NATRON - Rot Among Us

NATRON - Rot Among Us

NATRON - Rot Among Us

NATRON - Rot Among Us

Minulý rok proběhla na Apeninském poloostrově, co se death metalového žánru týče, vskutku bohatá albová sklizeň. S novými deskami totiž vyrukovali třeba GORY BLISTER, SEPTYCAL GORGE nebo nadějní „symfonici“ FLESHGOD APOCALYPSE. Opravdový svátek však měla představovat až nahrávka se sympatickou visačkou „Rot Among Us“. Není divu, jejími autory jsou totiž samotní NATRON, po pěti letech hibernace na scénu se vracející ikona italského (tech) death metalu.

NATRON

Očekávání nebylo zrovna malé, vždyť předchozí dílo „Livid Corruption“ patřilo bez nadsázky mezi top stylové výkony roku 2004. Jenže rok 2009 nám NATRON představil v trochu jiném světle. Předně došlo k výměně hned poloviny line-upu, černého Petra si tentokráte vylosovali baskytarista (žádné překvapení, obsluhu tučných strun mění Italové pravidelně) a bohužel i vokalista. Bohužel proto, že bývalý zpěvák Mike Tarantino disponoval skutečně originálním a tedy i velmi těžko nahraditelným projevem. Jistě, nový vokalista Nicola Bavaro disponuje slušným growlem (navíc velmi dobře čitelným), leč v konkurenci výjimečného Tarantinova řevu (který do natlakované produkce NATRON výtečně zapadal) jaksi neobstává. Nutno však podotknout, že ruku v ruce s více transparentním vokálem jde i průhlednější kompoziční struktura. Jistě, kouzelná kytara pana Meleho je stále vysoce technická (nikoli však exhibující), nicméně v případě „Rot Among Us“ je fúzována s mnohem rovnější rytmikou, než Italové nabízejí například na svém vrcholném díle „Livid Corruption“. Ale ono se nakonec není čemu divit, sami NATRON totiž inspiračně vězí hluboko v osmdesátých letech minulého století a otevřeně přiznávají sympatie ke kapelám typu CORONER nebo NAPALM DEATH. Ostatně i titulek jejich nového alba odkazuje na další dobovou klasiku MISFITS a jejich „Walk Among Us“.

První album NATRON pro Metal Age Productions (jak víme, Italové předtím vydávali u Holy Records) pro mě osobně představuje mírné zklamání. Pravda, skladby jako „Bullet Of God“ dávají vzpomenout na zlaté časy „Livid Corruption“, leč slabší kusy typu „Heads Are Rolling“ bohužel srážejí „Rot Among Us“ do nižších výkonnostních pater. Nu, musíme holt přenést přes srdce, že NATRON model 2009 berou věci s daleko větším nadhledem a od energií našlapaného tight death metalu se posouvají k uvolněnější a čitelnější žánrové formě. „Rot Among Us“ je slušná deska, nicméně pokud někdy v budoucnu zase dostanu chuť pustit si něco z diskografie praotců italského tech death metalu, raději z kapsy vytáhnu krásně provedené digipaky s etiketami „Bedtime For Mercy“ a „Livid Corruption“.

NATRON (logo)

 1

Reaper

Verdikt

NATRON model 2009 berou věci s daleko větším nadhledem a od energií našlapaného death metalu se posouvají k uvolněnější a čitelnější žánrové formě. „Rot Among Us“ je slušná deska, nicméně pokud v budoucnu zase dostanu chuť pustit si něco z diskografie praotců italského tech death metalu, raději z kapsy vytáhnu krásně provedené digipaky s etiketami „Bedtime For Mercy“ a „Livid Corruption“.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 37:35

Produkce: Ottavio Marzo
Studio: Golem Dungeon Studios

www.myspace.com/natronband

Sestava

Skladby

  1. Rot Among Us
  2. Dead Beat
  3. Bullet Of God
  4. Prime Cuts
  5. Heads Are Rolling
  6. Enthroned In Repulsion
  7. Only Living Witness
  8. Planet Corpse
  9. Roadkill
  10. The Infection Theme
  11. Backyard Graveyard

Diskografie

Grindermeister (2012)
Rot Among Us (2009)
Livid Corruption (2004)
Necrospective (collector box) (2003)
Bedtime For Mercy (2000)
Unpure (MCD) (2000)
Negative Prevails (1999)
Hung Drawn & Quartered (1997)
A Taste Of Blood (demo) (1997)
Force (demo) (1994)