VICIOUS RUMORS, AGENT STEEL, AFTER ALL - Viedeň, Viper Room - 29. septembra. 2007

VICIOUS RUMORS, AGENT STEEL, AFTER ALL - Viedeň, Viper Room - 29. septembra. 2007

VICIOUS RUMORS, AGENT STEEL, AFTER ALL - Viedeň, Viper Room - 29. septembra. 2007

VICIOUS RUMORS, AGENT STEEL, AFTER ALL - Viedeň, Viper Room - 29. septembra. 2007

VICIOUS RUMORS po vydaní posledného albumu „Warball“ neopúšťa chuť križovať koncertné pódiá. Po minuloročnom turné po boku BEYOND FEAR, množstve amerických koncertov a niekoľkých festivalov sa skupina okolo Geoffa Thorpa vrátila sériou headlinerských vystúpení opäť do Európy. Ako súputnikov pribrali krajanov AGENT STEEL a belgických thrasherov AFTER ALL.

Úspešné turné, ktoré sa dokonca pýšilo vypredanými zastávkami v Holandsku či Grécku, vrcholilo v rakúskej Viedni v neveľkom klube s jedovatým názvom Viper Room, nachádzajúcom sa v pokojnej štvrti, kde by rockové „doupě“ čakal asi málokto.

Večer otvárali AFTER ALL, ktorí sa museli zaobísť bez svojho speváka Pieta Focroula, ktorého na turné nahradil Peter Evrard. Kapela má na trhu aktuálny album „The Violent Decline“, na ktorom sa podieľali i Fredrik Nordström a Tue Madsen. Ich thrash metal síce ničím mimoriadnym neohúril, ale strhával nákazlivou energiou, a tak sa celé osadenstvo klubu dostalo po prvých troch skladbách do varu. Čiže úlohu predkapely splnili Belgičania na výbornú. A niet sa čomu čudovať. AFTER ALL patria k vyhratým kapelám. Svoje skúsenosti získali predskakovaním napríklad pred KING DIAMOND, ANTHRAX alebo OVERKILL. Na predkapelu pomerne dlhý set, v ktorom figuroval aj cover od Kinga Diamonda, sa niesol v uvoľnej atmosfére poznačenej končiacim sa turné. Všetci muzikanti si posledné minúty pred publikom náležite vychutnávali.

Po krátkej prestávke sa na pódiu ocitli AGENT STEEL. Svoju kariéru odštartovali v prvej polovici 80. rokov, potom sa na dlhé obdobie odmlčali, aby v roku 1999 znova ožili. Ja som túto kapelu zaregistrovala práve v čase jej novej éry, keď sa mi do rúk dostal album „Order Of The Illuminati“ (2003). Kalifornčania, ktorí sa v textoch venujú najmä mimozemským civilizáciám, na turné zároveň prezentovali aj svoj tohtoročný album „Alienigma“. Rýchly, úderný thrash s výraznou porciou melodiky pôsobil na ľudí ako magnet a pod pódiom sa rozpútal slušný kotol. Jednoznačne najväčšou osobnosťou celej kapely je spevák Bruce Hall, ktorý s prehľadom a bez známky čo i len najmenšej únavy v hlase odspieval všetky skladby. Výbornú oporu má v gitarovom due pozostávajúcom z Bernieho Versaillesa a Juana Garciu. Za to, že AGENT STEEL šlapú ako hodinky môžu vďačiť aj bubeníkovi Rigovi Amezcuovi a basákovi Karlosovi Medinovi. Kapela sa čoskoro stala obeťou rozšantených vtipkárov z AFTER ALL, ktorí na svojich kolegov pohádzali lepkavé konfety. Bruca, ktorý toho schytal najviac, to však nevyviedlo z miery a v dobrej nálade sa pokračovalo v hraní ďalej. Na záver koncertu nemohli chýbať ďakovačky adresované všetkým, ktorí sa zúčastnili tohto turné a symbolická rozlúčka, keď pri poslednej skladbe na pódium vybehli hudobníci zo všetkých troch kapiel.

VICIOUS RUMORSO vypredanom klube sa mohlo VICIOUS RUMORS vo Viedni len snívať. Počet ľudí sa rapídne znižoval minútu po minúte po tom, ako zvučenie a pridružené technické problémy oddaľovali začiatok koncertu. Pohodový priebeh večera tak prvýktrát narušila poriadna nervozita, ktorú bolo badať hlavne na bubeníkovi Larrym Howovi. Kto si myslel, že negatívna atmosféra sa prenesie aj na ich vystúpenie, poriadne sa mýlil. VICIOUS RUMORS sú ostrieľaní profíci, po prvých tónoch z nich všetko opadlo a do hrania sa pustili s takou vervou, ako by to mala byť ich posledná šou v živote. V krátkom čase sa mi podarilo vidieť kapelu, ktorá sa dokázala vyrovnať aj s takou tragickou udalosťou, akou bola smrť ich speváka Carla Alberta v roku 1995, trikrát. Zakaždým odohrali dobre, ale to, čo predvádzali v ten septembrový večer, bolo niečo výnimočné. Kapela v absolútnej forme, playlist, ktorý nedal ani na chvíľu vydýchnuť, tamer rodinná atmosféra v klube a vďaka nízkemu pódiu úzky kontakt so skupinou len znásoboval skvelý dojem z koncertu. Snáď až na horší zvuk na začiatku, kedy spev Jamesa Riveru odchádzal niekam do nenávratna, bolo všetko dokonalé. Vystúpenie sa tak pre mňa stalo jednoznačne jedným z adeptov na koncert roka.

Približný playlist AGENT STEEL:
„Rager“, „Bleed For The Gods“, „Illuminati Is Machine“, „Guilty As Charged“, „Unstoppable Force“, „Ten Fists Of Nations“, „Fashioned From Dust“, „Hail To The Chief“, „Evil Eye“, „Know Your Master“, „Agents Of Steel“, „Mad Locust Rising“.

Približný playlist VICIOUS RUMORS:
„Don’t Wait For Me“, „On The Edge“, „Abandoned“, „Sonic Rebellion“, „Mr. Miracle“, „Dying Every Day“, „Lady Took A Chance“, „Six Step Sisters“, „Soldiers Of The Night“, „Immortal“, „Digital Dictator“, „Minutes To Kill“, „Hellraiser“, „Ghost Whithin“, „March Or Die“.

Foto: www.viciousrumors.com

 17

Petra

Další informace