GRAYCEON - All We Destroy

GRAYCEON - All We Destroy

GRAYCEON - All We Destroy

GRAYCEON - All We Destroy

Čelistka a speváčka Jackie Perez Gratz má hudobných skúseností na rozdávanie, zbierala ich predsa iba u kompetentných. Jej hra ozdobila dielka kapiel ako AMBER ASYLUM, OM, NEUROSIS, GIANT SQUID a mnohých iných. Avšak po čase sa táto sympatická slečna rozhodla svoje odvážne skladateľské chúťky zúžitkovať aj vo vlastnom projekte – vznikli GRAYCEON. Tí nedávno vydali vskutku skvostný album „All We Destroy“, na ktorom s ohromnou ľahkosťou demonštrujú vplyvy z rôznych hudobných oblastí. Štýlový záber GRAYCEON je možné s kľudným svedomím označiť ako širokospektrálny.

GRAYCEON

Nahrávke plnej kontrastov dominuje Jackiine elektrické violončelo, na ktoré sa namotávajú haldy precíznych a umne zložených riffov Maxa Doyla. Krištáľový zvuk albumu dáva možnosť vyniknúť ľubozvučným melódiám, práci s detailami a mnohokrát až progresívnym hudobným postupom. Hravé intermezzá sa striedajú s popínavými doomovými pasážami, plnými orchestrálnej vznešenosti a pompy. Miestami prevládajú nánosy blatistých riffov, inokedy klasická folková vzdušnosť. Je to komorná hudba, ku ktorej je protichodne postavená metalová intenzita a zúrivosť, pričom tieto dva prvky sa vzájomne ladne dopĺňajú.

Pestrosť a rozmanitosť je jednou z výhod prejavu GRAYCEON. Aj keď je ich muzicírovanie miestami takpovediac na hrane, trio neskĺzne ku gýčovitosti, svoje nápady podáva elegantne a nevnucuje sa, ba naopak, výsledný produkt je plný chytľavých a ľahko zapamätateľných momentov.

Za dominantu „All We Destroy“ považujem dvojicu skladieb „Shellmounds“ a „We Can“, z ktorých každá ukazuje odlišnú tvár GRAYCEON. „Shellmounds“ vás spočiatku uchlácholí kolísavou súhrou čela a gitary. Tá následne vybuchne do thrashového inferna plného sekaných riffov, flažoletov a Jackiinej exhibície na tému „čo dokáže violončelo v extrémnom metale“.

Rozvláčna „We Can“ na vás bude útočiť z úplne inej polohy. Po barokovej predohre vás GRAYCEON zaťažia podladeným post-metalom, ktorý pomaly naberá na obrátkach, ale po krátkom čase zvoľní a vykvitne do zvukomalebných plôch plných euforických melódií, nad ktorými vyniká pôvabný spev Jackie Perez. Či ide o agresívnu, jemne melancholickú, alebo až introvertne pôsobiacu formu vyjadrenia, dojmy z „All We Destroy“ sú vždy strhujúce a GRAYCEON poslucháčovi ponúkajú skutočný zážitok z hudby.

„All We Destroy“ je porciou kvalitnej muziky, ktorá vás bude udržiavať sýtych po veľmi dlhú dobu. Ak máte radi podmanivú rockovú hudbu s odbočkami ku klasike, alebo (progresívnemu) metalu, respektíve akúkoľvek z vyššie uvedených kapiel, určite neváhajte. GRAYCEON je v tom prípade stávkou na istotu.

 2

Phill

Verdikt

Symfonický doom/post-metal s prvkami progresívneho rocku... Viem, znie to kŕčovito a predimenzovane, ale ubezpečujem vás, funguje to!

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 50:56

Produkce: Jack Shirley
Studio: The Atomic Garden Studio

www.grayceon.com

Sestava

Skladby

  1. Dreamer Deceived
  2. Shellmounds
  3. We Can
  4. Once A Shadow
  5. A Road Less Traveled
  6. War's End

Diskografie

All We Destroy (2011)
This Grand Show (2008)
Grayceon (2007)