KNUT - Terraformer

KNUT - Terraformer

KNUT - Terraformer

KNUT - Terraformer

Je v tom kus symboliky. Švýcarští KNUT, kteří se do nahrávání nových desek nikdy příliš nehrnou, se recenze té prozatím poslední „Terraformer“ z roku 2005 na naší stránce dočkávají až nyní. Kapela, která vždycky stála a vždycky i bude stát mimo hlavní dění na hardcoreové scéně, se loni na podzim poprvé objevila i u nás, aby před prořídlým publikem na strahovské Sedmičce zanechala přesně ten samý dojem, který si posluchač odnese i z jejích studiových nahrávek. Tedy, že KNUT jsou partičkou velice nesmlouvavou, zvukově těžkou a nepříliš lehce stravitelnou.

KNUTTyto atributy si nese i album „Terraformer“, které však oproti značně apokalypticky znějícímu předchůdci „Challenger“ (2002) ukazuje jistý posun KNUT směrem ke klidnějším zvukovým i kompozičním polohám. Úvodní skladba „7.08“ sice disponuje stále velice podobným arsenálem, jako tomu bývalo v minulosti - zdánlivě neotesaný hardcore s těžce uchopitelnou rytmikou a typickým Didierovým řevem byl samozřejmě ke slyšení i dávno předtím -ovšem postupným plynutím dalších a dalších skladeb jakoby se náboj koncentrované agresivity postupně vytrácel, aby se na tak povrch dostávaly i další emoce. KNUT se i nadále opírají o hutné a těžké kytary, ty však nechávají riffovat čím dál umírněněji a postupně tak krotí jejich zdivočelou živelnost.

Ovšem ani znatelné přiškrcení hudební agresivity neznamená, že by se snad produkce kapely dala zařadit mezi lehce stravitelná sousta. KNUT jen prostě otočili kormidlem svého cítění trošičku jinam, stále se však bezpečně pohybují po teritoriích vymezených okrajové hudební produkci. Tam se právě řadí i noise, či ambientní choutky, které naprosto zkušeně předvádějí hlavně ve finále alba. Rozsáhlé zvukové plochy, jako protiklad k výbušnému a neurvalému začátku, jen podtrhují fakt, že KNUT, ať už produkují anebo budou produkovat cokoliv, nikdy nebudou tvořit produkty pro širší posluchačské masy. „Terraformer“ je další ukázkou schopností kapely s lehkostí korzovat na okraji davu a přitom si získat respekt. A je úplně jedno, jestli právě trápí kytary anebo programují mašinky.

 3

Dalas

Verdikt

Umírněnější, ale zároveň i zajímavější a pestřejší než "Challenger". Švýcarští KNUT i nadále dokazují svoji zaslouženou příslušnost k pomyslnému spolku zajímavých a neotřelých kapel.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 44:38

Produkce: KNUT
Studio: Del-Uks Audiolab, Ženeva (Švýcarsko)

hydrahead.tortugarecordings.com/knut

Skladby

  1. 7.08
  2. Wyriwys
  3. Kyoto
  4. Torvalds
  5. Seattle
  6. Bollingen
  7. Fallujah
  8. Davos
  9. Evian
  10. Fibonacci Unfolds

Diskografie

Wonder (2010)
Terraformer (2005)
Challenger (2002)
s/t (EP) (2001)
3-Way (10'' Split With BOTCH & ANANDA) (2000)
Ordeal (7'') (1999)
7'' Split With TANTRUM (1998)
Bastardizer (1998)
Leftovers (MCD) (1997)
7'' Split With ISHMA (1996)
s/t (7'') (1994)