MASACHIST - Scorned

MASACHIST - Scorned

MASACHIST - Scorned

MASACHIST - Scorned

MASACHIST možno bez veľkého preháňania označiť za poľskú deathmetalovú superskupinu. Zostavu tvoria kus po kuse známe mená nielen tamojšej scény, kto neverí, pre toho to vezmem po poriadku. Basgitarista Heinrich – ex-DECAPITATED. Bubeník Dariusz „Daray“ Brzozowski má toho kopu, z bývalých pôsobísk vyberám VADER, AZARATH a PYORRHOEA, naživo ho môžete vidieť v DIMMU BORGIR. Gitarista Thrufel takisto pobudol u AZARATH a taktiež u kedysi uznávaných YATTERING. Druhý gitarista (a v rokoch 2005 – 2008 vokalista) Aro sa so SHADOWS LAND na až také „hviezdne“ pozície nedostal, zato pod pseudonymom Pig sa neukrýva nikto menší než Wojciech „Sauron“ Wąsowicz, bývalý vokalista DECAPITATED. Výsledkom doterajšej spolupráce týchto hudobníkov je demo a dva albumy, z ktorých aktuálny „Scorned“ vyšiel 3. septembra u poľských Selfmadegod Records.

Musím povedať, že dostať sa pod kožu najnovšej deväťskladbovej kolekcii mi pár týždňov trvalo. Ide totiž o hudbu, na ktorú si musíte nájsť čas a jej vnímanie je v prípade, že máte na práci niekoľko vecí naraz a nahrávky na recenzovanie sa tlačia v poradovníku, na ktorého koniec ani nedovidíte, dosť sťažené a zradné. Povrchné vypočutie by totiž mohlo vyniesť verdikt „príliš disharmonické, nelezie to do hlavy, tu máte šesť bodov, lebo hrať evidentne viete a aj zvuk sa mi páči“. To by bola škoda a MASACHIST by som ukrivdil.

MASACHIST

Poliaci hrajú, aspoň podľa môjho názoru, nabrúsený a moderný death metal, ktorý je skôr technického rázu, čo však nebráni vyslovene tvrdému, natlakovanému a ťažkému vyzneniu. To je veľký plus, pretože mnoho „technických“ spolkov sa vrhne na kadejaké trilkovanie a milión hmatov na gitare a deathmetalová podstata im úplne unikne. Ak to ešte zabalia do zvuku „aus Bakelit“, nešťastie je hotové. MASACHIST netrilkujú, hrajú ťažké, hutné riffy, často disharmonické, polámané, nepravidelné, s kopou stopiek a možno ich v tomto smere prirovnať k DECAPITATED, len s tým rozdielom, že výsledný dojem v ich prípade až tak nepáchne ovplyvnením MESHUGGAH.

A komplikované štruktúry nie sú ani hlavnou zbraňou MASACHIST. Stačí sa poriadne započúvať, a do popredia vystúpia útočné náklepové deathmetalové linky a temná atmosféra, ktorá má niekedy dosť blízko aj k IMMOLATION alebo CANNIBAL CORPSE. Vzhľadom na ich striedanie s výrazne disharmonickými sekačkami a nárezmi tu však v podstate absentuje „staroškolský“ dojem. Rytmicky členitá hudba Poliakov pracuje skôr s agresivitou než s nejakou treskúcou melodikou, harmónie sú ťaživé, zlovestné a vokál je viac-menej jednodimenzionálny, nepriateľsky a zlostne pôsobiaci hlbší deathmetalový rev. Typicky žánrový arzenál na niekoľkých miestach spestrujú klávesové a industriálne pôsobiace samplované vsuvky..

Pokiaľ ide o zvuk, je vydarený, hutný, veľmi tvrdý, skôr čistý a prirodzený, nikto sa tu nemusí vyhovárať na to, že výsledná umelá hmota má vyjadriť „neľudskosť“ alebo odľudštenosť“. Tu sa surovosť a zhubnosť podarilo vyjadriť hudbou samotnou. Ak chcete death metal, v ktorom sa treba najprv poriadne zorientovať, aby ste si ho naplno vychutnali, MASACHIST môžu byť dobrým tipom.

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Verdikt

Z pri povrchnom počúvaní priam nepríjemnej a nervy trhajúcej hudby sa vynorí veľmi dobrý drviaci a agresívny death metal. Venovať tejto nahrávke viac času, než býva bežným zvykom, sa oplatí.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,2 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Drilling The Nerves
  2. The Process Of Elimination
  3. Straight And Narrow Pat
  4. Manifesto (100 % D.M.K.M.)
  5. Higher Authority
  6. Opposing Normality
  7. Liberation
  8. Liberation Part II
  9. Inner Void

Diskografie

Scorned (2012)
Death March Fury (2009)
Promo (demo) (2007)