21 GRAMŮ - kolik váží duše...

21 GRAMŮ - kolik váží duše...

21 GRAMŮ - kolik váží duše...

21 GRAMŮ - kolik váží duše...

21 gramůJak moc se změní člověk, který v jediný moment ztratí vše, co mu bylo drahé? Kdy jeho veselá mysl upadne do prázdnoty, do těch míst duše, kde jsou jen otázky. Proč? Proč já? Kdo za to může? Co kdyby …? Kdyby… Ten moment někomu život zkazí, jinému však poskytne druhou šanci. Nakolik se však mysl dokáže vzpamatovat ze skepse, ze smíření se s blízkostí smrti a hledět dál do budoucna, než jen pár hodin, je otázka snad ještě komplikovanější. Člověk se změní a jeho volby mají vliv i na všechny okolo něj. Co bylo podstatné dříve, nyní již není. O čem dříve nemělo smysl uvažovat, se stává příčinou svárů.

Jediný okamžik dokáže změnit vše, čemu jsme kdy věřili i čím jsme kdy pohrdali. Osud je neodvratný, ať se na věci díváme z jakéhokoliv úhlu. Celý náš život je jen koláží vzpomínek. Sbírka zážitků, které se nám chtě nechtě vracejí. Může se nám zdát, že vše spěje k jednomu bodu našeho bytí. Ale je tomu skutečně tak? Jediný okamžik nás může pozměnit na zbytek života. Život tím však nekončí, život jde dál. Režisér Ińárritu nás noří do zdánlivého chaosu ve střižně. Do bláznivé koláže situací, které se říká život. Zdánlivé však jen na první pohled. Vše má svůj hlubší smysl. Časové kontinuum není to podstatné, podstatné jsou naše emoce, naše volby v jeden konkrétní okamžik. Ińárritu nás naopak chrání před bezduchým klouzáním po dějové lince.

21 gramůFilm sleduje osudy tří lidí, které se v jediný moment protnou, avšak unikátním stylem. Je-li divák v první půli filmu zmaten a soustřeďuje se na postupné skládání jednotlivých útržků do většího celku, tak ve druhé půli je zmaten tím, co mu jednotlivé útržky říkají. A chtěl by se vrátit zpět, zapomenout na svou touhu pochopit časovou posloupnost a soustředit se jen na sílu jediného momentu. Až v masochistické snaze pochopit uvažování lidí tam na plátně. Proč takto jednali? Díky bravurním výkonům hlavních představitelů se i tu a tam divákovi dostane odměny v podobě pochopení. Aby však vzápětí následoval střih a pátrání v paměti „kam toto zařadit“. Režisér si s našimi emocemi hraje jako s loutkami. Obraz šťastné rodiny je následován upřeným pohledem neoholené, špinavé tváře kamsi do prázdna a uvažováním o smyslu víry v Boha, o smyslu víry v život. Pocit emocionálního vyčerpání a neustálého přemýšlení o významu vyřčených slov pokračuje i mnoho hodin po skončení. Každý dialog je doprovázen spoustou přesně promyšlených detailů. Každý záběr kamery má svůj smysl. Divák po celý film sleduje jen několik málo tváří, které mu však ukazují mnohem, mnohem více.

21 gramůKaždý ze tří hlavních charakterů prodělává v průběhu příběhu proměnu tak dokonale, že musím jen tleskat na volbou hlavních herců. Vedle Seana Penna, který opět dokazuje své kvality v roli rozvrácených charakterů, zde exceluje Benicio Del Toro a Naomi Watts. Naomi Watts nedávno zazářila v „Mulholland Drive“, avšak teprve po shlédnutí 21 gramů před jejími kvalitami smekám.

Co se stane s člověkem, který se již změnil, nechal svou černou minulost za sebou a svůj současný život zasvětil své rodině a Bohu, ale osud si ho i nadále vybírá jako nástroj své zloby? Benicio Del Toro ve své performanci napraveného kriminálníka je tak přesvědčivý, že spolu s jeho pochybnostmi je divák vtahován do myšlenkového proudu, který se zdá být bezvýchodný. Jeho víra je zpočátku tak ukázkově slepá, že si až žádá, aby jeho duše prošla očistou v podobě sebezatracení. Aby skrze vnitřní nihilismus teprve byl schopen si uvědomit skutečné hodnoty života.

 70

Manatar

Verdikt

Mistrovský psychologický snímek, ve kterém sledujeme postupnou přeměnu tří hlavních představitelů, jejichž osud se protne během jedné tragické události. Způsob podání jednotlivých událostí a mistrovské herecké obsazení dokonale působí na divákovy emoce a zanechává v něm nejednu otázku. Film, který byste si neměli nechat ujít.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
9,2 / 10
Čtenáři
8,6 / 10

Další informace

Stopáž: 125 min.

21 GRAMS
[USA 2003]
Režie: Alejandro González Iñárritu
Scénář: Guillermo Arriaga
Kamera: Rodrigo Prieto
Hudba: Gustavo Santaolalla
Hrají: Sean Penn, Benicio Del Toro, Naomi Watts, Clea DuVall, Charlotte Gainsbourg, John Rubinstein
Premiéra v ČR: 5. 2. 2004

www.21-grams.com

Jiné pohledy

9,5 / 10
Také nechápu co se tady řeší těmi devítkami. Ten film je na devět a půl.
RIP | 6. února 2005

 

10 / 10
Neskutečně silný snímek. Jen nechápu, co tady většina redaktorů řeší těmi devítkami.
Reaper | 16. ledna 2005

 

9 / 10
Úzkosť, strach, bezútešnosť v šialenej koláži bez začiatku a konca. Mimoriadne silný film...
Thorn | 28. října 2004

 

9 / 10
Stále ještě svěží a ke koncentraci nutící zpracování příběhu, který je sám o sobě netuctový, zaslouží velkou pochvalu.
Shnoff | 14. dubna 2004

 

8,5 / 10
Skvostná ukázka postmoderní filmové narace – Iñárritu rozbíjí chronologii příběhu na malé kousíčky a z těchto kousíčků skládá své vyprávění. Nevypráví v tradičním smyslu proto, aby sdělil příběh, ale proto, aby ho v duchu postmoderní narace donutil diváka spoluvytvářet, být jakýmsi druhým autorským hlasem. Narozdíl od Andersonovy "Magnólie" ale zachází v dekonstrukci příběhu ještě dál – ignoruje i pravidla konvenčního časoprostoru a servíruje divákovi změt dějů, které nejsou ukotveny jednotou času a místa. Výsledkem je strhující vypravěčská forma, která vnímavému divákovi znemožňuje odtrhnout od příběhu oči, stanout mimo děj. Prožitek z filmu je umocněn způsobem nasnímání – ruční kamera se po trierovsku vyžívá v neurotickém třasu a nevypočitatelném pohybu. K tomu všemu přistupuje výtečná práce se zvukovou stopou, ve které se v klíčových momentech krom přirozených zvuků objevují monotónní zvukové plochy, ještě zesilující citový prožitek. Alejandro González Iñárritu je skutečným mistrem moderní dramatické formy, byť z mého subjektivnímu pohledu jeho formální brilanci chybí bezprostřednost prožitku a intimita, jaká je charakteristická například pro díla Larse Von Triera. Něco ještě více absorbujícího. Subjektivní zážitek. Na vině je možná i fakt, že jsem měl po celý film pocit, že jsem zbytečně o krok napřed v odhalování zápletky... Jinak – absolutorium za herecké výkony (věru nevím, komu se klanět dříve, ale asi přeci jen vítězí strhující viník Benicio Del Toro), za scénář, námět i nenápadnou hudbu. "21 gramů" patří k nejlepším filmům o vině, trestu, odpuštění, soucitu... jaké jsou dnes k vidění... Rozhodně patří do mého TOP 3 za rok 2003 hnedle vedle Burtonovy "Velké ryby" a "Ztraceno v překladu" od Sofie Coppolové
Marigold | 29. března 2004

 

9 / 10
Mexičan Iňárritu natočil velice přesvědčivé a silně mystifikační drama, které ve zdánlivě chaotických a neuspořádaných scénách a nesynchronní časové následnosti jednotlivých scén připomíná Lynchovu tvorbu nebo také snímek "Memento". A v tomto smyslu také nabízí množství konečných interpretací. Avšak - nepřemýšlejte, nedumejte. Byli byste pouze zmateni. Namísto toho se nechte unášet sledem emocemi nabytých scén a zejména výbornými výkony tří hlavních protagonistů v čele s charizmatickým démonem Beniciem del Torrem a vystávající otázky řešte až potom. "21 gramů" je jedním ze snímků, jenž vám opět připomene trpkou konečnost a bolest lidského bytí, svízelné hledání sebe sama a svého místa na tomto světě a přinutí vás zamyslet se nad tím, jak dalece je vaše konání svobodné. Anebo jsme pouze bezduchými protagonisty božské komedie?
Pavel | 4. března 2004