FLESHLESS - měkcí kluci s dobrou povahou (rozhovor s Vláďom)

FLESHLESS - měkcí kluci s dobrou povahou (rozhovor s Vláďom)

FLESHLESS - měkcí kluci s dobrou povahou (rozhovor s Vláďom)

FLESHLESS - měkcí kluci s dobrou povahou (rozhovor s Vláďom)

FLESHLESS tohto roku oslávili pätnásť rokov svojej existencie, majú za sebou niekoľko stoviek koncertov, ktoré odohrali na troch rôznych kontinentoch a tohto roku vydali u nového vydavateľa už svoju desiatu oficiálnu nahrávku (vrátane demonahrávok a split albumov). Nielen na domácej pôde si vypestovali istú „kultovú“ povesť (v rámci scény samozrejme), ktorú dodnes s ľahkosťou im vlastnou aj obhajujú. A práve pri príležitosti vydania ich novinky „Hate Is Born“ som položil pár otázok spevákovi Vláďovi Prokošovi.

Fungujete od roku 1993 a dnes toho už máte za sebou viac ako dosť, keď sa tak ohliadnete do minulosti, čo vidíte? Máte z tohto pohľadu radosť, citíte smútok, či rozpaky? Konali by ste v niektorých prípadoch dnes inak ako v minulosti?

Vidíme hodně míst, které jsme navštívili, FLESHLESSplno fanoušku co jsou stále s námi a nebo už o tento druh hudby ztratili zájem. Vidím taky dost členů, kteří se ve skupině vystřídali. A přesto jsme všichni, co nahráli jakoukoliv nahrávku FLESHLESS, stále pokupě. Já mám z toho pohledu radost i smutek, když si vzpomenu na členy například deathové formace ARAGHOR (Česka Lípa), kteří tragicky zahynuli pár let zpátky, cítím radost ale nad tím, že jsme stále aktivní a to i přesto, že mnoho kapel co s námi tu káru táhlo už jsou v nenávratnu. Asi bych nic neměnil, myslím, že tak to mělo být, a tak to je.

Máte na konte novú nahrávku, čo nám o nej povieš? Odlišuje sa niečím od vašej predchádzajúcej tvorby?

FLESHLESSHlavní rozdíl je určitě, že jsme po mnoha letech odešli od Obscene Prod. k Metal Age. Což je teď změna asi největší a nejpodstatnější. Jinak FLESHLESS už potřetí využili služeb studia Shaark, kde jsme moc spokojení, a tak to doufám bude i v budoucnu. Hudebně se CD pohybuje někde na pomezí posledních dvou alb, ale opět jsme se snažili nějakým způsobem posunout v rámci stylu. Zda se nám to podařilo nechť posoudí posluchači.

Váš prechod od Čurbyho k Metal Age bol dosť prekvapivý. Nepohodli ste sa, či vám Metal Age dali lepšiu ponuku?

Abych řekl pravdu, tak poslední dobou ze strany Obscene nebyla taková podpora, jakou bychom si představovali a ani volné kopie pro kapelu nebyly v dostatečném množství. A nakonec, když jsme projevili zájem dělat klip, tak vše vyvrcholilo. No jsme stále s Čurbym přátele a samozřejmě udělal pro nás hodně a tímto mu patři náš dík, ale naše kroky musí jít dál a teď pod křídly Metal Age je to o hodně lehčí, jejich přístup k FLESHLESS je také kamarádský, ale i hodně profesionální. Podívej se na CD, digipak, merchandise, atd. Jsme moc spokojeni, nehledě na to, že by měli vydat opět v reedici „Free Off Pain“ a přísti rok DVD.

Ako si už predtým spomenul, znova ste využili služby štúdia Shaark. Čo vás presvedčilo? Prístup osadenstva, alebo ste tam našli ten svoj pravý „hluk“?

Jasně, oni jsou pro nás teď ti praví, FLESHLESSzvuk, přístup obou kluků a zázemí je perfektní, rádi se tam opět vrátíme nahrát další CD.

Kde vidíte budúcnosť FLESHLESS, ešte vo väčšej extrémnosti, alebo rýchlosti?

Těžko říct, nemáme hotovou ani skladbu a ne nějaké nové CD, ale určitě ať nikdo neočekává odskok do jiné hudební sféry. Budou to opět FLESHLESS. Extremní, brutální i melodičtí. A možná nalezneme i více těch pomalých slam pasáží, ale to ukáže až čas.

Dnes ste rešpektovanou skupinou tak u nás, ako aj v zahraničí. Keď ste začínali, pomohla vám skutočnosť, že ste nemali ďaleko do Nemecka a nebránili ste sa výmenným koncertom. Myslíš si, že by sa vám podarilo preraziť aj bez týchto vašich snáh, spoliehajúc sa len na vašu hudobnú produkciu?

Je pravda, že hranice s Německem patnáct minut od baráku jsou výhoda, náš první německý koncert byl na festivalu s DEAD INFECTION, AGATHOCLES a jinými veličinami a tady jsme také navázali kontakty pro naši další spolupráci. A tak je dnes pro nás Německo stejně důležité jako hraní v naší malé zemi. Možná dokonce občas hrajeme za hranicemi Čech vícekrát, nežli doma. Výměnné koncerty jsme dělali. Třeba s již dnes uznávanými DISBELIEF a jejich první české tour - to byl Underground! Ale stále, pokud se s klukama vidíme, na to vzpomínáme velice dobře.

FLESHLESSNemecko je krajina zasľúbená skôr heavy metalu, koľko tam tak priemerne chodí ľudí na vaše koncerty? Kde hráte radšej, doma, či v Nemecku?

Nevím, někde třeba sto až dvěstě lidi, je to pro nás stejně důležité jako hraní v Čechách. Obě dvě země jsou pro nás stejně důležité a někdy se stane, že hrajeme venku, nejenom v Německu, více než doma v Čechách.

Prečo ste sa vlastne rozhodli hrať štýl, ktorý produkujete? Baví vás provokovať kontroverznými textami a obalmi?

Baví nás to, a tak se nestaráme jaké to je. Prostě je to styl, který chceme hrát, a tak to děláme - nic víc či méně. Provokovat? Nemyslím, že chceme někoho provokovat, jen si myslím, že texty a obrazy se perfektně hodí k tomu, co hrajeme. Nebo ne?

Určite áno. Skôr som mal na mysli, či píšete texty s očakávaním toho, že na ne budú ľudia reagovať, či už pozitívne, alebo negatívne. Niektoré skupiny sa snažia vo svojich textoch zachytiť svoje myšlienkové pochody, iné cez ne propagujú vlastné politické názory, ďalšie vyznávajú lásku, atď. Aký cieľ sledujete pri písaní vašich textov?

Občas taky vyjádřit náš postoj k věcem, co se FLESHLESSnám nelíbí, ale i vytvořit hrubý text, který se přece nemusí brát tak doslova a vážně, je fajn. Jde jen o podpoření hudby a beru svůj hlas jako další hudební nastroj.

Keď sme to už načali, aký máš názor na skupiny šíriace cez svoju hudbu politické názory? Napríklad NAPALM DEATH, RAGE AGAINST THE MACHINE alebo množstvo súčasných HC bánd?

Myslím, že je na každém, aby vyjádřil svůj názor. Ale pokud ten názor je například propagace fašismu či komunismu, tak je to velice špatně a i samotní posluchači by se nad tím měli zamyslet a takovouto propagaci odsoudit.

Mnoho ľudí hovorí, že ich zaujíma hudba a texty nie. Je tento postoj podľa teba správny? Ako ty sám posudzuješ vyššie zmienených RAGE AGAINST THE MACHINE, ktorých hudba určite patrí medzi tie kvalitnejšie, no ich ideológia je taká aká je.

Nevím, komunisty neposlouchám.

V tejto súvislosti sa chcem opýtať, prečo si myslíš, že je u nás veľké množstvo ľudí, ktorí radi spomínajú na našu komunistickú minulosť? Je to podľa teba krátka pamäť, alebo skôr neschopnosť postarať sa sám o seba?

FLESHLESSI hate them all! Kill them all! Nic víc k tomu nechci říct, je to zlo horší než fašismus.

Ďakujem ti za tvoj čas a odpovede. Ešte na koniec, po takýchto vážnych témach, ti položím jednu odľahčenú otázku. Mnoho ľudí má o metalistoch, hlavne vyznávačoch takýchto extrémnych štýlov, predstavy, že sú to tvrdí chlapi so zlou povahou. Ako vidíte vy samých seba a svojich fanúšikov?

My jsme měkcí kluci s dobrou povahou a naši fans jsou fantastičtí, když nás už tak dlouho podporují. Díky vám všem!

 9

Koscj

Další informace

Kontakt: Vladimír Prokoš, Kosmonautů 159, 40502 Děčín 27, Česká republika

www.fleshless.xf.cz

Diskografie

Dethroned In Shadows (EP) (2017)
Devoured Beyond Recognition (2015)
Slaves Of The God Machine (2011)
Hate Is Born (2008)
To Kill For Skin (2005)
Sensual Death Imitation (2003)
Nice To Eat You (2001)
Abhorrence Of Cadaveric (2000)
Grindgod (1999)
Free Off Pain /split+Mastic Scum/ (1996)
Split tape /+Disfigured/ (1996)
Grinding (demo) (1994)
Stench Of Rotting Heads (demo) (1993)