ELECTRIC WIZARD - Black Masses

ELECTRIC WIZARD - Black Masses

ELECTRIC WIZARD - Black Masses

ELECTRIC WIZARD - Black Masses

Hype. Asi len ním možno vysvetliť pravidelnú vlnu záujmu, ktorá sa dvihne pri zmienke o každom novom albume dorsetskej legendy napriek tomu, že od čias žánrových klasík „Come My Fanatics...“ a „Dopethrone“ skupina prichádzala len s mierne nadpriemernými a nie vždy kvalitatívne vyrovnanými počinmi. Výnimkou nebol ani predchodca „Witchcult Today“, tvorený niekoľkými mimoriadne vydarenými skladbami a minimálne rovnakým počtom chvíľami bezradne pôsobiacimi, avšak na pomery ELECTRIC WIZARD typicky rozsiahlymi a pomaly sa vlečúcimi kompozíciami.

ELECTRIC WIZARD

„Black Masses“ pokračuje presne tam, kde predchodca skončil. Formácia okolo hlavného ideológa Justina Oborna kráča opäť ďalej v ústrety rockovejšiemu vyzneniu, stále vzdávajúc hold estetike sedemdesiatych rokov, béčkovým okultno-erotickým hororovým klasikám a vzďaľuje sa doomovým koreňom. Posadnutosť retrom, či už v podobe tradične vynikajúceho výtvarného spracovania bookletu alebo analógovým zvukom, na ktorom si kapela posledné roky vyslovene zakladá, je tu opäť dotiahnutá do extrému. Pokračuje aj hra s písmenkami v názvoch skladieb a odkazmi na minulý počin v „Satyr IX“ alebo „Crypt Of Drugula“. Formálnu dokonalosť korunuje fotografia skupiny s nástrojmi rozloženými medzi náhrobnými kameňmi starého cintorína a okultne štylizované zábery nahých ženských tiel požičané z klenotov hororovej kinematografie.

Navzdory úzkostlivému ľpeniu na dokonalosti retroformy nezabúdajú ELECTRIC WIZARD ani na obsah. Pomer výrazných a ihneď účinkujúcich kúskov, postavených na silných riffoch a chytľavej rytmike a ťažšie stráviteľných, pomaly vlečúcich sa hypnotických skladieb vychádza na novinke lepšie v prospech prvých spomínaných. Nebyť typických skreslení a podladenia, šlo by v prípade „Venus In Furs“ (nie, nejde o cover VELVET UNDERGROUND), „Patterns Of Evil“ a „Turn Off Your Mind“ o regulárne hardrockové hity. Ich absolútnym protipólom je nekonečná ťažkotonážna masa valiaca sa z „Satyr IX“ alebo záverečnej dohrávky „Crypt Of Drugula“.

ELECTRIC WIZARD sú v rámci svojej scény unikátnym zjavom a Jus Oborn nepochybne kultovou figúrkou. To, že novšie nahrávky ostávajú v tieni pilierov štýlu „Dopethrone“ a „Come My Fanatics...“ je tak trochu škoda. Dnes je to predsa len trochu iná kapela a smer, ktorým sa skupina vydala, je aj zásluhou „Black Masses“ čoraz zaujímavejším dobrodružstvom.

 Přidejte svůj názor

Radicalcut

Verdikt

V porovnaní s predchádzajúcim počinom zábavnejší retro výlet v podaní dorsetských klasikov. Nekro.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
6 / 10

Další informace

Stopáž: 59:09

Produkce: Justin Oborn a Liam Watson
Studio: Toe Rag Studios, Londýn

www.myspace.com/electricwizarddorsetdoom

Sestava

Skladby

  1. Black Mass
  2. Venus In Furs
  3. The Nightchild
  4. Patterns Of Evil
  5. Satyr IX
  6. Turn Off Your Mind
  7. Scorpio Curse
  8. Crypt Of Drugula

Diskografie

Black Masses (2010)
Witchcult Today (2007)
We Live (2004)
Let Us Prey (2002)
Dopethrone (2000)
Supercoven (EP) (1998)
Electric Wizard/Orange Goblin (split) (1997)
Electric Wizard/Our Haunted Kingdom (split) (1997)
Come My Fanatics... (1997)
Chrono.naut (EP) (1996)
Electric Wizard (1995)

Jiné pohledy

6 / 10
Nie úplne presvedčivý počin formácie, ktorá síce definovala svoj vlastný žáner, no latku štúdiových nahrávok nikdy nedokázala udržať na jednej úrovni. "Black Masses" je opäť doslova fyzicky vyčerpávajúcou jazdou v lunaparkovo strašidelných kulisách céčkových okultných hororov, albumom, ktorý v zopár vrcholných momentoch ohúri presne tým, čo je pre ELECTRIC WIZARD typické (neuveriteľný valec podladených gitár v tentokrát nielen pohrebnom tempe korunuje Obornov exaltovaný "sedemdesiatkový" vokál), no mnohokrát upadá do priemeru, nad ktorý ho v konečnom dôsledku tahá len meno kapely. Aj to len tesne.
Thorn | 6. prosince 2010