BENEATH THE MASSACRE - Incongruous

BENEATH THE MASSACRE - Incongruous

BENEATH THE MASSACRE - Incongruous

BENEATH THE MASSACRE - Incongruous

Když se BENEATH THE MASSACRE objevili na deathmetalovém kolbišti, byl kolem nich zkraje docela velký poprask. Podobně masakriózní kombinaci brutality, rychlosti a techniky nebylo slyšet široko daleko a mladíci z Montrealu se velmi rychle stali pro nemalý počet BDM fanatiků doslova novým božstvem. Jenže. Uběhlo pár let, kapela vydala čtyři alba a všem zainteresovaným začíná být pomalu jasné, že oněch patnáct minut slávy, které tato parta dostala k dispozici, se již pomalu chýlí ke konci.

BENEATH THE MASSACRE

Kanadská bruska totiž trčí zaseknutá ve slepé uličce a není schopna se nikterak přijatelným způsobem pohnout. Pravda ale je, že to nemá zrovna jednoduché. Zpomalit nebo polevit v tvrdosti je proti její vlastní DNA a zahrát tvrději, rychleji už také není dost dobře možné. Kanaďané se na novince snaží se zatnutými zuby napálit ten svůj masakr s ještě větší vervou, než obyčejně, což se jim ve finále daří a „Incongruous“ je opravdu tou nejtvrdší, nejrychlejší a nejnelidštější nahrávkou BENEATH THE MASSACRE, ale málo platné, i kdyby se přetrhli, výsledný efekt už prostě nikdy nebude tak překvapivý a ze židle nadzdvihávající, jako tomu bylo před čtyřmi/pěti lety.

Při nahrávání novinky si kapela možná trochu více pohrála se zvukem a všechny svoje charakteristické znaky vyladila do dokonalejší (rozuměj extrémnější) podoby, ale album ve finále nepřináší nic výrazně jiného, než co jsme slyšeli třeba na desce „Dystopia“ v roce 2008. Opět máme co dočinění s maximálně drtivou tech-death smrští, která je postavená na ultra rychlých avšak velmi precizně zahraných bicích, instrumentálně náročných pidlikačko-riffovačkách a nelidském vokálu a opět se jedná o bouři, jakou umí rozpoutat pouze a jedině BENEATH THE MASSACRE, ale bohužel, kouzlo překvapivého s každým albem slábne a kapela se stává předvídatelnou a nudnou.

Začátek novinky je ale super. Úvodní „Symptoms“ je velmi povedená záležitost, která, přestože je tradičně vyhrocená na maximum, obsahuje zajímavé nápady a nejede pouze v jedné lajně. Bohužel žádná další taková věc na albu není a po slibném úvodu se kapela zacyklí na monotónní rubanici, která až na pár riffů v „Hopes“ a sóla v „It“ není ničím extra zajímavá. Palba trvá až do sedmé „Incongruous“, kterou jako jednu z mála oživují specifické „BTM“ breakdowny, které mne velmi bavily na minulých nahrávkách, ale na novince jich zrovna moc není. Za zmínku pak stojí ještě následující členitá „Pedestal“ a tím výčet pozitiv končí. Závěr alba totiž znovu jede ve stylu á la příklepová vrtačka a dovoluji si konstatovat, že kdyby na albu nebyly poslední tři kusy, asi by se nic moc nestalo. 

Škoda veliká, že Kanaďané nejsou schopni mezi ty vrtačky, sbíječky a drtičky zařadit i nějaký ten pomalý, hutný válec a nahrávku tím trochu zpřehlednit. Toho se ale asi nikdy nedočkáme, neboť BENEATH THE MASSACRE rovná se frontální útok, apokalypsa, poslední vývojový článek hudebních zběsilostí a kapela toto s novým albem důrazně připomíná. Nic proti tomu, ale hoši by s tímto přístupem měli vydávat pouze maxisingly nebo EP, neboť patnáct až dvacet minut toho masakru je maximální dávka, kterou je dle mého normální člověk schopný pojmout, zorientovat se v ní a být přitom i nadšený. Dlouhohrající deska je vzhledem ke svému obsahu zpravidla příliš dlouhá a monotónní, a pokud nejste od narození nejpřísnějším BDM trénovaný jedinec, ztratíte rychle přehled, jestli hraje třetí nebo šestá skladba.

BENEATH THE MASSACRE se díky svoji výše popsané strategii těší z pozice největší žijící metalové ukrutnosti a jejich „Incongruous“ je možná tou úplně nejextrémnější deskou z celé metalové historie, a to má, přiznávám, bezesporu svoje kouzlo, ale automaticky to nemusí znamenat vysoké bodové hodnocení. Naopak. Je třeba stát nohama pevně na zemi a na férovku přiznat, že tudy cesta prostě nevede.

 10

Verdikt

BENEATH THE MASSACRE se snaží být nejtvrdší, nejrychlejší, nejbrutálnější kapela na světě, ale to automaticky neznamená vysoké bodové hodnocení.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,4 / 10

Další informace

Stopáž: 31:08

Produkce: Chris Donaldson

www.myspace.com/btm

Skladby

  1. Symptoms
  2. Hunted
  3. Left Hand
  4. Hopes
  5. It
  6. Light
  7. Incongruous
  8. Pedestal
  9. Grief
  10. Damages
  11. Unheard

Diskografie

Fearmonger (2020)
Incongruous (2012)
Mare Noire (EP) (2010)
Dystopia (2008)
Mechanics Of Dysfunction (2007)
Evidence Of Inequity (MDC) (2005)