HALFORD - Made Of Metal

HALFORD - Made Of Metal

HALFORD - Made Of Metal

HALFORD - Made Of Metal

Přiznávám bez důkladné tortury, že sólové počiny Roba Halforda (alias neodmyslitelné vůdčí persóny britských ocelářů JUDAS PRIEST) v mých očích vždy symbolizoval a symbolizuje především projekt FIGHT a jeho nadčasová nahrávka „War Of Words“. Tím ovšem nepopírám povědomost o některých dalších z nich, zejména pak toho pod hlavičkou zpěvákova přízviska HALFORD, s nímž holohlavý umělec na vcelku slušném albu „Resurrection“ kdysi hlasitě anoncoval svou připravenost vrátit se zpět do řad Jidášova kněze a jeho ryzí heavy metalové jistoty. Od té doby však již železárenskými výhněmi proteklo mnoho oceli, znovuobrození JUDAS PRIEST oslavili dvěma alby návrat na světové výsluní a zdálo se, že Halfordovým choutkám k soukromému podnikání je již definitivně konec. Loňská předvánoční kolekce „Winter Songs“ a letošní živý záznam „Live In Anaheim“, jakož i výčet současných živých vystoupení HALFORD však jen dokreslil, že zdání může klamat, a velevýstižně nazvaná aktuální nahrávka tomu nyní přináší pečeť jako hrom.

HALFORD

Je asi zbytečné se ptát, co může devětapadesátiletého chlapíka po více jak čtyřiceti letech na scéně pohánět k podobnému sólovému experimentování, obzvláště když jeho domovská kapela slaví se svou poslední nahrávkou prakticky celosvětový úspěch. Kov, čistý těžký kov, co mu snad proudí i v žilách místo krve, a z nějž „Made Of Metal“ v drtivé většině doslova a do písmene skutečně vytesal. A jelikož je to doopravdy kov s velkým „K“, není myslím nijak nutné obšírně dodávat, o čem že tohle album vlastně je. O klasickém heavy metalu, jehož rodný list patří do osmdesátých let minulého století, jehož odraz v zrcadle času přináší také časté reflexe na mnohé okamžiky z kariéry JUDAS PRIEST a který svým autorům na mnohých místech (Halfordův bezpochyby výrazný rukopis občas doplnil věhlasný Roy Z) rovněž dělá jen to nejlepší jméno. Z toho nejlesklejšího, co protentokráte kovová náruč Roba Halforda vypustila do světa, tak ve zkratce jmenujme zvonivý otvírák „Undisputed“, nádherný kousek (téměř) speed metalu ve „Fire And Ice“, u jehož studia by všichni dnešní STEELWING a spol. mohli strávit alespoň jeden dlouhý podzimní večer, po vzoru alba „Turbo“ vzrušivě plíživou titulní skladbu, skvělý odlesk country v „Till The Day I Die“, či poměrně procítěnou baladu „Twenty-Five Years“. Ve světle těchto skladeb (a jim podobných, abych tento výčet nechal po právu otevřeným) blednou i některé drobné tradiční vycpávky („We Own The Night“, „Hell Razor“), které by jinak mohly pro album představovat akutní nebezpečí koroze.

Na něco takového je nicméně zdravá kovová podstata nového alba HALFORD až příliš odolná a třeba ve srovnání s letošním zářezem další letité ikony Ozzyho Osbournea také (subjektivně) o hodně přirozenější, poctivější a důvěryhodnější. A pominu-li v této souvislosti, že vyrobit pořádné metalové album (tj. „Made Of Metal“) je určitě daleko složitější, než o něm jen vykřikovat (neboli „Scream“) do éteru, nemohu zkrátka přehlédnout fakt, že těžký kov je těžký kov a může-li se pod něj dnes někdo podepsat, aniž by to vyvolávalo úsměvy druhých, pak je to mezi jinými právě i Rob Halford.

 67

Louis

Verdikt

Schválně si zkuste spočítat, kolikrát se v téhle recenzi objeví slovo „kov“ v jeho nejrůznějších tvarech, a poté uhodnout, proč tomu tak je?

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
5 / 10
Čtenáři
7,6 / 10

Další informace

Stopáž: 62:42

Produkce: Roy Z

www.robhalford.com

Sestava

Skladby

  1. Undisputed
  2. Fire And Ice
  3. Made Of Metal
  4. Speed Of Sound
  5. Like There´s No Tomorrow
  6. Till The Day I Die
  7. We Own The Night
  8. Heartless
  9. Hell Razor
  10. Thunder And Lightning
  11. Twenty-Five Years
  12. Matador
  13. I Know We Stand A Chance
  14. The Mower

Diskografie

Made Of Metal (2010)
Live In Anaheim (CD/DVD) (2010)
Winter Songs (2009)
Crucible (2002)
Live Insurrection (2001)
Resurrection (2000)

Jiné pohledy

5 / 10
Už zde tak nějak bývá zvykem, že se s Louisem v názorech na heavy metalové novinky spíše neshodneme (všimli jste si?). Tradice samozřejmě pokračuje, což jsem věděl už s předstihem dvou týdnů. "Co říkáš na toho Halforda, slabota co?" ptám se a tuším jak to dopadne. "Cože slabota? Fakt dobrej!" bylo mi odpovězeno, a já se začal usmívat.

Když se Robík před osmnácti lety rozhodl opustit JUDAS PRIEST, bral jsem to plný rozpaků, ale chápal jsem, že si zkrátka zvolil vlastní směr a nechtěl do úmoru hrát stále přibližně to samé. Mnohé napověděl jeho první projekt FIGHT, i přestože nepatřím k jeho vyznavačům, měl v kontextu doby své opodstatnění. První dvě alba HALFORD se mi naopak zamlouvala velmi (více než FIGHT), protože spolu s moderností a nabušeným zvukem došlo i na povedené melodie. Chuť do metalu a entuziasmus celé nové posádky z nich byli totiž cítit na vzdálenost letu kovového Helliona. Když Rob podruhé nastoupil k JUDAS PRIEST, začalo skládání podle zajeté šablony, na čemž nic nezměnil ani korpulentní, nudný a těžkopádný "Nostradamus".

Novinku HALFORD bych tedy shledal smysluplnou jen pokud by znovu nastolila nové pořádky a představila Roba jako hudebníka, který má potřebu po jiném vyjádření než mohou všichni slyšet na nepřekvapivých posledních albech JUDAS PRIEST. Jenže, to co "Made Of Metal" nabízí je doslova průměrné, zastaralé, nepřekvapivé tancovačkové dovádění nad laciným pivem, které jakoby vylezlo z první půle osmdesátých let. Jestliže Resurrection" a "Crucible" působily energicky a moderně, pak zde je jen dvacátéosmé (navíc snad nejvyčpělejší v historii - skladba "25 Years" je doslova masakr senilitou) pojednání na téma JUDAS PRIEST. Chybí nadstandartně dobré skladby, což je největší problém, takže ta titulní hitůvka, která působí jako metalová verze Garyho Numana je zde jednoznačně nejlepší položkou.
Stray | 25. října 2010