[SIC] - Selfsketch

[SIC] - Selfsketch

[SIC] - Selfsketch

[SIC] - Selfsketch

Keďže denne lustrujem sociálne siete, všimol som si vyjadrenie jedného známeho o tom, čo odlišuje dnešnú hudbu od tej z minulosti: dnes si už každý môže za prijateľnú cenu kúpiť nejakú aparatúru a čokoľvek si doma nahrať v počítači.

Na jednej strane má pravdu, dnes robí hudbu naozaj kdekto. Na strane druhej, ako sa mi do rúk dostal „vymazlený“ digipak dlhotrvajúceho debutu slovenskej skupiny [SIC], uvedomil som si, koľko roboty za takým kúskom plastu a papiera je. Prvá vec, čo udrie do očí, je skutočne veľmi pekné vizuálne prevedenie albumu. Postava trhajúca sa na kusy dokonale sedí k pestrej a naliehavej hudbe vo vnútri.

[SIC]

Už od úvodných lomených taktov „Of Devoid“ sú každému jasné hlavné vzory [SIC]. Strojoví MESHUGGAH a náladoví TOOL tvoria základ, okolo ktorého tu a tam počuť napríklad zasnenosť DEFTONES, svojskú melodiku PAIN OF SALVATION z prvej polovice „Scarsick“, naliehavosť raných albumov KORN a cit pre atmosféru od ISIS alebo NEUROSIS.

Zmena oproti dva roky starému a veľa vecí naznačujúcemu EP „Luceat Lux“ sa odohrala na speváckom poste, ktorý obsadili hneď dvaja vokalisti. Práve zdvojené vokály tvoria jedno z poznávacích znamení skupiny, a to spolu s neposednými gitarami, ktoré hýria vyhrávkami a „vychytávkami“. Len zatvoriť oči a nechať hudbu na „Selfsketch“ maľovať na podvedomí širokým spektrom farieb. Od slnka prenikajúceho cez ranný opar („Nova“) cez „bezstarostné“ pospevovanie si v „A Guy“, až po pomalé klesanie v pohyblivom piesku („Tear [Tair]“).

Minúsov má „Selfsketch“ málo. Možno miestami prílišné navrstvenie vokálov nemusí každému sedieť. Texty dobré, stopáž striedma, nápady chytľavé, zvuk svojský, spevy pestré, obal a booklet pekný. Ak sa v budúcnosti [SIC] chopí nejaký schopný producent mimo kapely, môžeme sa dočkať ešte nevšednejšieho výsledku.

Teraz možno vyzniem ako nejaký starý zatrpknutý metalista. Mám pocit, že v záplave moderne znejúcich hardkórov, dedkórov a neviem akých kórov hraných aj u nás mladými ofinkármi a potetovanými skejtermi sa urodilo aj niečo sympaticky 90’s a pritom vcelku originálne. Album roka? Uvidíme.

 5

Dudri

Verdikt

Hudbu dnes robí kdekto, ale takú ako [SIC] aspoň u nás nikto iný.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
8 / 10

Další informace

Stopáž: 33:14

Produkce: Michal Koleják
Studio: 999th Studio

sic.mystic7.sk

Sestava

Skladby

  1. Of Devoid
  2. Nova
  3. Selfsketch
  4. Beyond
  5. A Guy
  6. In Different
  7. Tear [Teer]
  8. Tear [Tair]
  9. Bonus: Lucreat Lux (EP)

Diskografie

Selfsketch (2011)
Lucreat Lux (EP) (2009)

Jiné pohledy

8 / 10
Áno, obal v tomto prípade skutočne predáva. Oravská mafia si dala záležať na kvalitne odvedenej práci. Slovenská odpoveď na TOOL a MESHUGGAH a ISIS a moderné džientové pnutie v plnej paráde. A naživo sú tiež výborní.
Rudi | 24. května 2011