ANGELUS APATRIDA - Clockwork

ANGELUS APATRIDA - Clockwork

ANGELUS APATRIDA - Clockwork

ANGELUS APATRIDA - Clockwork

Nadějní Španělé na svém třetím řadovém zápisu rozpoutávají pravé thrash metalové peklo a s ničím se moc nerozpakují. Album „Clockwork“ má všechny atributy staré školy (byť samozřejmě nahrané v nových podmínkách), takže tahle ultra rychlá riffovitá vánice, doprovázená častými kytarovým vyhrávkami a sóly, se bude určitě líbit všem, kdo sledovali před dvaceti a více lety hnutí na západě Spojených států. ANGELUS APATRIDA ovšem vzývají spíše démony nejstarších alb TESTAMENT, MEGADETH a NUCLEAR ASSAULT, než aby patřili k následovníkům SLAYER. Chloubou skladeb, působících jako metalový uragán, jsou samozřejmě kytary ostré jako břitva, jež nezná slitování. Je poznat, jak moc se mladí Španělé orientují v thrashovém teritoriu, protože album v mnohém nezapře všechny ty zkušené kapely z první generace. Nepřeslechnutelné je to zejména v sólech, která jsou zde doslova vynikající a nemohou utajit inspiraci u TESTAMENT. Z tohoto pohledu tedy rozhodně není španělská partička kapelou pro hledače něčeho nového a neoposlouchaného.

ANGELUS APATRIDA

Když se na album „Clockwork“ podívám z druhé strany, musím nicméně přiznat, že zdejší skladby svou kvalitou stále nedosahují úrovně kapel, které mají ANGELUS APATRIDA za své vzory. Jsou zde určité momenty, které bych považoval za stěžejní, jako úvodní smršť „Blast Off“, mohutná a velmi komplexní hitovice „Of Men And Tyrants“, jaderné peklo „Into The Storm“ nebo „My Insanity“ se svými melodickými nápěvy. Zbytek nahrávky se ovšem tak nějak slévá do jednolitého válu, ze kterého mě probere až závěrečná předělávka Maidenovské „Be Quick Or Be Dead“, při které španělský kvartet ještě více sešlápl pedál. K slabinám patří rovněž vokální projev Guillerma Izquierda, který postrádá osobitost lídrů většiny starých thrashových kapel a působí spíše jako takové nasupěné chrčení bez výraznější barvy, připomínající všechny ty uniformní metalcoreové kapelky, které jsou všude kolem nás naházeny po stovkách. ANGELUS APATRIDA jako celek ovšem naštěstí nemají s touhle scénou nic společného, jsou kvalitním thrashem staré školy, jaký tady od takto mladé kapely dlouho nebyl, a to rozhodně potěší.

 8

Stray

Verdikt

Španělští mladíci předvádí thrash metalový uragán staré školy. Oproti vzorům jim sice schází trochu větší osobitost, nicméně jsou rozhodně nadějí na obnovu starých pořádků. Kvalitní retro.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
6,5 / 10

Další informace

Stopáž: 51:24

Produkce: Daniel Cardoso
Studio: Ultrasound Studios, Braga

www.angelusapatrida.com

Sestava

Skladby

  1. The Manhattan Project
  2. Blast Off
  3. Of Men And Tyrants
  4. Clockwork
  5. Devil Take The Hindmost
  6. The Misanthropist
  7. Legaly Brainwashed
  8. Get Out Of My Way
  9. My Insanity
  10. One Side One War
  11. Into The Storm
  12. National Disgrace
  13. Be Quick Or Be Dead

Diskografie

Clockwork (2010)
Give 'Em War (2007)
Evil Unleashed (2006)