OLD MAN GLOOM - No

OLD MAN GLOOM - No

OLD MAN GLOOM - No

OLD MAN GLOOM - No

Zoskupeniu OLD MAN GLOOM sme doteraz nevenovali veľa priestoru. O iných kapelách jeho muzikantov už ste ale u nás určite počuli: ISIS, CAVE IN, DOOMRIDERS, ZOZOBRA.

Hviezdne persóny zo štýlotvorných mien napovedajú, že v prípade OLD MAN GLOOM nejde o žiadnu jam session z kratochvíle. Všetky z nich boli vždy skôr džentlmenmi v úzadí a vždy za ne nehovorila v prvom rade hudba.

Ak to mierne zveličím, OLD MAN GLOOM hrajú akýsi revival dnes tak populárneho post-metalu zo začiatku tisícročia, umne prekladaný metalcorom a zaujímavými ambientnými pasážami.

OLD MAN GLOOM

Silné individuality je v hudbe poznať. O tom, že by sa skupina od posledného albumu niekam hudobne posunula, nemôže byť ani reči. To ale neznamená, že napríklad album „No“ by bol nejakým „nosením dreva do lesa“. OLD MAN GLOOM hrajú vo svojom žánri extraligu a je len málo súčasných post-metalových kapiel, ktoré sa im hudobne vyrovnajú, čo je žiaľ krutá realita tohto štýlu.

Aaron Turner z ISIS vnukol piesňam svojský ambientný nádych. Prebral štafetu po ostrieľaných Jayovi Randallovi (AGORAPHOBIC NOSEBLEED) a Lukeovi Scarolovi (HOUSE OF LOW CULTURE).

Jeho vsuvky nemožno brať na ľahkú váhu. Sú neoddeliteľnou súčasťou hudby OLD MAN GLOOM a dostáva sa im veľa pozornosti. Môžete to ľahko vypozorovať napríklad z úvodnej dvojice skladieb „Grand Inversion“ a „Common Species“, ktoré vrcholia chladným, industriálno-metalovým lomozom.

OLD MAN GLOOM

OLD MAN GLOOM kladú vo svojich doomovo valivých a energických hardcorových kompozíciách dôraz na hutnosť aj zborové vokály.

Pôvodný Aaronov nápad bolo založenie telesa, ktoré sa bude vymykať zaužívaným hudobným postupom vtedajšej bostonskej hardcorovej scény. Nejaké mimoriadne prepájanie rockovej a ambientnej zložky sa tu však nekoná.

Bolo by dosť zložité vypichnúť nejakú vnútornú schému výstavby celého albumu, keďže všetky piesne sú úplne odlišné a nájsť nejakú vnútornú logiku „No“ je takmer nemožné.

Okrem post-metalu miešaného hardcorovou energiou (CONVERGE a CAVE IN) a klasickými heavy-hymnami v štýle DOOMRIDERS („To Carry The Flame“) či drsnejšími sludgovejšími kúskami (ZOZOBRA, ISIS) sa tu sem-tam objavuje aj folková vzletnosť.

Plusové body určite pridávam za neuveriteľnú dvojicu skladieb „To Carry The Flame“ a „The Forking Path“. Obe sú archetypálnymi metalovými skladbami. Vokalisti Nate Newton a Caleb Scofield si v nich ničia hlasivky neuveriteľným spôsobom!

Hudba OLD MAN GLOOM nemá od domácich kapiel zúčastnených interpretov ďaleko. Ak vám chýbajú ISIS alebo si chcete vyplniť čas pri čakaní na ďalší album DOOMRIDERS, „No“ je správnou voľbou.

 Přidejte svůj názor

Phill

Verdikt

Zmiešajte ISIS a DOOMRIDERS, pridajte trochu nostalgie a vkusného ambientného podkladu. Výsledok je dream team OLD MAN GLOOM.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
8 / 10

Další informace

Stopáž: 56:28

Produkce: Kurt Ballou
Studio: God City Studio

oldmangloom.bandcamp.com/

Sestava

Skladby

  1. Grand Inversion
  2. Common Species
  3. Regain / Rejoin
  4. To Carry the Flame
  5. The Forking Path
  6. Shadowed Hand
  7. Rats
  8. Crescent
  9. Shuddering Earth

Diskografie

No (2012)
Christmas (2004)
Christmas Eve I and II + 6 (2003)
Seminar III: Zozobra (2001)
Seminar II: The Holy Rites of Primitivism Regressionism (2001)
Meditations in B (1999)

Jiné pohledy

8 / 10
VAROVÁNI: Milí postmetaloví éterici, nenechte se zmýlit tím, že se v hlavní recenzi vyskytuje pětkrát slovo ISIS. Tohle není žádný hutný pidlikání, tohle je rezavá rašple, která vám drhne ksicht ze všech stran a ty „ambientní“ mezihry tam jsou jen proto, aby jste se naposledy nadechli před tím, než vám další noise-industrální rozskřípaný válec rozdrtí všechny kosti v těle. Takže bacha na to!
RIP | 16. ledna 2013