LUNATIC GODS, BLACK HILL, DEPRESSIVE REALITY, EMETH / ETERNAL BLEEDING, PISSTOLERO / YORPU / FLATVS - Vaše promáče v koši nekončí VI.

LUNATIC GODS, BLACK HILL, DEPRESSIVE REALITY, EMETH / ETERNAL BLEEDING, PISSTOLERO / YORPU / FLATVS - Vaše promáče v koši nekončí VI.

Další zásilka lehce zapomenutých promáčů pocházející hlavně z tuzemského podzemí nám dá vzpomenout na poslední album alternativně zaměřených metalistů LUNATIC GODS, agrorockerů BLACK HILL a deathmetalistů DEPRESSIVE REALITY. Na závěr tu jsou dvě extrémní splitka s grindovým chuťovým ocasem. První belgicko-slovenské a druhé ryze jihočeské. Tak ofoukněme usedlý prach a s chutí do toho.

LUNATIC GODSLUNATIC GODS – Ante Portas

Širokou a žánrově bohatou náruč otevírají ostřílení metaloví harcovníci slovenského podzemí. Typický rukopis kapely, která si libuje v obohacování deathového stvolu o pestrou škálu roubovaných štěpů, na vás dýchne již z první skladby. Krom blackových, doomových, symfonických i heavy metalových a rockových prvků lze vystupovat i mnohem větší podíl slovenského folklóru. Po ztrátě původního zpěváka získává navrch melodičnost ve vokálech, které dodávají materiálu mainstreamovější a dá se říci, že i hitovější zabarvení. Anglický jazyk je střídán slovenským, což je v tomto případě krok správným směrem, neboť textová složka to bez studu unese. Ke slovu se typicky dostávají i pro metal méně tradiční nástroje jako dudy, saxofon nebo například flétna. Narozdíl od poměrně velkého množství kapel tyto nástroje nebudí dojem prvoplánového zpestření, vše do sebe logicky zapadá – aranžérská zkušenost je znát a při více jak třičtvrtěhodinové délce není čas na nudu.
(7,5 / 10)

http://bandzone.cz/lunaticgods

BLACK HILL BLACK HILL - Aerobeat

Berounští vtipálci jsou tu s třetím balíčkem pro naši redakci. Žánrově příliš neuhýbají z nastoleného směru, v srdci kapely bije staré dobré bigbítové srdce, které se kapela snaží obklopit drsnějším tělesnem z thrashového riffování a obhroublého chrapláku. Z textů (a vlastně i hudby) je cítit jediná ambice: pobavit, pobavit a za každou cenu pobavit, tomu je podřízeno vše – prvoplánově chytlavé melodie, co nejefektivnější bicí i stavba skladeb. Ostatní je jen vedlejší kolej. Tomu odpovídá i zvukové balení, které je poplatné českému bigbítu – potlačené kytary často podporují zpívané melodie z rychle zapamatovatelných refrénů, jenž jsou vytaženy vysoko nad ostatní nástroje. Ideální krmě pro uši džískaře s plachtou ALKEHOL na zádech, kteří míří do místního kulturáku, kde očekávají zahulený prostor s nevyčerpatelnou pípou a možnost si zabékat s kapelou...
(? / 10)

http://bandzone.cz/blackhill


DEPRESSIVE REALITYDEPRESSIVE REALITY – Las Sombras

Druhé album této kapely ze stáje labelu Nice To Eat You je stále věrné kořenům střednětempého valivého a řádně podladěného death metalu. A v tom vězí i problém, kytarové linky jsou těžce čitelné i přesto, že motivy jsou poměrně triviální. Povětšinou v jedné poloze ustrnulý vokál je pikantní v tom, že náleží ženě a barevný minimálně v jazykové šíři, neboť na albu je ke slyšení čeština, angličtina a španělština. To je ale asi na celém albu to nejzajímavější. Skladby jsou zbytečně utahané, nečitelnost a zastřenost zvuku dělá materiál hůře zkousnutelným i po mnohanásobném poslechu, velmi těžce se hledají pasáže zajímavé a uchu lahodící. Po poměrně zajímavém předělu zhruba v třech třetinách alba se silně mění zvukové balení, do něhož jsou ukryty bonusové tracky. Kytary jsou vyvýškovanější a syrovější, aranže svižnější, místy protkané drobnými vyhrávkami, které v první časti téměř zcela chybí. Ve výsledku se ale nic podstatného nemění a death metalová nuda zůstává.
(3 / 10)

http://bandzone.cz/depressivereality


EMETH / ETERNAL BLEEDING EMETH / ETERNAL BLEEDING - split

Belgicko-slovenské spitko k sobě ková dvě kapely pevným řetězem z grindu a brutal deathu. První jmenovaní svůj studiový materiál obohatili poměrně kontraproduktivním živákem, který kazí dojem z velmi slušného amerického brutal deathu. Korektně nahraná a řádně nasypaná rubanice, která poslušně kopíruje pravidla stylu, parádní houževnatý vokál, poněkud zvláštně nazvučené bicí – ale to nic není v porovnání s opravdu nepovedeným záznamem druhé části z živého záznamu. Každá druhá garážovka z Horní Dolní by to ve zkušebně zvládla lépe.
(4 / 10)

http://www.myspace.com/emethbe

ETERNAL BLEEDING na tom jsou mnohem lépe. Smyčcové intro otevírá bránu do pekla, ve kterém se vyznává techničtější poloha USBD. Hráčká úroveň, vytažený rytmičák, který dává skvěle vyniknout všem klepačkám, kopákové kanonády a vřískající pulzující kytary jednoznačně určují, že Slováci nezpochybnitelně opanovali belgicko-slovenský prostor.
(7 / 10)

http://bandzone.cz/eternalbleeding


PISSTOLERO / YORPU / FLATVS PISSTOLERO / YORPU / FLATVS – 3 Way Split

Tři jihočeské grindové úderky spojili své síly na splitu, který dohromady koštuje 26 tracků na ploše lehce převyšující půl hodinu.

PISSTOLERO, kterým patří první osmička skladeb, vyznávají starou gore grindovou školu, sekunduje jim v tom slušný zvuk, řádně zahuhlaný vokál, těžkotonážní jednoduché kytarové riffy, silně zbustrovaná basa a nezbytné prokreslení vtipnými vsuvkami. Nehledejte silné melodie nebo techniku. Jednoduchost, extrém, a efektivní šlapavost bez zbytečných příkras jsou základní stavební kameny filosofie první části splitka.
(5 / 10)

http://bandzone.cz/pisstolero

Thrash grindoví YORPU mají mnohem syrovější zvuk, kladou mnohem větší důraz na techniku a aranžérskou stránku věci. Kapela která v sobě integruje někdejší členy smeček ONANIZER a GRIDE má mnohem větší tah na branku, zběsilější a rychlejší rytmy, výborný guttural vokál, který není ustrnulý v jedné poloze a velmi slušné hráčské výkony.
(7.5 / 10)

http://bandzone.cz/yorpu

Projektil hlavního tahouna první zmíněné kapely PISSTOLERO se jmenuje FLATV5. Žánrově jde o podobný přímočarý gore výplach s nízkrorozpočtovým zvukem, který je nejzajímavější asi hlavně bublavým vokálem, připomínajícím nadržené žabí prince uprostřed řádně hluboké slatě. U pěveckých výkonů si zřejmě budete mnout bradu a přemýšlet nad tím, kde se něco podobného v člověku může vzít. Na zpestření tu máme opět zvukové domalovánky ve formě několika vsuvek poplatných žánru.
(4 / 10)

http://bandzone.cz/flatv5

 16

RIP
RIP