ABSU - Absu

ABSU - Absu

ABSU - Absu

ABSU - Absu

ABSU sú ďalšou zo starých kapiel, ktorá povstala z hlbín času, aby po ôsmich rokoch prišla s novým materiálom. Američania sa v minulosti stihli vyprofilovať do veľmi osobitej a exotickej formy spájajúcej agresívny thrash s poctivým okultným blackom a ideológiou zabudnutých keltských mystérií. Podstatné zmeny v zostave, vážne zranenie ruky lídra Proscriptora a ďalšie faktory im nepriali, no napriek tomu sa vracajú na scénu v novej zostave a s albumom, ktorý môžem hneď úvodom označiť ako jeden z najlepších v ich kariére.

Môže to znieť ako z reklamného materiálu, ale už „Tara” bol dosť silný materiál na to, aby obstál v skúške času a stále reprezentuje fantastickú synergiu poriadneho thrashu s blackovými elementmi a svojskou atmosférou. Novinka však v mojom pohľade tento album v mnohých aspektoch prekonáva. Váha oboch hudobných svetov sa tentokrát dostáva na rovnakú úroveň a tresk pri ich zrážke sa nedá opísať iným pojmom ako strhujúci.

ABSUKreatívna energia sálajúca z vĺn riffov padajúcich v rytmicky komplikovaných kompozíciách v premyslenom ideovo hudobnom koncepte je prinajmenšom pôsobivá. Prvým faktorom, ktorý úvodom upúta, je rýchlosť a tým pádom aj neúmerné hudobné množstvo, dávkované v každej sekunde. Riffy si tradične berú základ v spomínanom rýchlom a agresívnom thrashi, umocňovanom blackovými sypačkami s množstvom nezriedka progresívnych zlomov alebo ľahko atmosférizujúcich zvoľnení. To, čo predvádza Proscriptor na bicích, sa nedá popísať inak, než ako extratriedny výkon, okolo ktorého je všetko centristicky vybudované. Aj z tohto faktu je zrejmé, že je atypickým lídrom kapely na bubeníckom poste. Spojenie agresivity, rýchlosti a techniky ho jednoznačne radí k veľkým „menám“ žánru (akým je napríklad Hellhammer). Spolupráca medzi strunovými nástrojmi a rytmickou zložkou, spolu s korešpondujúcimi, štekanými vokálmi je veľmi silná, a to je možno práve ten fakt, ktorý robí celý album (minimálne v mojom pohľade) skvelým. Zo skladieb je cítiť exaktný zámer a hudobné schopnosti sú ornamentálne vtepané do inteligentných melodických a rytmických výstavieb. Aj keď to na prvý pohľad nemusí byť zrejmé, ABSU pod povrchom jednoduchších melodických nápadov v množstve detailov dosť experimentujú. Každý inštrumentálne vypracovaný kúsok, nech je akokoľvek komplikovaný (prípadne jednoduchý), patrí na svoje miesto, či už sa jedná o silovú hru, thrashové „hobľovačky“, vrstvené sóla alebo atmosférické vyhrávky. Nejedná sa celkom o materiál na prvý posluch, aj keď tu existuje jednoznačný potenciál strhnúť poslucháča svojou energiou hneď po prvých taktoch.

Každý „track“ je možné považovať za hudobný aj ideový mikrosvet sám o sebe. Určite prekvapí nabúšený úvod „Night Life Canonization“, svetelne rýchly vypaľovák „13 Globes“, temný vrchol „Those Of The Void Will Re-Enter“ s ambientným intermezzom a vygradovaným záverom, maximálne skomplikovaný „Magick Sqare Cipher“ a samozrejme jeden z mojich favoritov „Sceptre Command“. Mám pocit, že by som mal vymenovať na tomto mieste všetky záseky, ale je zrejmé, na čo chcem poukázať. Zvukovo „Absu“ posúva „Taru“ 6 stôp pod zem, celkový zvuk i vyváženie všetkých nástrojov je skvelé a produkčne dotiahnuté. Nezabudlo sa ani na veľmi nenásilné a umné zakomponovanie kláves dotvárajúcich už beztak veľmi špecifickú atmosféru.

Myslím, že už veľmi nemusím pokračovať v superlatívoch. ABSU sa v novej zostave doplnenej o množstvo hostí (z najznámejších spomeniem aspoň Blasphemera alebo ex-člena Equitanta), prekonávajú a osobne nepočujem na novinke slabého miesta. Album je veľmi vyspelý v každom smere, má vlastnú tvár a všetko čo robí kapelu svojskou a originálnou je tu umocnené veľmi vysokým exponentom.

 22

Arrow

Verdikt

Fantastický návrat -- aj napriek zemetraseniu v zostave ABSU prichádzajú s vyváženejšou kombináciou thrasblackového besnenia v typickom atmosférickom balení. Všetko, čo robí kapelu osobitou a exotickou je na novinke umocnené vysokým exponentom.

Hodnocení

Autor
10 / 10
Redakce
8 / 10
Čtenáři
8,2 / 10

Další informace

Stopáž: 53:47

www.absu.us

Sestava

Skladby

  1. Between the Absu of Eridu & Erech
  2. Night Fire Canonization
  3. Amy
  4. Nunbarshegunu
  5. 13 Globes
  6. ...of the Dead Who Never Rest in Their Tombs Are the Attendance of Familiar Spirits
  7. Magic(k) Square Cipher
  8. In the Name of Auebothiabathabaithobeuee
  9. Girra's Temple
  10. Those of the Void Will Re-Enter
  11. Sceptre Command
  12. Ye Uttuku Spells
  13. Twix Yesterday, the Day & the Morrow

Diskografie

Abzu (2011)
Absu (2009)
Speed n' Spikes Vol. II (split) (2008)
Demonical / Absu (split) (2007)
Mythological Occult Metal: 1991-2001 (Best of) (2005)
Tara (2001)
In the Eyes of Ioldanach (EP) (1998)
The Third Storm of Cythraul (1997)
The Sun of Tiphareth (1995)
...And Shineth Unto the Cold Cometh (EP) (1995)
Barathrum V.I.T.R.I.O.L. (1993)
Immortal Sorcery (1991)
Return of the Ancients (demo) (1991)

Jiné pohledy

8 / 10
I z mé strany sklízí novinka ABSU především chválu, nicméně oproti hodnocení hlavního článku si přeci jen dovolím dva bodíky ubrat. Proč? Proti srsti je mi stále velká četnost lehce předvídatelných black/thrash metalových pasáží, a to i přesto, že právě ony jsou jedním ze základních poznávacích znamení svojských Texasanů. Proscriptor a spol. však bez problémů zvládají i mnohem komplikovanější rytmické struktury a průhledné momenty nápaditě zabalují do bohatě vrstvených melodií a neprostupného atmosférického oparu. Nová deska ABSU získává na síle především ve své druhé polovině, a to především díky "Those Of The Void Will Re-Enter" a skvostné, v závěru vygradované "Sceptre Command".
Reaper | 22. února 2009