BATHORY - Nordland II

BATHORY - Nordland II

BATHORY - Nordland II

BATHORY - Nordland II

Je hluboká noc. Hladina řeky klidně odpočívá, odraz nebeské klenby konejší ve své náruči, všude klid a mír. Když tu náhle dračí přídě Drakkarů rozčeří hladinu. Zahalené siluety vikingských bojovníků nezřetelně proplouvají tichem k dřevěnému molu, poutají bujná plavidla a neslyšně kontrolují zbraně. Přepad začíná, postavy běží krvi vstříc. V jejich čele pokulhává povědomá postava - nejslavnější grobián Quorthon. Ale co se to děje? Zakopnul! Tak tak udržel rovnováhu… u Odina, teď dokonce padá a stovky jeho následovníků nelení a dupou mu po zádech! Z hustého listoví pozorují pád modly dětské oči...

Dědečku, vyprávěj mi příběh!
Dobře, běž a přines si knížku…
…ne, ne, nechci žádný vymyšlený, chci skutečný příběh!
Skutečný příběh?
Ano, vyprávěj mi o tom, když jsi byl chlapcem.
Tak dobře, vezmu tě s sebou na dlouhou cestu časem…

„Byl mladý a mládí je plné odporu k pravidlům. Dokonce i ve Švédsku, takže není divu, že již jako mlíčný cucák v osmdesátém třetím zakládá kanální spolek BATHORY. O rok později vtrhne do světového undergroundu se stejnojmennou prvotinou, hned ten následující svůj úder potvrdí plackou "The Return" a byť jde z dnešního pohledu v obou případech o obyčejný chlív, na čerstvě se formující blackovou scénu mají obě tato alba vliv značně průkopnický. Textově se pohybuje hluboko v satanských klišé a celou tuto éru završuje trojkou "Under The Sign Of The Black Mark". Nejlepší léta ho ale teprve čekají, protože čertům je tím definitivně odzvoněno a námětové kormidlo se otáčí k hrdinským břehům (nejen) vikingských předků. Opěvovaný "Blood Fire Death" načrtl epických možností, ovšem k dokonalosti je dotáhl až výtečný "Hammerheart". Dávné pravidlo o nemožnosti vstupu do stejné řeky pro něho neplatí, "Twilight Of The Gods" totiž vyřčené důrazně potvrzuje a akustickou pompézností svého „Ergo kladívko“ předchůdce minimálně vyrovnává. Jenže léta nadbytku kreativity mizí v nenávratnu. Už neví co hrát. Zkouší si vyčistit hlavu sólovými počiny, zkouší navázat na kanální začátky prostřednictvím alb "Requiem" nebo "Oktagon", zkouší znovu otevřít i epickou žílu s „Blood On Ice“ či loňským prvním dílem „Severní země“. Marně.

QuorthonZ řady zbytečných desek samozřejmě nevybočuje ani druhá část severské ságy a důvody jsou nasnadě. Stále je nahráváno na nějaký pofidérní x-stopák s demáčově plochým výsledným zvukem, stále se pracuje pouze s hrstkou dokola omílaných motivů, postavených na podobném mustru, v minulosti navíc dávno do mrtě vyždímaných. A výsledku rozhodně neprospívá ani Seversky Monumentální™ rejstřík kláves. Alespoň náznak něčeho kloudnějšího kdyby byl? Ale bohužel, kde nic, tu nic. Jen přízeň peněženek až za hrob věrných fanoušků kultovní atmosféry prastarých časů a dalších zbytečně nadnesených frází. U BATHORY totiž již dávno jde jenom o co nejvíc peněz za co nejmenší námahu. Smutné, ale nikdo se tím už ani netají. A ruku na srdce, podobně zbytečné desky vycházejí dnes a denně. Tahle má navrch jenom kdysi zajímavou a inovativní značku, nic víc!“

A to je celé, líbilo se ti mé vyprávění?
Jasně, bylo skvělé!
To jsem rád, a teď už dost řečí a spát!
Dědečku?
Ano?
A kdo byl ten muž?
Cože, kdo to byl? Přece QUORTHON – KRÁL ROZLADĚNÉHO MUZICÍROVÁNÍ A OBCHODNÍK ŠIKULA!!!

 34

Darkmoor

Verdikt

Quorthon se již poněkolikáté snaží vyvolat dávno zemřelého ducha zásadních alb typu "Hammerheart" a jeho zoufalé pokusy mají čím dál sestupnější charakter. Co na tom, že je to zoufale prázdné a nudné, skalní si to stejně koupí kvůli logu, budou vést řeči o "jedinečné atmosféře", kasička se naplní a zase bude na pár let za co žít.

Hodnocení

Autor
2 / 10
Redakce
1,5 / 10
Čtenáři
7,2 / 10

Další informace

Stopáž: 63:23

Produkce: Quorthon
Studio: domácí

www.blackmark.net

Sestava

Skladby

  1. Fanfare
  2. Blooded Shore
  3. Sea Wolf
  4. Vinland
  5. The Land
  6. Death And Resurrection Of A No
  7. The Messenger
  8. Flash Of The Silverhammer
  9. The Wheel Of Sun
  10. Instrumental

Diskografie

Nordland II (2003)
Nordland I (2002)
Destroyer Of Worlds (2001)
Jubileum Volume III (1998)
Blood On Ice (1996)
Octagon (1995)
Requiem (1994)
Jubileum Volume II (1993)
Jubileum Volume I (1993)
Twilight Of The Gods (1991)
Hammerheart (1990)
Blood Fire Death (1988)
Under The Sign Of The Black Mark (1987)
The Return (1985)
Bathory (1984)

Jiné pohledy

1,5 / 10
Aha! Tak s kolíčkama jsem od prvního dílu trošku potočil, co se ale stalo nevím. Teď ještě přijít na to, proč je sakra na tom hmatníku tolik pražců?
Immortal | 28. února 2004