GOREROTTED - A New Dawn For The Dead

GOREROTTED - A New Dawn For The Dead

GOREROTTED - A New Dawn For The Dead

GOREROTTED - A New Dawn For The Dead

GOREROTTEDBudúcnosť death metalu. Presne tak som vnímal predchádzajúci album anglických maniakov GOREROTTED. Na “Only Tools And Corpses” drtili deathové jadro s punkovou vervou a neodškriepiteľným, aj keď vskutku nechutným a zvráteným, hitovým potenciálom. Popevky s priamym ťahom na žalúdok menej otrlého poslucháča (“Fuck Your Ass With Broken Glass”, “Can´t Fit Her Limbs In The Fridge”, “Hacked In The Back Dumped In A Sack”) sa stali jasným poznávacím znamením tejto nádejnej šestice.

Dnes je všetko inak. GOREROTTED dosť razantne strhli do strany kormidlo svojho hudobného vývoja. Možno to spôsobil odchod druhého speváka, známeho pod pseudonymom Mr. Gore, možno bolo príčinou nespočetné množstvo koncertov s kapelami typu CANNIBAL CORPSE, VOMITORY či PUNGENT STENCH, tak či onak, chlapci vraj pochovali gore a grindové korene a s hrdosťou oznamujú, že hrajú extrémny metal s rock&rollovým prístupom. Čo konkrétne to znamená?

Predovšetkým výrazný príklon k technickejšiemu death metalu, temnejší a hutnejší zvuk, viac riffov, zmien tempa, komplikovanosti, menej priamočiarosti a „hitovosti“. GOREROTTED proste zvážneli, sú starší, ich inštrumentálne schopnosti sú na vyššej úrovni. Nie vždy je však takáto zmena dobrá. Aj napriek neoddiskutovateľným kvalitám nového materiálu mi bola predchádzajúca tvorba GOREROTTED podstatne sympatickejšia. Chýbajú mi zapamätateľné refrény, zdravá hravosť, úchylná veselosť. Jediná rezkejšie odpichnutá vec („Pain As A Prelude To Death“) môj smäd po starých dobrých GOREROTTED nemôže uhasiť. Rovnaké je to s textami. Ako už samotný názov albumu napovedá, ide (s výnimkou hlúpeho lamentovania mladého alkoholika v „Dead Drunk“) o oživlé mŕtvolky. Tématika zombies bola v tvrdej hudbe omieľaná nespočetným množstvom kapiel. Keď si porovnám snahu GOREROTTED napríklad s takými DECEASED a ich „Fearless Undead Machines“, jednoznačne mi z tohto súboja vychádza ako víťaz starec King Fowley (už pred piatimi rokmi chodil tento týpek po Wackene v tričku s nápisom „Rammstein Sucks!“) a jeho šialená družina.

Chodiacou mŕtvolou odhryznuté, prežuté, zhrnuté a podčiarknuté, „A New Dawn For The Dead“ nie je zlý album, v kontexte tvorby GOREROTTED však ide skôr o sklamanie.

 2

Rudi

Verdikt

A New Dawn For The Dead“ nie je zlý album, v kontexte tvorby GOREROTTED však ide skôr o sklamanie.

Hodnocení

Autor
5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,1 / 10

Další informace

Stopáž: 33:55

Produkce: Markus Roedl
Studio: Aexxys-Art studio, Schwandorf, Nemecko

www.gorerotted.com

Sestava

Skladby

  1. ...And Everything Went Black
  2. Pain As A Prelude To Death
  3. Nervous Gibbering Wreck
  4. Eding Insult To Injury
  5. Fable Of Filth
  6. Dead Drunk
  7. A Very Grave Business
  8. Horrorday In Haiti
  9. Selection And Dissection Of Parts For Resurrection

Diskografie

A New Dawn For The Dead (2005)
Only Tools And Corpses (2003)
Mutilated In Minutes (reedice) (2002)
Mutilated In Minutes (2001)
Her Gash I Did Slash (demo) (1998)