AMORPHIS - The Beginning Of Times

AMORPHIS - The Beginning Of Times

AMORPHIS - The Beginning Of Times

AMORPHIS - The Beginning Of Times

Co čekat od AMORPHIS. Co vůbec očekávat od zaběhlé metalové kapely? Tihle finští kovotepci, podobně jako třeba stylově příbuzní PARADISE LOST nebo MOONSPELL, od jistého času stagnují. A i když to lehce zamrzelo, byl jsem jim dosud ochoten tuto strnulost odpustit, na rozdíl od dalších dvou jmenovaných. Ba co víc, to přešlapování se opravdu příjemně poslouchalo a dobře bavilo.

AMORPHIS

Ale jednou zkrátka přijde čas, kdy vyřknutí variace na již mnohokrát vyřčené přestane fungovat a začne nudit. Ten zlom právě teď nastal. Aktuální deska, podobně jako předchozí „Skyforger“, působí jako shrnutí všech možných etap, kterými si již kapela prošla, samozřejmě v patřičně moderním hávu. Ale na rozdíl od předchůdce jejím skladbám chybí větší rozmanitost a záchytné body.

Minimálních změn přece jen doznala produkce, která je teď měkčí. Díky tomu nahrávka působí o trochu svižněji a rockového feelingu nabyla i v těch skladbách, které se na toto období kapely přímo neodkazují. Pochvalu si taktéž zaslouží decentně zaranžované klávesy s částečně pozměněným rejstříkem, které nepůsobí kýčovitě ani v průběhu sólování, k němuž zde dostaly více prostoru.

Jinak se zde předkládají typičtí AMORPHIS. Zasněné a teskné nálady, Holopainenova melodická kytara se nabaluje na nevyčnívající spodek, Joutsen střídavě bravurně užívá hlubokého hlasu a chrčáku. Několik vlivů finského folklóru pak slouží jako dochucovadlo. Typičtí AMORPHIS, kteří však nyní postrádají šťávu.

Stačilo by něco více písní typu skvěle gradující „Beginning Of Time” či odlehčenější „Heart´s Song” a vystříhat se vyložených hrůz jako „You I Need”. Pokusit se rozvrátit šablonovitost a tak případného posluchače neuvrhnout do letargie formálně skvěle zvládnutou rutinou.

 21

Verdikt

Amorphis, stále sví, ne vyloženě průseroví, ale poněkud unylí.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,1 / 10

Další informace

Stopáž: 54:42

Produkce: Marco Hietela & AMOPRHIS
Studio: Sonic Pump

www.amorphis.net

Sestava

Skladby

  1. Battle For Light
  2. Mermaid
  3. My Enemy
  4. You I Need
  5. Song Of The Sage
  6. Three Words
  7. Reformation
  8. Soothsayer
  9. On A Stranded Shore
  10. Escape
  11. Crack In A Stone
  12. Beginning Of Time
  13. Heart's Song

Diskografie

Halo (2022)
Queen Of Time (2018)
Under The Red Cloud (2015)
Circle (2013)
The Beginning Of Times (2011)
Magic & Mayhem - Tales From The Early Years (2010)
Forging The Land Of Thousand Lakes (DVD) (2010)
Skyforger (2009)
Silent Waters (2007)
Eclipse (2006)
Far From The Sun (2003)
Am Universum (2001)
Tuonela (1999)
My Kantele (EP) (1997)
Elegy (1996)
Black Winter Day (EP) (1995)
Tales From The Thousand Lakes (1994)
Privilege Of Evil (EP) (1993)
The Karelian Isthmus (1992)