Jistěže to nakonec bude publikum, kdo rozhodne, zda se skladby nebo album povedly, ale my prostě máme pocit, že je to to nejlepší, co jsme mohli v danou chvíli nahrát, jinak bychom vlastně ty skladby ani nenahrávali. S „Marching For Liberty“ jsme kromě toho ještě museli dokázat naší nahrávací společnosti, že si WISDOM jejich důvěru zaslouží. Prodejní čísla jsou lepší, než se čekalo, koncerty skvělé, lepší, než by se skoro mohlo očekávat od začátečníků, takže jsme samozřejmě rádi a doufám, že potěšen je i náš label.

Můžeš mi říct něco bližšího k vašim textům? Jsou spojeny jen s „Wisemanem“ nebo se můžou vykládat poněkud volněji?

Na každém našem albu máme tak dvě až tři písně o „Wisemanovi“, o jeho životě, ale to je všechno. Nemám totiž rád koncepční alba a mnohem více se mi líbí, když je koncepčně pojaté všechno kolem kapely. A přesně to také děláme. Máme svého maskota, „Wisemana“, jehož život postupně popisujeme na každém albu WISDOM, včetně EP. To zároveň dává té které nahrávce určitý směr, který pak sledují i další skladby, které už jsou ovšem o jiných věcech. Z každé takové písně by pak zároveň mělo vyplývat nějaké poučení nebo moudro, čímž zároveň říkáme, že naše texty nejsou jen o tom, jak moc paříme a jak moc máme rádi heavy metal. Tohle poselství je zároveň vždy shrnuto v podobě citátu, který je k nalezení pod názvem našich skladeb. Jedná se o citáty známých literárních autorů, filozofů atd., ze všech časů lidské historie. Jsem na tuhle naši zvláštnost hrdý a obzvláště tehdy, když vidím, jak naši fanouškové potom tyhle citáty používají na svých facebookových profilech a blozích.

Mate Molnar a Charles Greywolf

Na tyhle citáty jsem se chtěl zeptat hned vzápětí…

Jmenujeme se prostě WISDOM a proto považuji za velmi důležité, abychom psali a zpívali o hlubších a vážnějších tématech, přesně tak, jak k tomu náš název vybízí. Neznamená to, že bychom neměli nějaké „lehčí“ písně, ale většinou mě prostě baví psát o věcech, které přináší zajímavé myšlenky. Což ale samozřejmě neznamená, že chci někomu nutit svoje názory či mu ukazovat tu nejsprávnější cestu, jen prostě píšu o věcech, co mě nutí přemýšlet.

Když už jsme u toho, odkud vlastně pochází „Wiseman“ a jaký je jeho příběh?

Je odvozen z našeho názvu. Když jsme přemýšleli o námětu na obal pro naše první EP „Wisdom“, bylo jasné, že bychom si chtěli vytvořit i nějakého maskota, někoho jako maidenovského Eddieho. Vymyslet mu jméno nebylo nic složitého, ale stvořit i jeho životní příběh, to už byl jiný oříšek. Za pár dní se nám nicméně povedlo i to a navíc i příběh situace zobrazené na obalu nahrávky. Od té doby pokaždé, když natočíme něco nového, musíme najít i pokračování jeho životních osudů. Je to taková další, podle mě rovněž zajímavá stránka procesu tvorby nového alba WISDOM. Když si pozorně přečtete „Wisemanův“ příběh, určitě lehce najdete paralely s naším současným světem, i když ten příběh se třeba odehrál někde ve středověku. Teď dokonce děláme na projektu stránky „Wisemana“ na Wikipedii, momentálně je v procesu vzniku maďarská a německá verze, a mnoho z těch věcí o něm můžete najít i v angličtině na našich webových stránkách. Jestli zkrátka chcete vědět o „Wisemanovi“ více, klikněte na: http://wisdom.hu/wiseman.php

Takže jste ho tedy vymysleli úmyslně a nebyla to nějaká shoda okolností. Myslíš, že mít maskota je důležité pro klasickou heavymetalovou kapelu, co chce uspět v mezinárodním měřítku?

Nemyslím, že je to nutně nezbytné kvůli nějaké větší slávě, ale rozhodně to takovou kapelu dělá trochu více jedinečnou a zajímavější. A navíc takový maskot nemusí být jen součástí textů, ale můžeme ho třeba pozvat i na pódium, z čehož lidi vždycky úplně šílí... což je možná úplně nejlepší odpověď na tvou otázku (smích).

Obal „Marching For Liberty“ je opravdu překrásně vyvedený, až mi skoro připomíná nejlepší práce Andrease Marschalla, takže mi nezbývá než se zeptat, kdo je jeho autor, tedy Gyula Havancsak?

To je náš kamarád, známe se s ním už od dětství, vyrůstali jsme ve stejné komunitě, a vidíš, dnes dělá pro taková jména jako STRATOVARIUS, SABATON nebo ANNIHILATOR. Kreslil obaly všech našich alb a my jsme na to patřičně hrdí. A samozřejmě máš pravdu, „Marching For Liberty“ je jeden z jeho nejpovedenějších.

WISDOM

Když si to teď všechno shrnu, zní mi to jako základ pro velice solidní budoucnost WISDOM. Výrazná hudba, výrazný maskot a úžasné obaly alb... troufneš si se mnou souhlasit?

Rád bych (smích)... Myslím, že máme maličkou výhodu, že jedeme pořád na sto a více procent, dokonce i když máme skvělou nahrávací smlouvu a tak. Snažíme se být pořád poctiví a zodpovědní v přístupu ke zkoušení, ke skládání, koncertování atd. Mnoho jiných kapel v podobných okamžicích tak nějak zpomalí a myslí si, že už pak všechno přijde samo, jako nějaký zázrak. Ale to tak není, když už tu šanci máš, jakože ji každý nedostane, chce to dřít pořád dál do úmoru, protože za nás nikdo nic neudělá ani omylem.

Jak je to vlastně s heavymetalovými kapelami v Maďarsku, jsou některé z nich alespoň trochu schopny konkurovat největším světovým jménům?

Myslím, že bohužel ne. S maďarskou heavymetalovou scénou je něco špatně a alespoň já tedy nevidím ani světlo na konci onoho pověstného tunelu. Jsem rád, že jsme to s WISDOM dotáhli, kam jsme to dotáhli, že ti tu teď třeba můžu dávat rozhovor, ale fakt nás to stálo spoustu času, odříkání a práce. A to podle mě spousta maďarských kapel nedokáže. Ale jsou samozřejmě světlé výjimky...

Máš nějaký vzkaz pro čtenáře Metalopole?

No jasně! Hodně štěstí a zdraví vám všem v novém roce 2014 a doufám, že se uvidíme co nejdříve, třeba hned 16. března v Praze!

 2

Louis

Další informace

Diskografie

Rise Of The Wise (2016)
Marching For Liberty (2013)
Judas (2011)
At The Gates (EP) (2007)
Words Of Wisdom (2006)
Wisdom (EP) (2004)