DARK GAMBALLE - Merizo Nanen

DARK GAMBALLE - Merizo Nanen

DARK GAMBALLE - Merizo Nanen

DARK GAMBALLE - Merizo Nanen

Vyškovští DARK GAMBALLE se za dobu své více než desetileté existence transformovali z původně death metalového tělesa do v současnosti jen velice těžce uchopitelného a nesmírně originálního vyznění s dominantním vlivem rockové dravosti a moderní elektroniky. Předchozí, v mnoha ohledech přelomový počin “Robotory“ (2000) dostává v podobě “Merizo Nanen“ více než důstojného následovníka majícího ty nejlepší předpoklady katapultovat kapelu do české první rockové ligy(i když ta už delší dobu kvalitativně hnije) a vnést tak do domácích (tvrdě) rockových vod pořádnou dávku invence a kvality …

Zanechme ale frází a pojďme se trošku hlouběji ponořit do současné tvorby DARK GAMBALLE … Kapel snažících se o mixturu rockových, či metalových prvků s moderním zvukem elektronických aparátů a samplů jsou v dnešní době doslova mraky. Ovšem jak už to tak bývá, těch, co stojí za zmínku, je opravdu jako šafránu. Existuje několik vyvolených stylotvorců určujících směr a na druhé straně hromada ochotných (tu více, tu méně kvalitních) následovníků. Po několikerém velice pozorném poslechu “Merizo Nanen“ si troufám DARK GAMBALLE zařadit do první skupiny, ačkoliv jak gambalští sami přiznávají i v bookletu CD, nechali se rovněž velmi rádi inspirovat nejednou kapelou. Samotná deska se komplexně jen velice těžko hodnotí, každá píseň má svoji charakteristickou atmosféru a vyznění a v dobrém slova smyslu by se každá mohla stát hitem. Společnými znaky jsou těžkotonážní kytara a schopnost do detailu vychytat jednotlivé skladby, přičemž některé zvukové kudrlinky odhalíte až po mnohonásobném soustředěném poslechu. K základním nástrojům (bicí, basa, kytara) se postupně vrství různé samply, temné klávesové melodie či break beatové rytmy. Vítaným zpestřením je i nádherná pianová melodie (“Nohy jsou těžký“) anebo foukací harmonika (“Tatadada Tada Datada“). Svým celkovým vyzněním a stavbou skladeb tato deska otevírá před DARK GAMBALLE bránu směrem k většímu uznání a k získání přízně početnějšího publika, než tomu bylo doposud. Ano, směrem k mainstreamu má kapela našlápnuto slušně, každopádně však prostředky, kterými k tomu chce docílit jsou navýsost originální a posluchače řekněme tvrdších hudebních odnoží nikterak urážející. Myslím si, že s touto deskou musí být spokojena valná většina stylově otevřenějšího posluchačstva vyznávající “kovově“ znějící muziku.

Nad všemi nástroji však dominuje vynikající “10“-ův vokál. Schopnost, s jakou střídá hlasové polohy, zasluhuje jen slova uznání. I když se v některých momentech může stát, že vám připomene některého z “kolegů“ (například ve skladbě “Plochy ze dvou skel“ mi velmi nápadně připomíná Dana Bártu), brát to jako negativum by bylo vůči vokalistovi nanejvýš nefér. Tu a tam je pro dotvoření atmosféry té které skladby hlas prohnán i přes efektovou mašinku. Troufám si tvrdit, že v osobě “10“ se rýsuje jedna z nejzajímavějších a nejosobitějších pěveckých osobností české (nejen?) rockové scény.
Nezanedbatelným prvkem jsou rovněž i texty tvořené napsané v češtině a zčásti v “gambalštině“, což je jazyk vytvořen samotnou kapelou a jehož slovní zásobou já osobně nedisponuji. Z těch českých mám pocit, že DARK GAMBALLE vsadili na pocity a ponechávají vnímavějším posluchačům volnou ruku při interpretaci svých myšlenek (“Můry“ anebo “Zmetky“).

Po dvou letech tedy přicházejí DARK GAMBALLE s novou (pro ně nejspíš vzhledem k další budoucnosti přelomovou) na první poslech s “komerčněji“ znějící deskou, pod jejímž povrchem se však pro ochotné pozorně naslouchat skrývá nejedno pozitivní překvapení, s deskou od kapely, která i přes svou touhu vydávat se k neprobádaným hudebním končinám nezapomíná na své kořeny, s deskou, která i přes své nesporné ambice zaujmout širší posluchačstvo, nevyznívá nijak prvopolánovitě a dá se s čistým svědomím nazvat úpřímnou zpovědí jedné z nejosobitějších domácích kapel …

 1

Dalas

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,4 / 10

Další informace

Stopáž: 42:29

Produkce: 10, Tom
Studio: Shaark, Bzenec (CZ)

www.redblack.cz/gamballe

Sestava

  • 10 - 5+5 vokálů, zubní kartáček
  • Catch - kytara, atmosférický dešifrátor
  • Robb - bass-ssss, bustrový detonátor, kontrabas
  • Tom - sonic robot, organ, hmťa
  • Gotthyš - bicí poháněné dieselovými motory
  • hosté: -
  • Yadza - flétna, voodoo recitativ (tatadada tada datada)
  • Jana - recitativ (tatadada tada datada)
  • Alena - recitativ (tatadada tada datada)

Skladby

  1. Maer Sofiz Maer Torez
  2. Tatadada Tada Datada
  3. Můry
  4. Durhu
  5. Proti Větru
  6. Merizo Nanen
  7. Nohy Jsou Těžký
  8. Dezten Digimeno
  9. Plochy Ze Dvou Skel
  10. Kofer
  11. Zmetky

Diskografie

Hluboký nádech (2018)
Panoptikaria (2015)
Zatím dobrý (2013)
Pochyby (2010)
Perpetuum Gamballe (2008)
Běh na dlouhou trať (DVD) (2007)
Bonboniéra (2006)
Superstar (2004)
Merizo Nanen (2002)
Robotory (2000)
Dark Gamballe (1998)
Under The Botton (1996)
Zyezn Gamballe & Mental World (1994)
Sex´N´Death (1992)
Zlá krev (demo) (1991)