INDIAN - Guiltless

INDIAN - Guiltless

INDIAN - Guiltless

INDIAN - Guiltless

INDIAN som spoznal len nedávno a bolo to jedno z tých stretnutí, na ktoré sa len tak ľahko nezabúda. Kopol ma rovno do tváre, chytil pod krkom a držal až dovtedy, kým som nezmodrel. Jednu ruku mal pritom stále pripravenú pre prípad, aby mohol vytiahnuť od krvi ufŕkaný tomahavk, seknúť ma ním do lebky a navždy ukončiť moje trápenie.

Presne tieto pocity som prežíval pri počúvaní nového albumu „Guiltless“ od ponurých, bahnitých doommetalistov z Chicaga, počúvajúcich na (v tomto druhu hudby) tak trochu neobvyklé meno.

INDIAN

„Guiltless“ ponúka fanúšikovi, ktorý si rád ubližuje poriadnou dávkou ťažkotonážnych riffov, to správne vnútrožilné potešenie. Čo mu bude imponovať ako prvé, je vražedný vokál, ktorý zo všetkého najviac pripomína blackový škrekot (blackened sludge?) a osciluje medzi nekompromisným diktátom a totálne zvieracím skresleným prednesom.

Zvuk „Guiltless“ je špičkový, nahrávalo sa predsa u Parkera. Hutné a ešte hutnejšie gitary, výborne ozvučená rytmika a navrch troška noise na podfarbenie celého tohto apokalyptického ansámblu. Miestami absolútne drone down-tempo, inokedy svižná nenávistná mašina s presahmi do pichľavého sludgecore, ktoré žne všetko živé.

Jediné a pomerne veľké negatívum spočíva v až prílišnej monotónnosti toho, čo INDIAN na „Guiltless“ predvádzajú. Chcú poslucháča zakopať pod hromadu ťažkých riffov, ale akosi zabúdajú zvoľniť tempo. Okrem krátkeho intermezza „Supplicants“ nie je na albume ani chvíľka k oddychu a INDIAN okolo seba máchajú ako nepríčetní. Nebolo by na škodu upokojiť sa a troška vybočiť zo zabehnutých štýlových koľají, čo sa napríklad ich kolegom z BATILLUS náramne darí. Určite by to „Guiltless“ pridalo ďalší rozmer.

Kapely ako INDIAN, BATILLUS, COUGH alebo THOU sú sviežim vánkom, ktorý sludge/doomová scéna určite potrebovala. „Guiltless“ je aj napriek spominanému negatívu album plný potenciálu a jeho pozitíva sa vám budú odhaľovať postupne, ale o to intenzívnejšie. Je to stupňovanie vašich múk plné tej najtrpkejšej a najskľučujúcejšej atmosféry. Dokonca by som povedal, že doommetalová smršť v podaní INDIAN má až katarzný účinok.

PS: Kompletný album „Guiltless“ si môžete vypočuť na tejto adrese.

 Přidejte svůj názor

Phill

Verdikt

Moderný sludge a doom metal tej najvyššej kvality. Plus bezútešná atmosféra grátis.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 40:56

Produkce: Sanford Parker
Studio: Semaphore Recording

www.myspace.com/indiandoom

Sestava

Skladby

  1. No Grace
  2. The Fate Before Fate
  3. Guiltless
  4. Guilty
  5. The End Of Truth
  6. Supplicants
  7. Banality

Diskografie

From All Purity (2014)
Guiltless (2011)
The Sycophant (2008)
Slights And Abuse (2007)
The Unquiet Sky (2005)