ARCH ENEMY - Rise Of The Tyrant

ARCH ENEMY - Rise Of The Tyrant

ARCH ENEMY - Rise Of The Tyrant

ARCH ENEMY - Rise Of The Tyrant

Ak poznáte ARCH ENEMY novej gossowovskej éry, skúste si predstaviť, ako by mohol znieť ich nový album. (...) No a presne tak aj znie. Z Amottovcov opadáva aura invencie už príliš dlho a ani „Vzostup tyrana“ na tom príliš veľa nezmení. Umná, až marketingovo dokonalá kombinácia všetkého dobrého, čo kedy priniesol göteborský death metal, moderný heavy, progres, speed a power metal sa opakuje, no čoraz viac si všímate, že pri tom marketingu sa to začína i končí. Navyše sa opakuje aj osvedčená apokalyptická tématika predošlého albumu, na ktorom boli Švédi ešte aspoň trochu zaujímaví. Niekde medzi rokmi 2005 a 2007 sa objavila hranica, kedy to začala byť nuda (mnohí pred ňou vytiahli svoje cestovné pasy ešte skôr). Nepatrím k tým, ktorým by spev Angely Gossow liezol na nervy (a že je takých ako maku) a hoci som v skutočnosti ARCH ENEMY nikdy nepočúval pre hudobné obohatenie, ich hudba sa mi vždy zdala zaujímavá a pri vypnutom mozgu aj krásne počúvateľná. Na „Rise Of The Tyrant“ sa opakujú tie isté rytmické motívy, dramatické zlomy a vsuvky mávajú červenou plachtou dlho predtým, než sa konečne „prekvapivo“ objavia a patetické sóla a vyhrávky pateticky sólujú a vyhrávajú. A mne to zrazu vadí.

ARCH ENEMYAj vyšablónovaná a hudba s presnou marketingovou stratégiou dokáže byť celkom počúvateľná a predošlý „Doomsday Machine“ by toho mohol byť krásnym dôkazom. Rozdiel medzi ním a novinkou je zhruba taký ako medzi originál pohárom Pilsner Urquell naplneným povedzme Zlatým Bažantom a originál pohárom Pilsner Urquell naplneným povedzme Kamzíkom (pokiaľ pivo tejto značky nepoznáte a myslíte si, že je reč o horskej koze, tak je to v podstate jedno). Poďme pokračovať v metaforách: ak predošlým albumom stáli ARCH ENEMY ešte jednou nohou v Európe, novinkou už preskočili do tradične nenáročného Japonska (samozrejme čo sa tvrdej hudby týka) a nemajú ďaleko k tomu, aby podobne ako Marty Friedman robili hudbu výlučne už len pre trh vychádzajúceho Slnka.

Schválne, koľkí z vás začnú tento album počúvať s očakávaním aspoň trochy zábavy a pri ktorej skladbe sa z vášho zdvihnutého obočia stanú vytreštené oči? (správna odpoveď: „etrebiL ozzemretnI“)

„Rise Of The Tyrant“ v sebe ukrýva maximálne zopár samostatne stojacich skladieb. Ak si zhromaždíte všetky vlastnosti, ktoré robia z metalových albumov veľké počiny, u nových ARCH ENEMY z nich nenájdete nič. Monotématická guča zvuku presýpa hŕbu banality z jednej dlane do druhej a aj keď postavíte bokom všetky vysoké nároky, ktoré by mali x-té novinky podobných kapiel aspoň spolovice spĺňať, stále vás nenapadá jediný dôvod, prečo si kúpiť tento album. Dobre viem, že mnoho metalových poslucháčov k tomuto záveru prišlo už dávno pri predošlých albumoch a bárku ARCH ENEMY už dávno opustili. Tým zopár najvernejším, ktorí sa aj po tomto albume budú stále krčiť na palube rozpadajúceho sa škunera, preto nič nevyčítam. Nech je k vám more milostivé.

Ako hodnotím predchádzajúce albumy:
Stigmata [1998] - 7.5/10
Burning Bridges [1999] - 7.5/10
Wages Of Sin [2001] - 8.5/10
Anthems Of Rebellion [2003] - 7/10

 137

V-dur

Verdikt

Blahosklonnosť má svoje hranice. ARCH ENEMY prichádzajú so svojí prvým albumom, ktorý je vyslovene zlý.

Hodnocení

Autor
4,5 / 10
Redakce
7,5 / 10
Čtenáři
7,2 / 10

Další informace

Stopáž: 48:30

Produkce: Fredrik Nordström

www.archenemy.net

Skladby

  1. Blood On Your Hands
  2. The Last Enemy
  3. I Will Live Again
  4. In This Shallow Grave
  5. Revolution Begins
  6. Rise Of The Tyrant
  7. The Day You Died
  8. Intermezzo Liberté
  9. Night Falls Fast
  10. The Great Darkness
  11. Vultures

Diskografie

Will To Power (2017)
War Eternal (2014)
Khaos Legions (2011)
Rise Of The Tyrant (2007)
Doomsday Machine (2005)
Anthems Of Rebellion (2003)
Wages Of Sin (2001)
Burning Japan Live (1999)
Burning Bridges (1999)
Stigmata (1998)
Black Earth (1996)

Jiné pohledy

7,5 / 10
Tak som si v rámci tešenia sa na tohtoročný Brutal Assault kúpil krásnu, o DVD rozšírenú verziu tohto albumu. Vychutnávam si zvukovú i obrazovú stopu a ani po niekoľkých mesiacoch neprestávam krútiť hlavou nad recenziou kolegu V-dura.
"Rise Of The Tyrant" má všetko, čo som čakal od nového albumu ARCH ENEMY. Silné skladby sa striedajú s parádnymi hitmi ("I Will Live Again", "Revolution Begins", "Rise Of The Tyrant",...), do kolien zráža fantastický zvuk, výnimočné melodické gitarové vyhrávky a sóla... no a samozrejme očarujúca "Diva Satanica" Angela.
ARCH ENEMY možno nenahrali svoj najlepší album, ale vysoko posadenú latku z minulosti v žiadnom prípade nepodliezajú. Na to sú až príliš veľkí profíci.
Rudi | 5. dubna 2008