IRON SAVIOR - Battering Ram

IRON SAVIOR - Battering Ram

IRON SAVIOR - Battering Ram

IRON SAVIOR - Battering Ram

Hoci sa už rok 2005 naplno rozbehol a nové albumy na(ne)šťastie vychádzajú ako na bežiacom páse, s touto recenziou sa vrátime do minulosti. Ale nie až takej dávnej, konkrétne o rok dozadu. Vtedy sa totiž na svetlo sveta dostal zatiaľ posledný počin nemeckej kapely IRON SAVIOR. Z dnešného pohľadu je jasné, že ich album sa nepostaral o žiaden veľký rozruch, čo sa hitparád predajnosti týka. Povedala by som, že skôr ostal niekde polozabudnutý medzi ostatnými nahrávkami so všeobecnou nálepkou „melodický metal“ a figuruje asi ako jeden z utajených tipov pre power metalových maniakov.

IRON SAVIOROd svojho vzniku v polovici deväťdesiatych rokov sa IRON SAVIOR pýšili prívlastkom all star band. Niet sa čomu čudovať, keď v zostave svojho času pôsobili Kai Hansen, Thomen Stauch a neskôr i Jan S. Eckert, ktorý sa známejším stal až vďaka účinkovaniu v MASTERPLAN. Z pôvodného slávneho obsadenia zostal len nestor hamburskej metalovej scény a zakladateľ IRON SAVIOR v jednej osobe – Piet Sielck. Tvorbu IRON SAVIOR som vždy nejakým spôsobom obchádzala, brala som ju ako bočný projekt a radšej som sa sústredila na hlavné pôsobiská jej protagonistov (GAMMA RAY, BLIND GUARDIAN). „Baterring Ram“ sa mi dostal do rúk úplnou náhodou a spomedzi minuloročných power metalových albumov si u mňa získal hodne vysoké miesto.

Hudba zachytená na „Battering Ram“ sa na nič nehrá, necítiť v nej žiaden kalkul. Osoba Pieta Sielcka je natoľko spojená s nemeckým heavy metalom, že by bolo zbytočné očakávať od tejto nahrávky nejaké prevratné progresívne postupy. Power metal so silnými heavy metalovými koreňmi je presne tým štýlom, v ktorom sa frontman kapely cíti najlepšie. „Battering Ram“ má úžasný náboj, drive a energiu, akoby ani nebol nahrávaný v štúdiu. Rozdiel medzi štúdiovými a „živými“ IRON SAVIOR, súdiac podľa tohoto, nebude asi príliš veľký. Hlavným hnacím motorom albumu je nadupaná rytmika, ktorú vyvažujú výrazné melodické gitary v podaní Pieta a Joachima Küstnera, oveľa známejšieho pod prezývkou Piesel, ktorý ako gitarový technik križuje európske pódiá s rôznymi nemeckými kapelami. Heavy/power metal vyhovuje Pietovým hlasovým dispozíciám i keď treba povedať, že patrí skôr k priemerným spevákom, v dôsledku čoho sa občas dostavujú momenty jednotvárnosti. Nie práve najbrilantnejší spev vyvažujú časté sprievodné a zborové vokály. Vďaka nim získavajú niektoré skladby hammerfallovskú hymnickosť (napr. „Time Will Tell“).

Poradie skladieb predstavuje dobre zostavený koncertný playlist, z ktorého možno vypichnúť speedom nasiaknutú „Stand Against The King“, temnú „Wings Of Delivarence“ s priehrštím melodických sól, koncertný odrhovák „Break The Curse“, z koncepcie albumu trochu vybočujúcu „Machine World“ a posledný track, ktorý by kľudne mohol pristáť i na albume Hansenovcov. Lepší záver si viem sotva predstaviť.

 8

Petra

Verdikt

Bolo by zbytočné očakávať od Pieta Sielcka & IRON SAVIOR veľký progresívny vývoj. Naďalej sa pridŕžajú power metalu pevne zakoreneného v heavy metale, ktorý im sedí najlepšie. Výsledkom je energiou nabitý album „Battering Ram“, ktorý Vám navodí nefalšovanú atmosféru koncertu priamo v pohodlí Vašej obývačky.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
5,9 / 10

Další informace

Stopáž: 49:00

www.iron-savior.com

Sestava

Skladby

  1. Battering Ram
  2. Stand Against The King
  3. Tyranny Of Steel
  4. Time Will Tell
  5. Wings Of Deliverance
  6. Break The Curse
  7. Riding Free
  8. Starchaser
  9. Machine World
  10. H M Powered Man

Diskografie

Battering Ram (2004)
Condition Red (2002)
Dark Assault (2001)
I’ve Been To Hell [singel] (2000)
Interlude [EP] (1999)
Unification (1998)
Coming Home [singel] (1998)
Iron Savior (1997)