OXBOW - The Narcotic Story

OXBOW - The Narcotic Story

OXBOW - The Narcotic Story

OXBOW - The Narcotic Story

Sú skupiny, ktoré sú jediným exemplárom svojho druhu. Na ostrí šialenosti sa neustále pohybujú OXBOW – unikátna zmes blues, sludge a fyzického prežívania vlastných koncertov. Snáď len Nick Cave a jeho bývalí z THE BIRTHDAY PARTY či raných BAD SEEDS – partia intelektuálov demolujúca pódiá a poslucháčov – sú z toho istého cesta.

OXBOW

„The Narcotic Story“, druhé CD, ktoré OXBOW vydávajú na dnes mimoriade viditeľnom labeli Hydra Head, sa snaží prekročiť koncept albumu, avizujúc film a soundtrack toho istého mena. Eugene Robinson, na pódiu strach naháňajúci mohutný černoch, sa s posledným tónom jeho kapely mení na príjemného, premýšľavého človeka. Rovnako kontrastné spektrum OXBOW prezentujú na trefne nazvanom „narkotickom príbehu“. Hudbu na ňom je ťažko označiť za tvrdú, i keď druhá polovica „Time, Gentlemen, Time“ sa stráca v hluku prekrikujúcich sa nástrojov, okrem základného tria gitara/basa/bicie čítajúcich aj dychovú a sláčikovú sekciu. Nádherný, no znekľudňujúci úvod zásadnej „Down A Stair Backwards“ je ďalším príkladom tvrdosti, ktorú netvoria na seba navrstvené „kilá“, ale ktorá pramení zvnútra kapely.

OXBOWI keď sa OXBOW v zásade pohybujú vo voľných mantineloch „bežnej“ piesňovej štruktúry, presahujú ju vo viacerých bodoch. V prvom rade práve Robinsonovým „spevom“, ktorý má omnoho bližšie k akémusi druhu herectva. Obvykle recitujúci, pohybujúci sa medzi šepotom a revom, žijúci a predávajúci svoju vlastnú rolu (príznačné je, že napriek odlišným aranžmá fungujú skladby z „The Narcotic Story“ rovnako dobre naživo). Bluesový základ spod rúk a prstov nenápadných, ale nepostrádateľných Grega Davisa, Dana Adamsa a hlavne gitaristu Nika Wennera (o.i. koproducent albumu) je tentokrát decentný, prostý agresie, ktorá vybuchuje v presne načasovaných momentoch, dokonca mnohokrát sa neočakávane nedostaví, len aby klimax posunula ešte o kúsok ďalej; rafinovanosť je to správne slovo. V produkcii prvoligového Joea Chiccarelliho (v ktorého CV sú mená ako Tori Amos, Joan Baez, Bob Geldof, Frank Zappa, ale i popové hviezdy a hviezdičky ako Ricky Martin či BON JOVI) sa zrodilo kompletné dielo, ktoré prekonáva rámec polodorobeného obskúrneho undergroundového výtvoru, k akým by na základe prvého dojmu mohli niektorí radiť i OXBOW.

Okrem už spomínaného Nicka Cavea nie je ťažké vybaviť si nové albumy Toma Waitsa, takisto postavené na „starom“ základe, dekonštruovanom tým najlepším „dnešným“ spôsobom, moderným, funkčným a hlavne oprosteným od samoúčelnosti či prázdnych exhibícií.

Akokoľvek zvláštne môže „The Narcotic Story“ pôsobiť a akokoľvek ťažká môže byť cesta k nemu, dovolím si tvrdiť, že ide o jeden z kandidátov na album roku a o jeden z tých, ktoré rok 2007 prežijú bez úhony. Posledné slovo patrí bookletu:

Pri nahrávaní THE NARCOTIC STORY nebolo ublížené žiadnym zvieratám.
Kiež by sme to isté mohli povedať o ľuďoch.

 10

Thorn

Verdikt

Akokoľvek zvláštne môže „The Narcotic Story“ pôsobiť a akokoľvek ťažká môže byť cesta k nemu, dovolím si tvrdiť, že ide o jeden z kandidátov na album roku a o jeden z tých, ktoré rok 2007 prežijú bez úhony.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
8,7 / 10
Čtenáři
8 / 10

Další informace

Stopáž: 45:41

Produkce: Joe Chiccarelli, Niko Wenner
Studio: The Plant Studios, San Francisco Soundworks

Celý album si môžete vypočuť tu: www.hydrahead.org/hh/oxbow_site

www.theoxbow.com

Sestava

Skladby

  1. Mr. Johnson
  2. The Geometry Of Business
  3. Time, Gentlemen, Time
  4. Down A Stair Backward
  5. She's A Find
  6. Frankly Frank
  7. A Winner Every Time
  8. Frank's Frolic
  9. It's The Giving, Not The Taking

Diskografie

The Narcotic Story (2007)
Listen Now! Love That's Last: A Wholly Hypnographic And Disturbing Work Regarding Oxbow (CD+DVD) (2006)
An Evil Heat (2002)
Serenade In Red (1997)
Let Me Be A Woman (1995)
King Of The Jews (1992)
Fuckfest (1990)

Jiné pohledy

9 / 10
Rozhodne jeden z najpozoruchodnejších počinov, ktoré bolo možno očákavať tohto roku. Obrázky melancholickej špiny vymaľované dúhovou paletou, tlmené plačlivé náreky striedané kontrolovanými výbuchmi zmesi hnevu a emócií. OXBOW ohlodali blues na pôvodnú kostru, aby na jej základe vystavali niečo úplne nové a oveľa intenzívnejšie a rafinovane zapúšťajúce hlboké korene v mysli poslucháča s každým ďalším posluchom.
"The Narcotic Story" určite nebude albumom pravidelne okupujúcim útroby prehrávača, každé z jeho občasných vypočutí však celkom určite pripraví zakaždým nový zážitok.
Radicalcut | 9. září 2007

 

8,5 / 10
Tohle je vážně zajímavá směsice špíny, blues, psychotického vokálu a energie, která dokáže strhnout. OXBOW servírují posluchačům pozoruhodné pahýly písní, které si jen s něčím nespletete, nezaplétají se do své výlučnosti, ale písničkaří s chutí a jasnou vizí. "Narcotic Story" je deska, která liberálnější posluchače a fanoušky netuctového songwritingu musí potěšit.
Marigold | 2. července 2007

 

8,5 / 10
Oveľa lepšie a prístupnejšie, než by sa podľa všakovakých opisov mohlo zdať. Hudba, ktorá vyvoláva zvedavosť a túžbu vidieť OXBOW naživo. Opak postmoderny, žiadna psycho hudba z Lynchovho filmu, naopak obyčajná zfetovaná kapela z ogrcaného baru americkej periférie a zároveň nič, čo by ste kedykoľvek predtým počuli.
V-dur | 2. července 2007