PROTESTANT - Reclamation

PROTESTANT - Reclamation

PROTESTANT - Reclamation

PROTESTANT - Reclamation

PROTESTANT (ehm) z Millwaukee sami seba charakterizujú ako „DIY hardcore“ kapelu. Čo sa pod týmto označením reálne skrýva, má ale od klasického tvrdého jadra poriadne ďaleko.

EP „Reclamation“ je dôkazom toho, že s trochou citu a dôvtipu nie je problém znieť súčasne a staromilsky zároveň. PROTESTANT sú vzorom kapely, ktorá si vo svojej hudobnej produkcii vystačí s málom, ale konečný výsledok je maximálny, až progresívne znejúci, eklektický „core-mišmaš“ (ako príklad si zoberte hutné sonické hradby takých UNSANE).

Na starších albumoch PROTESTANT hrali omnoho „tradičnejšie“ („The Hate. The Hollow“), pričom sa snažili o celkom svojské uchopenie klasického US-crossoveru. Poznáte to. Hráme rýchly punk a do toho sádžeme tony melódií a thrashových riffov. Výsledok sa aj tak vždy bude podobať na HIS HERO IS GONE, a preto to chce prísť s niečím originálnejším. Už vtedy PROTESTANT do svojho priamočiareho metalického muzicírovania primiešali kopu vplyvov odinakiaľ. Tieto postupne začali v ich tvorbe dominovať a práve takouto cestou vzniklo jedno z najpôsobivejších „épečiek“ tohto roka. A pritom k tomu stačí tak málo...

Crust prežíva renesanciu a rezké „disbeatové“ bicie nič nepokazia. Veselo tepú ozdobné rytmy, na ktoré sa namotávajú podmanivé neo-crustové gitary. PROTESTANT si hrdo vykračujú vpred. Avšak akonáhle príde zlom, vyvalí sa na vás masívny post-metal (ako je tomu v úvode titulnej „Reclamation“) s clivou „zadoomanou“ atmosférou (rozjímavá „Unbecoming“). Lenže to, čo kapele pristane najviac, sa skrýva v kompozíciách úplne iného rázu.

PROTESTANT

PROTESTANT sú totiž exemplárnym príkladom toho, ako by mal znieť takzvaný „apokalyptický crust“. V pomyselnej tabuľke novodobých kapiel spriaznených s týmto štýlom pôsobia PROTESTANT ako „gentlemani v ústraní“, avšak čo sa týka hudobnej stránky, sú jednoznačne najoriginálnejší.

PROTESTANT si hovejú niekde medzi tvrdosťou MASAKARI, epickosťou MOMENTUM a autentickosťou GATTACA. „Reclamation“ je veľmi vyváženým skĺbením hardcoreovej dravosti a podmanivých melódií, ktoré u PROTESTANT tvoria fundament. Ako správni „crustoví skautíci“ sú aj PROTESTANT angažovaní (existuje vhodnejšia postava stelesňujúca vzdor ako Jan Palach?), avšak nepraktizujú to nejakým vtieravým spôsobom. Apropo, na ich stránke na Bandcampe si môžete bezplatne stiahnuť zopár ich albumov.

„Reclamation“ je vskutku reprezentatívnym EP, ktoré na minutáži skromných dvadsiatich minút ukazuje, že aj konzervatívnejšia hardcoreová vetva má ešte čo ponúknuť. Ak budú PROTESTANT naďalej rozvíjať a okresávať svoju „druhú tvár“, ďalším albumom by mohli pokojne predčiť svoje vzory. Hardcore sa môže točiť v cykloch, ale nasáva do seba stále zaujímavejšie elementy...

 7

Phill

Verdikt

Strhujúca syntéza temného hardcore, punku a metalu.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 20:00

Produkce: Carl Saff
Studio: Howt Street Recordings

protestant.bandcamp.com/

Sestava

Skladby

  1. Home
  2. Jan Palach
  3. Reclamation
  4. Unbecoming
  5. Salad Days

Diskografie

Reclamation (2012)
Judgements (2010)
The Hate. The Hollow (2008)
Make Peace To The Rope You Hang From (2006)