NOMENMORTIS - Niet si prečo zúfať, neskáčem v lufte, neležím v truhle, dá sa

NOMENMORTIS - Niet si prečo zúfať, neskáčem v lufte, neležím v truhle, dá sa

NOMENMORTIS - Niet si prečo zúfať, neskáčem v lufte, neležím v truhle, dá sa

NOMENMORTIS - Niet si prečo zúfať, neskáčem v lufte, neležím v truhle, dá sa

Skupina NOMENMORTIS je minimálne u nás a Čechách dostatočne známa. Minimálne keď už ste ju z nejakého dôvodu nepočuli, tak ste určite počuli o nich. Myslím, že Martina Lukáča ich charizmatického speváka netreba predstavovať už vôbec, pretože metalovým fanúšikom by mal byť známy dostatočne.

NOMENMORTISTak ako Martin? Čo máš nového?

Sail hatan, vďaka za opýtanie, nič prevratného sa nedeje, v auguste som aktívne oddychoval cestovaním po Turecku, momentálne obnovujem pracovné návyky, lebo účty z niečoho platiť musím, a okrem toho rozmýšľam, že by už bolo fakt na čase opäť pravidelne s celým ansámblom navštevovať skúšobňu, aby sme náhodou pred nejakými koncertami nezistili, že nemáme čo hrať, lebo sme všetko zabudli. A okrem práce/flákania sa pri PC, korešpondencie a šrotovania poučnej i zábavnej literatúry sa občas prihodí nejaká krčma, koncert alebo čunder, podľa ponuky, a keď je osud ku mne obzvlášť milostivý, tak vyrazím za polovičkou, alebo dorazí ona za mnou. Až na nejaké detaily normál život, niet si prečo zúfať, neskáčem v lufte, neležím v truhle, dá sa. No a robím na tomto dotazníku, ktorý ako obvykle bude obsahovať okrem informácií aj nejaké tie subjektívne názory a postrehy, takže čítanie je na vlastné riziko :-)))))))

Ako to vyzerá s novým albumom NOMENMORTIS, ktorý mal už dávno výjsť u Downfall records, no zatiaľ sa nič nedeje?

Niečo sa deje, akurát to čoskoro bude rok od pôvodného termínu vydania „Exterminating The Bastard Forces“. Aby som to skrátil, CD sa lisuje v Peru, booklety sa tlačia tamtiež, holt Mikael z Downfall išiel po najvýhodnejších cenách, nepočítal však s peruánskym systémom práce, ktorý dokonale kašle na nejaké termíny, okrem toho tlačiareň pohnojila prvú várku nielen našich bookletov, takže všetko sa robí znovu... Našťastie sa konečne skontaktoval s tým typom, cez ktorého si našiel tých fantastických spolupracovníkov, tak verím, že táto frustrujúca záležitosť čoskoro vezme šťastný koniec a ten asi prekliaty album budeme mať doma, lebo zvlášť potom, ako ho Mikael dal remastrovať, znie fakt kruto. Dúfam v to aj kvôli ľuďom, lebo niektorí ho už majú aj kúpený, a ďalší ma bombardujú mailami typu „kedy konečne...“ Fakt by bolo dobré mať ho vonku, kým si pamätáme aspoň tých pár kusov, ktoré z neho hráme naživo, pretože nám do ďalšieho chýbajú asi tak dve skladby. Trochu sme kvôli tomu so všetkým uviazli na mŕtvom bode a taká situácia nemá na kapelu extra priaznivý vplyv, ja sám sa dokážem obrniť veľkou trpezlivosťou, ale ostatní občas podľahnú pochybnostiam, ktoré sú pochopiteľné, ale situáciu neuľahčia. Donekonečna vysvetľovať, že také veci sa stávajú a prečo je nakoniec aj unavujúce. Tak či tak rozmýšľam o tom, že pokiaľ budeme u Downfall čo do nahrávania fungovať za tých podmienok ako doteraz, tak ďalší album ponúknem aj iným vydavateľstvám. Niežeby som bol u D.R. nespokojný s výsledkami práce a promo záležitosťami, ale pokiaľ ide o posúvanie vydania, to je u nich skoro pravidlom. A možno by bolo načase vydať konečne niečo aj tu doma či u českých susedov, uvidíme, čo a ako.

NOMENMORTISDoteraz to s NOMENMORTIS bolo tak, že čo album, to nová zostava. Podarilo sa ti konečne zostavu stabilizovať? Porozprávaj nám niečo o svojich spoluhráčoch.

Verím tomu, že táto zostava je už stabilná, lebo po hudobníckej aj ľudskej stránke mi vyhovuje najviac, ale veľa samozrejme záleží aj od spoluhráčov. Myslím však, že ak by mal zase niekto nápad odísť, tak kapitolu s názvom NOMENMORTIS uzavriem, momentálne je tam totiž každý nenahraditeľný a vzniknutú „dieru“ nezalepíš hocijakým šarlatánom. Predsa len, teraz sú tam šikovní hudobníci, ktorí, keď sa chce, dokážu ťahať za jeden povraz, a to sa potom dobré skladby robia bez väčšieho trápenia. Čo ku tomuto ansámblu povedať – ja mám na starosti chrlenie neľudských zvukov do mikrofónu + všetky písačky a obrazové materiály súboru, vek mi bude čoskoro pozostávať z dvoch rovnakých čísel, pokiaľ ide o povahu, mám sklon byť výbušný nevypočítateľný jedinec, ktorý je v pohode presne dovtedy, pokiaľ ho niekto nenaštve, nevie sa pretvarovať, vždy povie, čo si myslí, a potom je „sranda“ :-) Som radšej, keď môžem byť v pohode. Gitary a druhý vokál má na starosti Adam, čo k nemu okrem toho, že je talent – robí kdesi v sklade s elektroinštaláciou, asi najukecanejší v kapele, milovník hororov (nie tých holywoodskych), akvarista, dobrý na srandu aj na vážny pokec, ako vlastne aj ostatní v kapele, podarilo sa dať dokopy ľudí, ktorých zoznam tém na debatu je výrazne širší ako „kto sa kde a ako ožral“, resp. „kto (by) ktorú pretiahol“, to fakt oceňujem. Býva náladový, tak, ako ja, u neho sa to prejavuje tým, že jeden mesiac doslova žiari, má veľké plány do budúcnosti, druhý mesiac by najradšej predal gitaru a na všetko sa vykašlal. Ako mnohí iní ináč inteligentní ľudia všetko, čo nesedí jeho hudobnému vkusu, odpíše ako kravinu. Ďalší talent, tentokrát na basu, je Funés, v civile sa podobne ako ¾ kapely volá Martin. Pre zmenu najväčší flegmatik, veľa rečí nenarobí, pokiaľ nemusí, resp. pokiaľ nie je debata o niečom, čo ho zaujíma. Robí v US Steel okolo elektriky. Vďaka jeho povahe ho neužije na nejaké stupídne výtržnosti, na druhej strane vznikajú zaujímavé situácie, keď sa povedzme pol hodiny bavíme o koncerte, ktorý máme hrať cez víkend, a on sa opýta, že kedy a kde hráme. Posledný je Maťo, bubeník, pochádza z Myslavy, na čo je patrične hrdý. Robí tiež v US Steel, dokonca postupuje. Aj on je mladý zdravý muž, dokonca až tak, že ho vždy vídať s nejakou inou desdemónou a ja už sa v tom neorientujem, ani vypytovať sa nepatrí :-) Okrem vážnych záujmov má rád srandu, pravidelne presranduje celý víkend v štýle víno (skôr teda pivo)/ženy/spev, a na koncerty z nás chodí asi najviac. Spolu sme boli aj tohto roku v Trutnove, ostatní buď nemali peniaze, alebo voľno. Toľko asi. Pokiaľ ide o zadanosť, tak asi všetci, niektorí aj veľmi, iní menej, hlavne aby vydržalo. V pohode zostava, častokrát sa jej dokonca podarí urobiť, čo si zaumieni, akurát že skoro nikto nemá vodičák a nikto približovadlo, ale kto je dnes dokonalý...

NOMENMORTISA čo plány do budúcnosti?

Vzhľadom na to, že už ani budúcnosť nie je to čo bývala, sa plány odvíjajú od aktuálnej situácie. V prvom rade už aby bol na svete ten „nový“, v marci 2003 nahraný album a bežalo promo k nemu. Bavilo by nás zrejme zahrať nejaké koncerty, závisí to od ponúk a možností. Ponuky občas bývajú, niečo vybavujem ja sám, nie je to na Slovensku, v Česku ani vonku žiadna sranda, tak sa budem tešiť z toho, čo vyjde. Na rok sa zase pokúsime aj o nejaké fesťáky. Niekedy vtedy nahráme aj ďalší dlhohrajúci chliev, skôr to asi nemá význam. A keďže Adam, Funés a Maťo hrajú tiež v CRUENT STERCURARO, tak budem fakt rád, ak tie dva materiály, ktoré nahrávajú, konečne aj dokončia, nech tá kapela konečne mákne na nejakom výraznejšom zviditeľnení a nech tie nahrávky aj niekto vydá. Nejaká vzdialenejšia budúcnosť – len čo budem mať pretrvávajúci pocit, že už pre mňa NOMENMORTIS neznamená to, čo pre mňa znamená roky, že mi len berie a nič nedáva, tak spadne opona :-)

Skús sa vyjadriť k týmto témam: rasizmus, problémy v Iraku, klady a zápory vstupu Slovenska do EÚ.

No ty si tu vybavil inú sviatočnú kolekciu... Takže rasizmus – v takéto a podobné slabé a úbohé veci neverím, je to len ďalšia ideológia pre hlúpe biele, čierne alebo žlté opice s kopou vlastných problémov a komplexov. Človeka môžem súdiť na základe jeho správania, zmýšľania a konania, lebo to všetko môže pozitívne alebo negatívne ovplyvniť, s tým, akej farby je jeho koža, neurobí nič. Aj tak mám pocit, že ozajstných rasistov je menšina, a za rasizmus sa častokrát nesprávne označujú predsudky na základe kultúrnych, náboženských, filozofických rozdielov, ktoré kvôli skúsenostiam s problematickým percentom, aké v súčasnosti obsahuje takmer akýkoľvek kultúrny alebo spoločenský okruh, môže získať hocikto. U nás máš napríklad rómsku menšinu, ktorú väčšinou hodnotíme negatívne práve kvôli tej jej časti, ktorá ju negatívne zviditeľňuje, moslimov má svet v žalúdku kvôli teroristom a islamským extrémistom, Albánci, Juhoši, Čečenci alebo Rusi, Ukrajinci tu majú zlé meno kvôli organizovanému zločinu a mohol by som pokračovať, iná krajina, iné problémy a všade rovnaké sklony k zjednodušovaniu u väčšiny populácie, nech už ju nazveme priemerom alebo „bežnými občanmi“. Nemyslím si, že je to vždy o tom, že „my“ musíme zmeniť svoj pohľad, aj „druhá strana“ by mala urobiť čo najviac preto, aby ju nrzviditeľňoval akurát jej „výkvet“, zvlášť ak na to dostala x šancí. Ono totiž nič nie je čiernobiele, nežijeme v binárnom svete, preto predtým, ak sa niekto chce k niečomu vážnemu vyjadriť, mal by problém poznať a mal by pre svoj názor mať argumenty. V prípade rasizmu a príbuzných záležitostí je situácia zjednodušená tým, že najneskôr v momente, keď prejavovanie týchto názorov naberie násilnú formu, je (malo by byť) možné použiť voči ich protagonistom argumenty, ktorým rozumejú najviac. To predtým je o výchove, vzdelaní a pozeraní sa ďalej než len do vlastného válova.

Problémy v Iraku – to, ako tam Bush vtrhol bez mandátu už roky veľmi impotentnej OSN a dnes už aj bez reálneho dôvodu, bola skrátka ukážka skratového jednania a demonštrácia sily a "všemohúcosti". To, čo sa tam deje dnes, je gordický uzol, keď tam na jednej strane bojujú miestni povstalci proti americkým jednotkám a tým, ktorých považujú za kolaborantov, čo sa dá brať, pokiaľ im ide o to, že tam Američanov nechcú a neprekračujú hranice partizánskeho odboja, na druhej strane sa im tam nanosilo kvantum islamských fanatikov a teroristov z celého moslimského sveta, ktorí tam chcú vybudovať štát na základe starodávnych islamských zákonov a tradícií, kde budú mať základňu na svoje ďalšie výboje. Tí sa neštítia ničoho vrátane vrážd nezainteresovaných rukojemníkov z celého sveta a takýchto teroristov skrátka treba bez milosti likvidovať tak, ako rôznych iných škodcov, pretože ustupovať niečomu takému nie je možné. Najlepšie by však bolo, ak by sa toho chytili samotní Iračania, ktorých poškodzujú najviac, a moslimský svet ako taký by si mal uvedomiť, že sa ho menšina šialencov odtrhnutých od reality snaží zatiahnuť do vojny s celým svetom, ktorú môže jedine prehrať, hoci víťaz svoje víťazstvo zaplatí nepochybne príliš draho.

Slovensko, EÚ, klady a zápory – cestovať môžeme s trochu menšími problémami, platy sú stále slovenské, čo pri prechode na európske ceny nebude stačiť :-) Možno u nás budú nejaké investície a peniaze z rozvojových fondov, ale pokiaľ ide o možnosti pracovať vonku, tak sa „staré krajiny“ skôr snažia udržať tunajších ľudí doma. EÚ byrokracia už priniesla prvé ovocie v podobe kvanta nezmyselných noriem a snahy narvať všetko do nejakých šablón. Europoslanci za SR si už mastia vrecko, to je tak všetko, čo som za tie štyri mesiace postrehol. Colníci otravujú menej, aj na pošte vypisujem menej zelených papierov, ale kradne sa tam tak, ako predtým :-)

NOMENMORTISA už klasicky na záver nechávam ti priestor, aby si sa vyjadril k čomu len chceš.

Snáď k tým koncertom a tým, ktorí na ne chodia a nechodia, v posledenom čase dosť pretriasaná téma – nie každá kapela vyhovuje každému fanúšikovi, ale notorickí sťažovatelia nech si uvedomia, že v prvom rade od aktívnej podpory fans závisí, koľko a akých koncertov bude a čo organizátor riskne nabudúce. Nariekanie nad „vysokým“ vstupným nemusí nikoho z tých, ktorí akcie robia zaujímať, aj tak ten vlez býva vypočítaný tak, aby ako-tak pokryl náklady a dobrodruh, čo celú vec usporiadal je väčšinou rád, ak skončí bez straty. Nespokojne kydať a sám nič nerobiť je o dosť ľahšie ako dať niečo dokopy, asi toľko, veľmi stručne, snáď každý pochopí, o čo ide. Ináč mi nič nenapadá, snáď len vďaka tým, čo nás až doteraz podporovali a podporujú. Tebe a Metalopolisu ďakujem za priestor.

 38

Koscj

Další informace

Sestava