MACABRE - True Tales Of Slaughter And Slaying

MACABRE - True Tales Of Slaughter And Slaying

MACABRE - True Tales Of Slaughter And Slaying

MACABRE - True Tales Of Slaughter And Slaying

Sedliaci z Illinois, gore uchyláci a obdivovatelia masových vrahov chystajú na tento rok konečne ďalší zo svojich radových albumov a práve očakávanie tohto diela ma ovládlo natoľko, že som si pustil ich jediné DVD. Po jeho zhliadnutí ma zase ovládla chuť opísať moje dojmy z tohto chorého diela a napraviť tak absenciu akejkoľvek recenzie z dielne týchto bláznov na Metalopolis. Ako už podtitul „Live In Holland“ hovorí, k nahrávke koncertu skupiny došlo v holandskom meste Dordrecht, kde 26. augusta 2005 oslávili svojich dvadsať rokov v metalovom undergrounde.

MACABRE Jednoduchá, doslova asketická scéna na pódiu klubu Bibelot, nepríliš početné, no aktívne publikum a hlavne výborný výkon hlavných protagonistov boli slušným základom pre zaujímavý záznam. Jeho kvality podporil aj viackamerový záznam, vcelku slušný strih, krásny obraz a nadpriemerný zvuk. Na druhej strane treba brať na zreteľ, že MACABRE nepatria medzi svetovú metalovú elitu a tak sa nedalo očakávať, že v tejto nahrávke utopí firma značný balík peňazí. Výsledok aj napriek tomu patrí k tým kvalitnejším metalovým koncertným DVD a vlastne presne pasuje k tejto „nechutnej“ kapele. Corporate Death, Nefarious a Dennis The Menace predviedli prierez celou svojou tvorbou, pričom nevynechali ani jeden zo svojich najznámejších hitov, snáď až na „You´re Dying To Be With Me“. Škoda len absencie songov z „Macabre Minstrels: Morbid Campfire Songs“ - síce sa nejedná o klasické skladby z dielne tejto bandy, no aspoň jedna by na chvíľku osviežila a ozvláštnila celý koncert. Energická show plná morbídneho a čierneho humoru je postavená nielen na zvláštnych textoch zoskupenia a krátkych i pomerne inteligentných (v rámci noriem a štýlových klišé) komentároch frontmana medzi skladbami, ale hlavne na zaujímavej muzike, striedajúcej brutálne linky s veselými melódiami a ponurou atmosférou. Či už ide o vlastnú tvorbu skupiny alebo o poriadne prekopané tradicionály, MACABRE sa s ničím nepárajú a poriadne režú do krvi, pričom ale nezabúdajú, že aj takáto brutálna a v podstate jednoduchá muzika musí byť predvedená hlavne kvalitnými muzikantskými výkonmi - čo je možné vidieť na celom DVD. Chlapci z Chicaga si počas koncertov nie vždy dávajú pozor na udržanie úplne jasných hláv, no v tomto prípade si asi hlavne kvôli zhotovovaniu záznamu udržali sebakontrolu. Ak sa aj nejaké chybičky nájdu, tak sa jedná skôr o ojedinelé prípady - takzvané výnimky potvrdzujúce pravidlo.

Tvrdenie z poslednej vety predchádzajúceho odseku, už ale tak celkom neplatí na bonusové skladby, ktoré okrem horšieho obrazu prípadne zvuku doprevádza aj nie celkom stopercentný výkon zo strany skupiny. Čo ale nie je na škodu, minimálne ako svedectvo o undergroundovom statuse kapely, ako aj o ich občasných alkoholicko-marihuanových excesoch. Ako bonusový materiál sa na „True Tales Of Slaughter And Slaying“ nachádza ešte desaťminútová backstage reportáž, ktorá nijako nevybočuje z priemeru takýchto materiálov na iných hudobných videách a okrem už v podstate povinnej súčasti DVD neprináša žiadnu pridanú hodnotu. Privítal by som viac zaujímavejšieho bonusového materiálu, no aj s takouto podobou „Live In Holland“ vyjadrujem spokojnosť.

MACABRE

Čo povedať záverom? Jediné DVD z dielne MACABRE je vysoko nadpriemerným dielom, ktoré krásne dokumentuje dvadsaťročné dielo týchto morbídnych umelcov.

 5

Koscj

Verdikt

Jediné DVD z dielne MACABRE je vysoko nadpriemerným dielom, ktoré krásne dokumentuje dvadsaťročné dielo týchto morbídnych umelcov.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 52:02

Produkce: MACABRE
Studio: klub Bibelot, Dordrecht, Holandsko - 26. 8. 2005

Zvuk: 5.1 Surround Sound
Multi-Camera footage
Limitovaná edícia DVD v celokovovom obale

www.murdermetal.com

Sestava

Skladby

  1. Zodiac
  2. Jack The Ripper
  3. Serial Killer
  4. The Wustenfeld Man Eater
  5. Dog Guts
  6. Fritz Haarman Der Metzger
  7. Coming To Chicago
  8. The Vampire Of Dusseldorf
  9. Acid Bath Vampire
  10. Ed Gein
  11. Dr. Holmes
  12. Fatal Foot Fetish & The Diary Of Torture
  13. Scrub A Dub Dub (bonus track)
  14. Mary Bell (bonus track)
  15. The Hitchhiker (bonus track)
  16. Albert Was Worse Than Any Fish In The Sea (bonus track)
  17. Dog Guts (extra features)
  18. Hitchhiker (extra features)
  19. Mary Bell (extra features)
  20. Drill Bit Lobotomy (extra features)
  21. Behind The Scenes (extra features)

Diskografie

Carnival Of Killers (2020)
Slaughter Thy Poser 12'' (2012)
Human Monsters (12'' EP) (2010)
Grim Scary Tales (2010)
Grim Reality (Remaster) (2009)
True Tales Of Slaughter And Slaying (2006)
Macabre Electric & Acoustic 2CD (2004)
Murder Metal (2003)
Drill Bit Lobotomy 7'' (2003)
Macabre Minstrels: Morbid Campfire Songs EP (2002)
split with Capitalist Casualties (2000)
Dahmer (2000)
Unabomber EP (1999)
Behind The Wall Of Sleep (EP) (1994)
Sinister Slaughter (1993)
Nightstalker 7'' (1993)
Gloom (1989)
Shitlist 7'' (1987)
Grim Reality (1987)