KNUT - Wonder

KNUT - Wonder

KNUT - Wonder

KNUT - Wonder

Zajímáte-li se o alternativní metal, konkrétně o kapely upřesňující svoji hudbu slůvkem „post“, pak byste měli znát švýcarské seskupení KNUT. Tato kapela, jejíž začátky spadají až někam do roku 1994, nikdy nebyla příliš aktivní, ale za to nikdy neslevila ze svého odhodlání hledat nové hudební cesty. Novinka „Wonder“ je studiovou nahrávkou po pěti letech a zachycuje skupinu v tradičně extrémním a těžko zařaditelném směřování. KNUT mají opět tvrdý kamenný zvuk, jsou stále stejně nekompromisní a jakkoliv je označení „experimental – hardcore/post-metal“ divoké, tak jejich produkci popisuje velmi přesně.

KNUTNovinka začíná nečekaně ostře. První čtyři kusy jsou sice kratší stopáže, ale i přesto vám dají zabrat. Agresivní řev a náročné rytmické kotrmelce lze jen těžko k něčemu přirovnat. Sludge? Mathcore? Metal? NEUROSIS? Určitě od každého něco. Po rychlém a agresivním začátku se však album začne pozvolna měnit. Počínaje pátou „Ultralight Backpacking“se řežba zklidní a nastoupí pomalejší, temnější tvář KNUT známá z předchozího alba. Novinka se snaží být více členitá, ale v globálu ji k údernosti, kompaktnosti a síle alba „Terraformer“ kus schází. KNUT na aktuální desce kombinují rychlé a agresivní mathcore zběsilosti s pomalými instrumentálními obrazy takovým způsobem, že v některých skladbách běsní na hranici příčetnosti a v jiných se vší vážností rozdávají post rockovou depresi. Zatímco začátku alba dominuje rychlost a agrese, tak posledních zhruba dvacet minut se naopak nese v pomalém tempu pouze instrumentální(!) hudby. Obě polohy spolu dost kontrastují a výsledek proto působí trochu schizofrenně.

Nejvýraznější nástroj v hudbě KNUT jsou bicí. Vynikají svoji razancí a kamenným zvukem, který dodává hudbě této kapely tu správnou tvrdost. Kytary jsou hrané dost osobitě a se specifickým, trochu zastřeným zvukem se věnují buď anti-rytmickým zasekávačkám, nebo tvoří zvukové plochy podobné těm od švédských mistrů CULT OF LUNA. Jako nejvíce podařené skladby se jeví strhující „Lemmings“ (se zajímavou kytarovou vyhrávkou) a závěrečný osmiminutový velikán „Wonder / Daily Grind“.

KNUT nám v podobě tohoto alba znovu přichystali porci netradiční hudby, která stojí jako vždy stranou všech trendů. Tito muzikanti se zkrátka nikam nehrnou, drží se striktně stranou mainstreamu a objeví se jen tehdy, když mají co říct. Nemohu se ubránit přirovnání k podobně směřujícím kapelám kolem českého vydavatelství Silver Rocket. GNU, DĚTI DEŠTĚ, ESGMEQ, a jim podobné spolky jdou velmi podobnou cestou. KNUT zůstávají na poli extrémní hudby originální a vcelku snadno dokážou přesvědčit svou cílovou skupinu odhodlaností a opravdovostí. Otázkou však zůstává, kolik se najde posluchačů s dostatečně otevřenou myslí, aby tuto kapelu pochopili a do té její divočiny ji následovali. Tento problém je ale nejspíše ten poslední, se kterým si KNUT budou kdy lámat hlavu.

 Přidejte svůj názor

Verdikt

KNUT jako vždy tvrdí, nekompromisní a těžko uchopitelní.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
7 / 10

Další informace

Stopáž: 40:21

www.myspace.com/unknut

Sestava

Skladby

  1. Leet
  2. Damned Extroverts
  3. Suckers
  4. Calamity
  5. Ultralight Backpacking
  6. Segue 1
  7. Fast Forward Bastard
  8. Lemmings
  9. If We Cant Fly, Well Take The Boat
  10. Segue 2
  11. Wonder/ Daily Grind

Diskografie

Wonder (2010)
Terraformer (2005)
Challenger (2002)
s/t (EP) (2001)
3-Way (10'' Split With BOTCH & ANANDA) (2000)
Ordeal (7'') (1999)
7'' Split With TANTRUM (1998)
Bastardizer (1998)
Leftovers (MCD) (1997)
7'' Split With ISHMA (1996)
s/t (7'') (1994)

Jiné pohledy

7 / 10
Jakýkoliv vývoj se u KNUT, zdá se, (dočasně?) zastavil. Novinka je pouze variací předchozího alba. Variací stále vcelku povedenou a nenudící. Těžkonážní hudba od těchto Švýcarů pořád baví.
Dalas | 4. srpna 2010