ORIGIN - Entity

ORIGIN - Entity

ORIGIN - Entity

ORIGIN - Entity

S již tradičním tříletým odstupem se o slovo hlásí kapela, jejíž fotografii uchovává každý správný ctitel pravého technického BDM ve své peněžence hned vedle obrázku dámy svého srdce. Ikona z texaské Topeky přichází s následovníkem toho času celkem diskutovaného záznamu „Antithesis“, jenž s definitivní platností posunul ORIGIN směrem ke vzdušnějším a více odlehčeným žánrovým polohám. Američanům se nově nabitý statut kontroverzní kapely evidentně zalíbil, neb i jejich aktuální kolekce „Entity“ oplývá hned několika tahy z kategorie překvapivých. V následujících řádcích se společně pokusíme objasnit, proč je i páté řadové album ORIGIN tak snadným terčem poměrně vzrušených komentářů.

Ve světle zkušeností načerpaných při poslechu „Antithesis“ raději přibírám k prvnímu sezení s „Entity“ společníka v podobě tučných matematických skript, abych mohl snadněji dešifrovat desítky složitých rytmických konstrukcí, které mě v následujících skoro čtyřiceti minutách dozajista budou očekávat. Při první skladbě „Expulsion Of Fury“ tohoto činu rozhodně nelituji, nicméně jedním dechem dodávám, že pro plnou orientaci v dalších položkách tracklistu mi občas stačí již jen znalost úvodníku a několika málo základních kapitol. Jinými slovy, ORIGIN nepropadli instrumentálnímu exhibicionismu (kterého jsem se po „Antithesis“ trochu obával) a natočili přehlednou, jasně pro-kompozičně orientovanou tech/death metalovou desku, s trochou nadsázky vhodnou i pro středně pokročilé posluchače.

ORIGIN

„Entity“ neoplývá tak enormní hustotou not jako „Antithesis“ nebo „Echoes Of Decimation“, ORIGIN již nestřídají motivy s tak neuvěřitelně zběsilou kadencí jako v minulosti, jsou o poznání více uvolnění a svým myšlenkám poskytují mnohem větší životní prostor. Následkem je jisté zjednodušení kompoziční struktury, skladby jsou čitelnější a v konečném důsledku posluchači přístupnější. Ukázkovým příkladem je úvod druhé skladby „Purgatory“, kde na nás místo obvyklého kostrbatého arpeggia vyrukuje svalnatý, vyloženě old-schoolový riffing (podobným úvodem disponuje i „Banishing Illusion“).

Při pohledu na stopáž jednotlivých položek upoutají naši pozornost dvě skladby dosahující na hranici sedmi minut hracího času, v případě ORIGIN, mistrů převážně bleskových kompozic, věc hodně neobvyklá (samozřejmě jsem si vědom výjimky v podobě titulní skladby z předcházející desky). Právě epičtěji pojaté „Saligia“ a „Consequence Of Solution“ jsou útočištěm několika pomalejších pasáží a přímočařejších riffů, které až překvapivě přirozeně koexistují s onou tradiční, disharmonickou a rytmicky nesmírně variabilní tváří kapely.

„Entity“ je snad nejméně natlakovaným albem v diskografii ORIGIN. Většina seskupení tech/death metalového žánru se v průběhu své kariéry stále více radikalizuje, vyhraňuje a extremizuje. Americká sestava zvolila cestu přesně opačnou. Po dosažení absolutního vrcholu organizovaného chaosu ve jménu „Echoes Of Decimation“ a „Antithesis“ přichází čas relativního klidu a rozjímání (tady samozřejmě prosím dosadit rozměrné uvozovky). Neznamená to však, že ORIGIN opustili pracně vydobytá území, to v žádném případě, jen na nás, stejně jako v kontextu všech předchozích záznamů, zkouší občas ze zálohy zaútočit dosud nepoužitými zbraněmi. I přesto nepochybuji, že pro některé z vás bude „Entity“ jistým zklamáním, jakýmsi ekvivalentem nesplňených snů a přání. Pro ty ostatní (včetně mé maličkosti) bude představovat další z dlouhé řady důkazů o výjimečnosti ORIGIN, jedné z nejvíce svojských kapel historie technického BDM.

ORIGIN (logo)

 24

Reaper

Verdikt

„Entity“ je snad nejméně natlakovaným albem v diskografii ORIGIN. Většina seskupení tech/death metalového žánru se v průběhu své kariéry stále více radikalizuje, vyhraňuje a extremizuje. Americká sestava zvolila cestu přesně opačnou, po dosažení absolutního vrcholu organizovaného chaosu ve jménu „Echoes Of Decimation“ a „Antithesis“ přichází čas relativního klidu a rozjímání.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,3 / 10

Další informace

Stopáž: 36:31

Produkce: Robert Rebeck
Studio: Chapman Recording Studios, Lenexa, Kansas

www.myspace.com/origin

Sestava

Skladby

  1. Expulsion Of Fury
  2. Purgatory
  3. Conceiving Death
  4. Swarm
  5. Saligia
  6. The Descent
  7. Fornever
  8. Committed
  9. Banishing Illusion
  10. Consequence Of Solution
  11. Evolution Of Extinction

Diskografie

Chaosmos (2022)
Unparalelled Universe (2017)
Omnipresent (2014)
Entity (2011)
Antithesis (2008)
Echoes Of Decimation (2005)
Informis Infinitas Inhumanitas (2002)
Origin (2000)
A Coming Into Existence (demo) (1998)