EXPLOSIONS IN THE SKY - All of A Sudden I Miss Everyone

EXPLOSIONS IN THE SKY - All of A Sudden I Miss Everyone

EXPLOSIONS IN THE SKY - All of A Sudden I Miss Everyone

EXPLOSIONS IN THE SKY - All of A Sudden I Miss Everyone

S přibývajícími léty člověk za závojem všednosti pomalu ztrácí schopnost vidět svět, jenž mu v dětských očích přidal tak magický a i ta nejobyčejnější věc se v hravé a nezkažené mysli najednou stala velmi důležitou. Texaský kvartet však vedle takových SIGUR RÓS patří mezi ty čestné výjimky, jež si tuto vlastnost stále drží a dokáží ji promítnout do plastické krajiny, tvořené jiskřivými hudebními plochami. EXPLOSIONS IN THE SKY se nachází někde uprostřed širokého hudebního proudu, jímž se nechávají unášet např. GOODSPEED YOU! BLACK EMPEROR či ostřejší MOGWAI, jejich dnes již tolik široké pojetí post rocku a instrumentálního rocku ale (až na výjimky) zcela opomíjí ony záblesky temnějších nót a naopak se svým výrazem a rozvláčností nálad blíží spíše melancholickému přemítání japonských MONO, jejichž citlivý a minimalistický přístup rovněž dokáže z každodenních věcí vykouzlit barevné plátno, náhle plné velmi nevšedních příběhů.

EXPLOSIONS IN THE SKY„All Of The Sudden I Miss Everyone“ je po delším čase zcela plnohodnotnou deskou (nebudeme-li brát v úvahu filmový soundtrack „Friday Night Lights Original Soundtrack“ a experimentálně laděnou nahrávku „The Rescue“), na níž EXPLOSIONS IN THE SKY plně zúročili lety nabyté zkušenosti a především rozpracovali hudební nápady a polohy, které se na  „Earth Is Not a Cold Dead Place“ zdály předurčovat možný směr další tvorby. Živější, éteričtější a rovněž více dynamičtí – takoví jsou EXPLOSIONS IN THE SKY na aktuální nahrávce. Převažující rozjímavé ševelení třetí desky transformovali do mnohem bohatší, barevnější a do jisté míry i přímočařější podoby, dá-li se tak o jejich hudbě mluvit, zcela vypouštěje někdejší sáhodlouhé, intimně laděné plochy. „All Of The Sudden I Miss Everyone“ je tak vzdouvajícím a neustále se měnícím oceánem nálad, jehož vlny se přelévají mezi již dobře známou jiskřivě ševelící kontemplací otevřené vodní plochy a skalnatými břehy, o které se rozbíjí do rozprostraněné zvukomalby, jež se zčásti blíží kulminujícím okamžikům MONO. Jejich charakteristické, přízračné hlukové stěny však záhy mizí kdesi v dáli a prostor vyplňuje křišťálový zvuk zvedající se nad mraky. Skladby se opět jeví spíše jako střípky nálad a dílčích motivů, umně pospojovaných do jednoho celku, který však i nadále do jisté míry rezignuje na jakékoliv formálnější pojetí struktury tak, jak je velmi běžné, nechávaje skrze tóny a zvuky jakoby samovolně plynout příběh, jenž si žije vlastním životem a který posluchačovu mysl rozpouští v příjemné letargii a lehkém, melancholickém přemítání, místy zvukově zdůrazněném a vypjatém tam, kde dosahuje vrcholu.

Od prvních krůčků na desce „How Strange, Innocence“ se EXPLOSION IN THE SKY vypracovali ve svébytně znějící kapelu, kterou lze bez skrupulí řadit mezi současnou špičku dané hudební škatulky. Texaská čtveřice nepříchází s přelomovými nápady, ale velmi velmi zručně a po svém rozvíjí to, čemu položili základy nestoři žánru. I přes vyšší podíl přímočarosti a oproštění se od někdejší až přílišné rozvláčnosti však hudba EXPLOSIONS IN THE SKY i nadále, podobně jako u mnoha jiných reprezentantů tohoto směru, příznačně plyne jakoby odnikud nikam, postrádaje trvale pevný záchytný bod v podobě prvoplánově zapamatovatelných melodií a struktur. Ponoříte-li se však a necháte volně unášet proudem, pevné místo si vás najde samo.

 6

Pavel

Verdikt

Živější, éteričtější a rovněž více dynamičtí než kdy dříve. Aktuálním albem se texasští EXPLOSIONS IN THE SKY mohou směle řadit mezi současnou špičku žánru. "All Of The Sudden I Miss Everyone" je plně vyváženou kolekcí, která dále rozvíjí nejen typický zvuk a postupy, ale nenásilně navazuje na to již dříve vzniklé.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
8 / 10
Čtenáři
7,9 / 10

Další informace

Stopáž: 43:34

www.explosionsinthesky.com

Sestava

Skladby

  1. The Birth And Death Of The Day
  2. Welcome, Ghosts
  3. It's Natural To Be Afraid
  4. What Do You Go Home To?
  5. Catastrophe and the Cure
  6. So Long, Lonesome

Diskografie

End (2023)
Big Bend (An Original Soundtrack for Public Television) (2021)
The Wilderness (2016)
Manglehorn (Original Motion Picture Soundtrack) (2015)
Prince Avalanche: An Original Motion Picture Soundtrack (2013)
Take Care, Take Care, Take Care (2011)
All of A Sudden I Miss Everyone (2007)
The Rescue (2005)
Friday Night Lights Original Soundtrack (2004)
The Earth Is Not A Cold Dead Place (2003)
Those Who Tell the Truth Shall Die, Those Who Tell the Truth Shall Live Forever (2001)
How Strange, Innocence (2000)

Jiné pohledy

8 / 10
Už svou první deskou „How Strange, Innocence“ se EXPLOSIONS IN THE SKY vyhoupli do sedla vůdčího koně tehdy ještě přezírané a obecně ne příliš ceněné instrumentální postrockové scény. Ve svém specifickém pojetím pokračují i na aktuální desce, která se může jevit jako souhrn všeho co EXPLOSIONS IN THE SKY ve své minulosti už předvedli. Hutné plochy nezadržitelně supící do dálek i jemné cinkavé tóny jako by vykreslovaly sny medvěda při zimním spánku i křik zraněného tetřeva. Skupina je věrná svému silovému kytarovému soundu a snaha o citlivější čistější polohy je jen přirozeným vyústěním. I přes nekompromisní setrvávání v poloze vlastních vizí už EXPLOSIONS IN THE SKY přerůstají hranice undergroundu, jejich hudba se pomalu dere na světlo, ať už formou soudtrackové spolupráce na filmu „Friday Night Lights“ nebo objevením se v reklamě na Cadillac. Síle jejich tvorby to však nijak neubírá na působivosti. Mimochodem na limitované 2CD edici, kterou ale budete shánět složitě, jsou jednotlivé skladby v podobě remixů od JESU, ELUVIUM, ADENA, MOUNTAINS, PAPER CHASE a FOUR TET.
Noisy | 21. února 2007