BORIS WITH MERZBOW - Rock Dream

BORIS WITH MERZBOW - Rock Dream

BORIS WITH MERZBOW - Rock Dream

BORIS WITH MERZBOW - Rock Dream

Nenechajte sa zmiasť tým, že živák „Rock Dream“ vychádza pod hlavičkou BORIS WITH MERZBOW. Príspevok japonského noisovo-elektronického guru sa obmedzuje na škrípajúci elektronický podmaz so síce meniacou sa intenzitou, no stále v podobe amorfného zvukového chuchvalca.

Zbytok sú „čistí“ BORIS, zachytení na sklonku predminulého roku v Tokiu. Medzi zásadné skladby (tridsaťpäťminútový „Feedbacker“ zaberá prevažnú časť prvého disku) sa vtesnala pätica kusov z ešte stále aktuálnej radovky „Pink“: hymnická „Farewell“ na rozdiel od albumu, z ktorého pochádza, túto nahrávku skutočne uzatvára a nesklamú ani zbesilé noise-punkové čísla „Pink“ a „Just Abandoned My-self“. Z kolaborácie s Michio Kuriharom pochádza „Rainbow“, jediná skladba odspievaná gitaristkou Watou a zároveň snáď najsilnejšia pieseň, pod akú sa BORIS v ostatnej dobe podpísali. Ochutnávkou z pripravovanej štúdiovky „Smile“ je coververzia zabudnutej japonskej superskupiny PYG; skladba s názvom „Flower Sun Rain“ je dokonca jedným z vrcholov tohto dvojdisku a ďalším z radu dôkazov, že BORIS majú dnes rovnako blízko k modernému metalu, ako k odkazu psychedelickej artrockovej scény rokov sedemdesiatych. Konieckoncov práve predošlá spolupráca s Merzbowom bola vylisovaná do drážok sedempalcového vinylu obsahujúceho coververzie THE BEATLES a KING CRIMSON.

BORIS

„Rockový sen“ však na prvé vypočutie upúta hlavne surovým zvukom, je zdanlivo ťažké povyťahovať si to svoje z nevyváženej, valcujúcej hlukovej masy zefektovaných gitár a kričaného spevu – obzvlášť, keď prvý kotúč začína už spomínaným polhodinovým väzbením. Až otočenie ovládača hlasitosti doprava zabrnká na strunu déjà vu – presne takou, nezriedka bolestivou hlukovou guľou sú koncerty BORIS. Playlist „Rock Dream“ sa navyše s repertoárom prezentovaným počas európskeho turné príjemne prelína.

V záplave nahrávok, ktoré na najrozličnejších formátov na domáci, americký i európsky trh BORIS chrlia, je ťažké orientovať sa. „Rock Dream“ je istým oporným bodom, vydaním, ktoré má zmysel. Zachycuje „normálnejšiu“, menej experimentálnu a aktuálnu podobu BORIS. A ak to vaša aparatúra zvládne, dokáže pomerne verne sprostredkovať koncertný zážitok. O tom by mali živáky byť.

BORIS

 2

Thorn

Verdikt

Autentický a reprezentatívny živý dvojalbum.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 110:30

Produkce: BORIS WITH MERZBOW
Studio: nahraté naživo v Earthdome, Tokio, 18.11.2006

homepage1.nifty.com/boris

Skladby

  1. Feedbacker
  2. Black Out
  3. Evil Stack
  4. Rainbow
  5. Pink
  6. Woman On The Screen
  7. Nothing Special
  8. Ibitsu
  9. A Bao A Qu
  10. The Evilone Which Sobs
  11. Flower Sun Rain
  12. Just Abandoned My-self
  13. Farewell

Diskografie

Walrus/Groon (EP) (2007)
Rock Dream (2007)
04092001 (2005)
Sun Baked Snow Cave (2005)
Megatone (2002)