JULIAN CASABLANCAS - Phrazes For The Young

JULIAN CASABLANCAS - Phrazes For The Young

JULIAN CASABLANCAS - Phrazes For The Young

JULIAN CASABLANCAS - Phrazes For The Young

Značka THE STROKES již čtyři roky mlčí, ale její členové si v posledních letech vydávají sólová alba jak se jim zlíbí. Tentokrát došlo na samotného frontmana a musím říct, že v jeho případě se konečně vyplatí pořádně zbystřit. Album „Phrazes For The Young“ má smysl, protože nehraje na první signální s osvědčenými postupy jeho mateřské kapely (netvrdím však, že z nich nevychází), nýbrž je rozvíjí do širšího stylového záběru, pomocí využití různých podpůrných nástrojů, nejčastěji keyboardů a synthy zvuků, odkazujících do centra osmdesátých let. Sound i stylizace projektu se nesou ve znamení kultury této epochy – zmíněné synthy dekorace ve spojení s kytarami, melodika, ale i design, fotografie nebo logo. Julian Casablancas si jako nikdo jiný bere z gruntu na paškál éru naducaných kožených bundiček, E.T. mimozemšťana i Rubikovy kostky a s naprostým nadhledem hněte z kýče diamant, natolik jsou zde umístěné skladby silné a propracované. Prostě retro zážitek, jaký je nutné vyslechnout.

Julian CasablancasOno jde vlastně o album, které při prvním poslechu tak nějak prozíváte (nehraje na singly), ale při třetím už budete nadšeně jásat (tedy jen pokud jste naladěni na podobný styl hudby), protože přistoupíte-li na jeho hru, odhalí vám nepřeberné množství zajímavých zvukových fórků a vychytávek, kterými jsou Casablancasovy (stále ještě) rockové písně opatřeny. „Phrazes For The Young“ je velmi vrstevnaté dílko, se kterým si autor dostatečně vyhrál a zároveň písním zachoval jasnou strukturu. Obrovský hit je zde pouze jeden – pilotní singl „11th Dimension“, který představuje dokonalé zhudebnění výše vzpomínané epochy. Přímočará, chytlavá skladba s výrazným syntezátorovým partem by se dokonale hodila na taneční parkety, do víru mládeže s čerstvě natočenou trvalou, odděné do plísňové džínoviny. A vy na tom parketu s nimi můžete hopsat také, bez toho, abyste si nutně připadali jako buránci. Vše je totiž namícháno s patřičným vkusem.

Jsou zde samozřejmě cítit mateřští THE STROKES (Julianův jakoby znuděný pěvecký projev je jednoznačný a nezaměnitelný) a to zejména v rychlejších skladbách – „Out Of The Blue“ a „River Of Brakelights“. Jinak ale jasně převažují teskné melancholické songy, vyžívající se v klávesových samplech a popartové psychedelii počátku věku MTV („Glass“ a „Ludlow St.“), které pro mne představují úžasnou zvukovou koláž, navozující atmosféru osmdesátých let. Kratičký nosič zakončí inspirace pozdními LED ZEPPELIN „Tourist“ a já mám po půlhodině jasno. Tohle je vedle debutu THE STROKES „Is This It“ nejlepší album, na jakém kdy Julian Casablancas dosud zpíval.

 Přidejte svůj názor

Stray

Verdikt

První sólovka zpěváka THE STROKES. Oslava osmdesátých let, nahraná s patřičným vkusem. Album, které nehraje prvoplánově na singly, ale navodí svojí propracovaností a zvukovou autenticitou atmosféru této éry.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 39:49

Produkce: Jason Lader

www.juliancasablancas.com

Skladby

  1. Out Of The Blue
  2. Left And Right In The Dark
  3. 11th Dimension
  4. 4 Chords Of The Apocalypse
  5. Ludlow St.
  6. River Of Brakelights
  7. Glass
  8. Tourist

Diskografie

Phrazes For The Young (2009)