ZYKLON - Disintegrate

ZYKLON - Disintegrate

ZYKLON - Disintegrate

ZYKLON - Disintegrate

Nedlouho po triumfálním rozloučení EMPEROR se ze všech stran vyrojily nejrůznější projekty, za nimiž stáli bývalí členové těchto black metalových vizionářů. Dle mého názoru je ZYKLON, společné dítě někdejších císařských opor Samotha a Tryma, projektem nejvíce výrazným. Je sympatické, že se Prométheovi pohrobci nesnaží o pouhé vyvařování nehynoucí slávy EMPEROR, ale naopak volí vlastní cestu, sice trnitou, zato však velmi originální.

Dva roky po zdařilém úvodu „World Ov Worms“ (2001) vydávají ZYKLON zcela zničující kolekci „Aeon“, která oproti zčernalé prvotině zaznamenala jistý příklon k death metalovým hodnotám. Mnozí příznivci bohužel nedokázali stylovou proměnu kapely strávit a ve své zaslepenosti debutem, potažmo pak naprosto šíleným projektem ZYKLON B, druhé řadové album poměrně kategoricky odsoudili. Podobně negativní přístup dozajista zvolí i v případě „Disintegrate“, neboť nový kotouč se rozhodně nenese ve znamení návratu ke kořenům, ale spíše volně navazuje na práce započaté na „Aeon“. Neznamená to však, že se Samoth a spol. uchýlili k lacinému klonování, ba právě naopak, i tentokrát nám přinášejí celou řadu změn a nepřeslechnutelných inovací.

ZYKLON

Především, ZYKLON už přestávají působit jako odlidštění a nepřístupní technokraté. Jejich strojový black/death je sice pořád hodně studený, ale už nevyznívá tolik odtažitě, a tak málo bezprostředně jako na „Aeon“. Uznávám, že onen cizí „industriální“ feeling má své kouzlo (ostatně tvorba spřízněných MYRKSKOG to jen a jen dokazuje), ovšem substituovat jím donekonečna tolik potřebnou živelnost rovněž není to správné řešení. Na „Disintegrate“ obě složky výtečně koexistují (název alba se v tomto světle jeví celkem paradoxní), přičemž tradiční hodnoty ZYKLON, jako je unikátní hermetická atmosféra a naprosto devastující zvukový kabátec z norských Akkerhaugen Studios, zůstaly zachovány v nezměněné podobě. Severský „all star project“ navíc ještě více zapracoval na složitosti kompozic (slyšte hned úvodní defilé kreativity „In Hindsight“), ostatně takto protřelá a nesmírně sehraná sestava snad ani není schopna nějakých povážlivě četných repeticí. Prostor pro větší variabilitu zajité otevřel i méně křečovitý stisk rychlostního pedálu na Trymově artilerii. Výsledkem jsou plíživé, silně znepokojivé skladby jako „A Cold Grave“ nebo „Wrenched“. Ucho přivyklé bleskovým blastbeats však rovněž nezůstane neukojeno, ba co víc, při „Vile Ritual“ a „Vulture“ si užije pravé lukulské hody.

I na třetí pokus se ZYKLON podařilo stvořit vysoce intenzivní a po všech stránkách přesvědčivý materiál. I třetí záznam ZYKLON bude figurovat mezi nejsilnějšími počiny letošní albové sklizně. Nejužší black/death metalová špička, navíc ve své vrcholné formě.

 22

Reaper

Verdikt

I na třetí pokus se ZYKLON podařilo stvořit vysoce intenzivní a po všech stránkách přesvědčivý materiál. I třetí záznam ZYKLON bude figurovat mezi nejsilnějšími počiny letošní albové sklizně. Nejužší black/death metalová špička, navíc ve své vrcholné formě.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
7,8 / 10
Čtenáři
8,1 / 10

Další informace

Stopáž: 45:11

Produkce: ZYKLON
Studio: Akkerhaugen Lydstudio (Norway)

www.zyklontribe.com

Sestava

Skladby

  1. In Hindsight
  2. Disintegrate
  3. Ways Of The World
  4. Subversive Faith
  5. Cold Grave
  6. Vile Ritual
  7. Underdog
  8. Wrenched
  9. Vulture
  10. Skinned And Endangered

Diskografie

Disintegrate (2006)
Aeon (2003)
World Ov Worms (2001)

Jiné pohledy

6 / 10
Ďalšia severská eskadra disponujúca solídnymi hráčskymi zručnosťami, schopnosťou zahustiť svoju hudbu do agresívneho guľového blesku i slávnymi menami, pomáhajúcimi pri predaji a propagácii. To, že po vyše dekáde pôsobenia v rôznych kapelách členovia ZYKLON svoje remeslo zvládajú špičkovo, je samozrejmé. Nanešťastie v ich hudbe postrádam viac elementov, ktoré by si ZYKLON mohli vložiť do erbu ako nenapodobiteľné poznávacie znamenie. Svoje si nájde zrejme ten, kto pozorne hľadá v detailoch, akými sú napríklad emperorovská (či samothovská?) gitara, vynárajúca sa z deathmetalovej smršte vo "Wretched", náznaky americkej hard/metalcorovej skočnosti či futuristická atmosféra à la FEAR FACTORY. Ďalší solídny album, ktorý si však len ťažko v kronike metalovej histórie vyslúži viac než jeden riadok.
Thorn | 14. června 2006

 

9,5 / 10
Tretí útok ZYKLON je v mojich očiach nakoniec úspešný. „Disintegrate" predstavuje precíznu syntézu toho najlepšieho, čím sa kapela doteraz prezentovala. Atmosféra, agresivita a množstvo originálnych nápadov vliate v podobe žeravého kovu do formy moderného mohutného zvuku a produkcie. Temer rockový záver „Ways Of The World", apokalyptické zabijáky „Cold Grave“, „Skinned and Endangered“ alebo zbesilé útoky „In Hindsight“ a „Vulture“ ma dokážu vždy spoľahlivo odrovnať. Jeden z albumov roka - opäť raz.
Arrow | 14. června 2006