ZOROASTER - Zoroaster

ZOROASTER - Zoroaster

ZOROASTER - Zoroaster

ZOROASTER - Zoroaster

Atlantskí ZOROASTER, ďalší z radu milovníkov morských oblúd, sa v katalógu obvykle ortodoxne blackmetalového labelu Battle Kommand Records objavili znenazdajky ako jedna z vydavateľských priorít.

ZOROASTERĎalší z radu nasledovníkov severoamerickej školy (stoner) doom metalu, ktorej základy do Štátov importovali ešte praotcovia BLACK SABBATH, sa na eponymnom debutovom EP, nahranom údajne za 48 hodín, prezentujú jeho najtradičnejšou formou. Špinavý, vo vyhni rozpáleného juhu USA vytvrdený a v strednom tempe sa valiaci kov skazy doplnený silovým growlingom, čerpajúci z odkazu SLEEP, ST. VITUS ale i ich mladších uctievačov GOATSNAKE, si neláme hlavu s inováciami. Napriek tomu má každá z pätice skladieb hlavu a pätu, ani pri stopáži nezriedka atakujúcej desať minút neskĺzava do bezradnosti. Predovšetkým úvodná „Mons Venus“ je vynikajúca: mix sludgeových (bas)gitár s povolenými strunami sa časom mení na sedemdesiatkami ovplyvnenú jazdu, pokračujúcu v ešte o stupeň rýchlejšom tempe v „Bullwhip“. Zvuk je ohlodaný na kosť – bleskové nahrávanie bolo evidentne zámerom, ktorý v konečnom dôsledku zdarilo evokuje stiesnený, tmavý klub s kilojoulami maximálne zhutnenej energie valiacimi sa z pódia.

ZOROASTER je v podstate len jednou z lokálnych kapiel, obiehajúcich na orbite v blízkosti vydavateľstva Southern Lord, rozťahujúcich svoje chápadlá do čoraz vzdialenejších žánrových vôd, no nezriedka sa vracajúcich späť k vlastným koreňom. Toto vyše polhodiny trvajúce épéčko sa asi ťažko objaví vo výročných rebríčkoch (i keď som sa pristihol, že ho z poličky vyťahujem častejšie, než som čakal), no ako dôkaz životaschopnosti undergroundu bujnejúceho pod zástavou s hviezdami a pruhmi poslúži viac než dobre.

 2

Thorn

Verdikt

Toto vyše épéčko sa asi ťažko objaví vo výročných rebríčkoch, no ako dôkaz životaschopnosti undergroundu bujnejúceho pod zástavou s hviezdami a pruhmi poslúži viac než dobre.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 33:17

www.thezoroaster.com

Sestava

Skladby

  1. Mons Venus
  2. Bullwhip
  3. Honey & Salt
  4. Defile
  5. (untitled)

Diskografie

Matador (2010)
Voice Of Saturn (2009)
Dog Magic (2007)
Zoroaster (EP) (2006)
Zoroaster (demo) (2005)