T.R.A.M. - Lingua Franca

T.R.A.M. - Lingua Franca

T.R.A.M. - Lingua Franca

T.R.A.M. - Lingua Franca

Je vôbec možné, aby nejaká „superskupina“ znela presne tak, ako si predstavujete, že by mohla znieť v momente, keď si prečítate mená hudobníkov, z ktorých je zložená? A veruže hej! Vitajte v hudobnom svete, kde úžasným spôsobom kooperujú gitaristi z ANIMALS AS LEADERS so saxofonistom od THE MARS VOLTA a rytmus tejto trojici udáva bubeník zo SUICIDAL TENDENCIES.

„Jazzrock, chlapi!“ – toto legendárne zvolanie Milana Lasicu v skladbe „Na výstave“ z kultovej nahrávky „Bolo nás jedenásť“ príde našincovi na um viac razy pri počúvaní debutového albumu „Lingua Franca“, na ktorom zvečnili štyria skvelí muzikanti plody veľmi zaujímavej spolupráce. Tá im počuteľne spôsobovala veľkú radosť, z dosky sála uvoľnenosť a radostné šantenie od prvej po poslednú minútu. Tosin Abasi a Javier Reyes výrazne brzdili svoje metalové chúťky, ich gitary nerežú, miestami priam barovým spôsobom hladia poslucháča. Takmer všetku divokosť hudby tu obstaráva famózny Adrian Terrazas Gonzales – perkusie, saxofón, klarinet či neuveriteľná flauta (najmä v skladbe „Endeavor“) sú vo všetkej svojej nespútanosti a sympatickej šialenosti miestami ešte o riadny krok ďalej aj v porovnaní s jeho prácou na nahrávkach texaskej experimentátorskej dvojice Omar – Cedric.

T.R.A.M.


Fanúšik SUICIDAL TENDENCIES musel pookriať aj pri pohľade na fantastickú hru, ktorou Eric Moore nakopával kapelu či už na minuloročnom Brutal Assaulte, alebo len nedávno na európskom turné s BIOHAZARD. To, čo tento neprehliadnuteľný čierny kolos predvádza na „Lingua Franca“, je však skutočne vyššia úroveň akéhokoľvek drajvu či grúvu, ktorým môže hnať vpred svoju domovskú hc-punkovú veličinu. Precítené sprievodné vokály, ktorými nahrávku ozdobili Kelela Mizanekristos a Sheera Ehrig, sú nečakaným, no veľmi príjemným obohatením už aj tak výrazne pestrého hudobného diela.

Majiteľ kompletnej zbierky vinylov z dielne velikánov ako Miles Davis či Chick Corea s najväčšou pravdepodobnosťou iba pohŕdavo mykne kútikom úst, no pre priaznivcov hudobného snaženia takých spolkov ako ATHEIST, CYNIC, nórskych SHINING či už spomínaných ANIMALS AS LEADERS a THE MARS VOLTA je "Lingua Franca" rozhodne príjemnou povinnosťou a jednou z najzaujímavejších poslucháčskych výziev tohto roka.

 6

Rudi

Verdikt

Jedna z najzaujímavejších poslucháčskych výziev tohto roka.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Seven Ways Till Sunday
  2. Consider Yourself Judged
  3. Endeavor
  4. Haas Kicker
  5. Hollywood Swinging
  6. Inverted Ballad

Diskografie

Lingua Franca (2012)