THE AXIS OF PERDITION - Tenements (Of The Anointed Flesh)

THE AXIS OF PERDITION - Tenements (Of The Anointed Flesh)

THE AXIS OF PERDITION - Tenements (Of The Anointed Flesh)

THE AXIS OF PERDITION - Tenements (Of The Anointed Flesh)

Možná jste již THE AXIS OF PERDITION po předchozím, nepochopeném experimentu odepsali. Pak se chytněte za nos, Britové jsou totiž ve skvělé formě a nahrávkou „Tenements (Of The Anointed Flesh)“ získávají fanoušky zpět na svou stranu. Paradoxně totiž natočili svou možná nejmetalovější desku, čímž pomyslně uzavřeli trilogii „Urfe“, započatou na předchozím dvojalbu.

To bylo v podstatě tvořeno mluveným slovem herce Leslieho Simpsona s dark ambientním podkresem a naprostým minimem tvrdších pasáží, což z něj - při ubíjející jedenapůlhodinové délce – učinilo záležitost skutečně jen pro otrlé. Naštěstí však naše vyšinuté seskupení znovu otáčí kormidlem o stoosmdesát stupňů a my si tak můžeme užít nefalšovanou dávku emocí, které by za pozitivní dokázal označit snad jen dlouholetý chovanec ústavu pro chorobomyslné.

Tomu se však lze jen těžko divit, když je gró desky tvořeno bestiálně kroucenými, komplikovanými kytarovými linkami, nelidským vokálem Brooka Johnsona a sypajícímí blastbeaty. Temně ambientním motivům se kapela pochopitelně ani v současnosti nevyhýbá, nicméně jejich užití je spíše sporadické a sloužící především k dokreslení tísnivé nálady. THE AXIS OF PERDITION na nahrávce řádně tlačí na pilu a jdou mnohdy do značného extrému, výsledkem čehož je místy až blasfemická jízda s psychedelickým podkladem a minimem oddechových pasáží. Ty ale, pokud už vůbec přijdou, stejně většinou dokresluje ne zrovna přátelsky naladěný, vrstvený vokál vycházející snad až odněkud ze samotných zemských útrob, což má za následek udržení posluchače v permanentní pozornosti po celou dobu trvání desky.

THE AXIS OF PERDITION

Výsledek sice na první poslech budí zdání určité neuspořádanosti, ale s přibývajícím časem a utkvíváním jednotlivých pasáží v paměti se na „Tenements“ objevují motivy místy inspirované žánrovými souputníky BLUT AUS NORD a DEATHSPELL OMEGA, což v kombinaci s nelidským, zmučeným řevem a pro kapelu typickým industriálním soundem opětovně nabízí atmosféru špíny, hnusu, kanalizace a opuštěných, rozpadajících se budov.

Snad s výjimkou uklidňující „Ordained“ a několika výrazně melodických linek tedy seskupení nabízí po posluchačsky náročném „Urfe“ obvykle laděnou nahrávku, která disponuje velmi osobitým rukopisem. Nahrávku, jejíž počátky údajně sahají až někam do roku 2005, kdy AXIS ovládli blackmetalový svět se svým zásadním počinem „Deleted Scenes From The Transition Hospital“.

„Tenements (Of The Anointed Flesh)“ je - podobně jako výše zmíněné - dílem, které budí pocity paranoie a strachu. Také díky tomuto intenzivnímu vyznění se kapela vyšvihla na výsluní současného black metalu a vzhledem k tomu, že ani v roce 2011 se v tomto ohledu nic nemění, drží se na špici i nadále. Mezi nejlepšími blackmetalovými deskami letoška by tato nahrávka rozhodně neměla chybět.

 1

Deadmann

Verdikt

Možná jste již THE AXIS OF PERDITION po předchozím, nepochopeném experimentu odepsali. Pak se chytněte za nos, Britové jsou totiž ve skvělé formě a nahrávkou „Tenements (Of The Anointed Flesh)“ získávají fanoušky zpět na svou stranu. Paradoxně totiž natočili svou možná nejmetalovější desku.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,5 / 10

Další informace

Stopáž: 60:26

theaxisofperdition.com

Sestava

Skladby

  1. The Sleeper
  2. Unveiled
  3. Unbound
  4. Sigils And Portents
  5. The Flesh Spiral
  6. The Dark Red Other
  7. The Changer
  8. Disintegration
  9. Ordained
  10. Awakenings

Diskografie

Tenements (Of The Anointed Flesh) (2011)
Urfe (2009)
Deleted Scenes From The Transition Hospital (2005)
Physical Illucinations In The Sewer Of Xuchilbara (The Red God) (EP) (2004)
The Ichneumon Method (And Less Welcome Techniques) (2003)
Corridors (split s PULSEFEAR) (2002)