MANTICORA - 8 Deadly Sins

MANTICORA - 8 Deadly Sins

MANTICORA - 8 Deadly Sins

MANTICORA - 8 Deadly Sins

MANTICORAPoznáte tu pieseň o tých Dánoch: „Dínom, dánom na kopečku stála, dínom, dánom na mňa pozerala. Dínom, dánom nepozeraj na mňa, dínom dánom nepôjdeš ty za mňa“?!

Tak presne táto nie je o mladej dánskej kapele, ktorá našla svoj názov v encyklopédii hmyzu -- MANTICORA. O svoju pozornosť sa medzi metalovou pospolitosťou hlásia už svojím piatym albumom.

Tento krát si dovolili prísť s koncepčným príbehom retrospektívy ľudského života. Téma nie zrovna inovatívna, v podobnom duchu sa nieslo trebárs album DREAM THEATER -- “Scenes From A Memory“, či v minulom roku vydaný AYREON -- “The Human Equation“.

Na rozdiel od vyššie spomenutých, progresom napáchnutých, spolkov prináša dánska úderka rázny, šľapavý a nahustený power metal so zvukovou latkou prekliate vysoko. Niet sa ani čomu diviť, veď na producentskú stoličku sa posadil skúsený a metalom ošľahaný harcovník Tomy Hansen (HELLOWEEN, PRETTY MAIDS, TNT, BEYOND TWILIGHT atď.).

V celkovom kontexte vyznieva tvorba Dánov ako nepriamy pokračovateľ štýlu starých BLIND GUARDIAN, nastoleného albumom “Tales From The Twilight World“. Na aktuálnej novinke Dánov nájdeme podobné vrstvenie i stavbu zborov, nehovoriac o farbe Larsovho hlasu, ktorá je v drajvových polohách takmer identická s Hansi Kurschom. A aj keď sa nejedná o nejakého super jedničkového speváka, jeho vokál robí polovicu výsledného soundu MANTICORY.

Dej konceptu sa začína rokom 1934, narodením, a končí v roku 2004, keď ústredná postava príbehu leží na smrteľnej posteli. Pretkaný je reflexiami uplynulého života, udalosťami a spomienkami sa k tomu viažucimi a označenými konkrétnymi rokmi.

Od úvodného intra „If?“ až po outro „If, Then...“ kapela servíruje číre gitarové riffové šialenstvo a zabijácku rytmickú smršť balansujúcu na pokraji power a thrash metalu.

Hneď v druhej skladbe: „King Of The Absurd“ predvedie gitarista ukážku gitarovej kreatívnosti. Rázny a priamočiary ťah na bránu, kde sa muzikanti s ničím nemaznajú a rozbalia to na plné struny, so spevom a samotnou melodickou stavbou asi najviac pripomínajúce slepých strážcov reprezentujú napr. songy „Playing God“ a „Help Me Like No One Can“. Máte chuť na sekané nevermorovské riffy, snúbiace sa s europsko-germánskou melodikou („Melancholic“)? Naopak v brutálnosti a rýchlosti na pokraji thrashu jej konkuruje „Creature Of Failure“, o ktorú sa zľahka obtrú aj progresívne prvky.

Pestrá škála nálad, symbióza valivých strednotempových motívov a umne aplikovaného nevtieravého klávesového podkladu s občasnými thrashovými výbehmi („It Feels Like The End“, „Enigma“) poteší najmä vyznávačov hudby, v ktorej sa vždy niečo deje. Zo strhujúceho víru sily a rýchlosti na chvíľu vytrhne netypická, na klávesoch postavená baladická suita „Fall From Grace“.

Celkovo muzikanti oplývajú vycibreným citom pre stavbu skladby, ako aj vysokou technickou a hráčskou zdatnosťou. Nemalý podiel na výslednom sounde má aj hosťujúci klávesák Finn Zierler (BEYOND TWILIGHT), vyznenie ktorého v spojení s gitarovou hrou Kristiana Larsena dodáva celému dielu značnú dávku temnej dramatickosti. Neoddáva sa zbytočným exhibíciám, namiesto toho dodáva nahrávke akýsi štvrtý rozmer.

V prípade že máte radi mixtúru power, speed, melody a jemných progresívnych elementov je táto nahrávka pre vás tým pravým orechovým. Osobne považujem na danom hudobnom poli za jeden z najlepších albumov minulého roka.

 2

Jeremy

Verdikt

Album ponúka moderne poňatý vyvážený pomer melodie a dravosti s prepracovanými aranžmánmi a vysokou hudobnou zdatnosťou. Lahôdka pre všetkých milovníkov súčasného power metalu.

Hodnocení

Autor
9,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,9 / 10

Další informace

Stopáž: 54:53

Produkce: Tommy Hansen & MANTICORA
Studio: Jailhouse Studios, Dánsko

www.manticora.dk

Skladby

  1. If?
  2. King Of The Absurd
  3. Playing God
  4. Melancholic
  5. Creator Of Failure
  6. It Feels Like The End
  7. Enigma
  8. Fall From Grace
  9. Help Me Like No One Can
  10. If, Then...
  11. Private Hell (bonus track Japonsko)
  12. Spawn Of Darkness (bonus track Ázia)

Diskografie

8 Deadly Sins (2004)
Hyperion (2002)
Darkness With Tales To Tell (2001)
Roots Of Eternity (1999)
Dead End Solution (1997)