BIRDS IN ROW - You, Me & The Violence

BIRDS IN ROW - You, Me & The Violence

BIRDS IN ROW - You, Me & The Violence

BIRDS IN ROW - You, Me & The Violence

BIRDS IN ROW sa venujú dnes tak populárnej, v dobrom slova zmysle preexponovanej vetve hardcore punku. Toto power trio minulý rok vydalo svoju prvú „veľkú“ dosku nazvanú „You, Me & The Violence“, a to hneď u známeho vydavateľstva Deathwish. Staršie EP „Cottbus“ na mňa v dobe svojho vydania veľmi nezapôsobilo, takže je ten správny čas upraviť si názor.

BIRDS IN ROW sú podobný prípad ako ich LOMA PRIETA. Zatiaľ čo LOMA PRIETA inklinujú k tradičnejšiemu zvuku a drsnejším hardcoreovým postupom, BIRDS IN ROW si vás radšej opantajú vzletnými melódiami a celkovo poetickejšou atmosférou.

Ale pozor! Nemyslite si, že BIRDS IN ROW sú nejakí „screamo wannabes“, to nie. Vedia aj náležite zaštekať a ukázať, odkiaľ vzišli: zo špinavého francúzskeho undergroundu. Mimochodom, jeden čas dokonca zdieľali spoločný label Throatruiner spolu s PLEBEIAN GRANDSTAND a THE RODEO IDIOT ENGINE.

Francúzi si svoj úspech krvopotne vydreli. Tam, kde LOMA PRIETA hraničia s powerviolence a špinavým grindom, BIRDS IN ROW vyťahujú z rukáva eso v podobe blackových „bzukotov“, čím pripomenú krajanov CELESTE.

BIRDS IN ROW

Oproti minulosti, teda najmä v porovnaní s EP „Cottbus“, je aktuálna platňa omnoho variabilnejším materiálom. Drsný screamo hardcore na nej striedajú moderné punkové postupy s pomalšími, prepiatými kompozíciami, kde vynikne zmysel kapely pre v podstate celkom stráviteľný pátos.

BIRDS IN ROW síce nevynašli nič extra nové, ich hardcore však určite nemožno nazvať tuctovým. Srší z neho úprimnosť a obetavosť, a to je v tejto dobe viac než dosť.

„It´s not about some individuals, but songs, ideas, points of view that our three lives have in common.“

 Přidejte svůj názor

Phill

Verdikt

Emotívny hardcore-punk.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
8 / 10

Další informace

Stopáž: 35:40

Produkce: A. Sauve, S. Biguet
Studio: Studio La Senelle

birdsinrow.free.fr/

Sestava

  • B - gitara, spev
  • D - basgitara
  • T - bicie

Skladby

  1. Pilori
  2. There Is Only One Chair In This Room
  3. Cages
  4. Guillotine
  5. Walter Freeman
  6. Last Last Chance
  7. You, Me & The Violence
  8. Grey Hair
  9. Cold War Everyday
  10. The Illusionist
  11. Police & Thieves
  12. Lovers Have Their Say

Diskografie

You, Me & The Violence (2012)
Collected (2012)
Cottbus (EP) (2010)
Rise Of The Phoenix (EP) (2009)

Jiné pohledy

8 / 10
Jednoznačně jedna z nejlepších žánrových desek minulého roku. Přímočaré rtuťovité hardcore/punkové nájezdy se lámou v epické emotivní příběhy. Agresivní jednoduchá zloba přechází k přemýšlivému smutku. Rubikova kostka žánrů je v tomto případě pestrá a dokonale promíchaná. Jednotlivé strany tvoří barevné obrazce, kde vidíte fragmenty z emotivních devadesátek Francie, devastujících novodobých uragánů typu NARROWS i post-black metalových pocitářů zrozených z hardcorové scény. Při tom všem si BIRDS IN ROW drží svojský ksicht a nepůsobí jako nějaký násilný slepenec. Při vší té hrubozrnosti zbývá čas i prostor na hudební poezii. „You, Me & The Violence“ je vlastně kyticí všeho co mám na této scéně rád.
RIP | 12. února 2013