DEFTONES - Saturday Night Wrist

DEFTONES - Saturday Night Wrist

DEFTONES - Saturday Night Wrist

DEFTONES - Saturday Night Wrist

DEFTONES ako jedna z kapiel, ktorú na povrch vyplavila numetalová vlna, prakticky od debutového albumu pokračovala vo vymedzovaní sa zo zvyšku prúdu. Podarilo sa im vytvoriť štyri zásadné albumy, pričom každý z nich sa niesol v znamení zavádzania nových prvkov, postupujúceho umeleckého dospievania a snahy tohto telesa boli v prípade „White Pony“ korunované cenou Grammy. DEFTONES nadobudli štatút významnej kapely a vydanie každého ich počinu sa nesie v znamení veľkých očakávaní, najmä ak na ten najnovší museli priaznivci i nepriatelia čakať dlhé tri roky. Pravda, nebola by to veľká kapela, keby čakanie nesprevádzalo vydanie kompilácie rarít a B-strán alebo sólo aktivity jej členov – za všetky treba spomenúť hviezdny TEAM SLEEP. Ten bol takmer príčinou Chinovho vyhodenia – v čase plánovaného zahájenia prác na novinke zdúchol na turné pred vlastnou nepripravenosťou.

DEFTONES

Pred pár dňami bolo zrazu čakaniu koniec a uvedenie „Saturday Night Wrist“ odštartoval video singel s úvodnou skladbou „Hole In The Earth“, podľa ktorej bolo zjavné vykročenie opäť o kúsok ďalej po vlastnej ceste. S postupným odznením ďalších skladieb možno konštatovať výrazné zjemnenie, po predchodcovi podstatne čitateľnejší, plnší zvuk a vynárajúce sa prirovnania k zlomovému „White Pony“. Na „White Pony“ odkazuje skôr náladová rôznorodosť jednotlivých skladieb, než konkrétne nápady, čo čiastočne možno pripísať aj angažovaniu až dvoch producentov v rozličných fázach nahrávania. Typicky agresívne skladby z Carpenterovho pera, tak ako ich poznáme z minulosti, predstavuje „Rapture“ alebo „Rats!Rats!Rats!“. Albumy DEFTONES boli vždy výsledkom súboja nápadov konzervatívneho metalistu Carpentera a popovo-elektronického krídla stelesneného Chinom, čo pridávalo materiálu jednak na napätí, ale aj na typickej pestrosti. Stephen Carpenter pri tvorbe nových skladieb ustúpil do úzadia a priestor dostal hlavne Chino Moreno, čo má za následok viac melódií, pomalších temp a najmä viac elektroniky. Výsledok poteší najmä tých, ktorým pripadal nedotiahnutý nedávno vydaný počin TEAM SLEEP. Napriek tomu sú to na celom albume DEFTONES, tak ako ich poznáme s typickým návalom emócií, kulmináciou nálad i svojských prechodov do rôznych rytmických pasáží často obracajúcu skladbu úplne naruby. Za zmienku stojí v každom prípade nádherná skladba „Mein“ nesúca sa v hypnotickom pokluse, v ktorej závere China doplní Serj Tankian zo spriatelených SYSTEM OF A DOWN. Trochu netypicky pôsobí zasnívaná inštrumentálna skladba s podivným názvom „U,U,D,D,L,R,L,R,A,B,Select,Start“ známa aj ako tzv. Konami Code, napriek tomu, že niečo podobné už z predchádzajúcich počinov poznáme. Rovnako hosťujúca Annie Hardy v „Pink Cellphone“, hoci ide skôr o experiment, zvrhlou dohrávkou a prítomným napätím sa blíži k šokujúcej „Knife Party“ z „White Pony“. V „Combat“ DEFTONES vytiahnu opäť všetky svoje charakteristické zbrane a „Rivière“ uzatvára novinku vo všeobjímajúcej nálade po vzore „Pink Maggit“ alebo „Minerva“.

DEFTONESDEFTONES sa napriek tradične veľkému tlaku z rôznych strán opäť podaril ďalší kvalitný album. Zachovali si svoj špecifický prejav bez požičiavania si z vlastnej minulosti a posunuli sa o ďalší kus. Udržiavajú si príliš veľký odstup od súputníkov na to, aby mohla byť ich hudba hodnotená inak, než v kontexte vlastnej tvorby, ktorú nový album do istej miery rekapituluje. Na druhej strane je výsledný dojem o niečo menej pôsobivý, ako v prípade starších albumov, keďže „Saturday Night Wrist“ znie do istej miery presne podľa očakávaní a možno aj preto skôr než bodové hodnotenie vystihuje nový DEFTONES pocit spokojnosti.

 32

Radicalcut

Verdikt

DEFTONES číslo 5. Moderná a inteligentná tvrdá hudba.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
7 / 10
Čtenáři
7,9 / 10

Další informace

Stopáž: 51:40

Produkce: Bob Ezrin, Shaun Lopez
Studio: Morning View Studios, Spot, Hangar, Airport, Carriage House

www.deftones.com

Sestava

Skladby

  1. Hole In The Earth
  2. Rapture
  3. Beware
  4. Cherry Waves
  5. Mein
  6. U, U, D, D, L, R, L, R, A, B, SELECT, START
  7. Xerces
  8. Rats! Rats! Rats!
  9. Pink Cellphone
  10. Combat
  11. Kimdracula
  12. Rivière

Diskografie

Koi No Yokan (2012)
Diamond Eyes (2010)
Saturday Night Wrist (2006)
B-Sides & Rarities (CD+DVD) (2005)
Deftones (2003)
White Pony (2000)
Around The Fur (1997)
Adrenaline (1995)

Jiné pohledy

7 / 10
Až po „Mein“ skvělé, pak se materál poněkud rozmělňuje a nepůsobí na mě nikterak přesvědčivě. V jejich diskografii existují výraznější počiny.
Shnoff | 1. ledna 2007