HAZYDECAY - Jewelz Of Concrete

HAZYDECAY - Jewelz Of Concrete

HAZYDECAY - Jewelz Of Concrete

HAZYDECAY - Jewelz Of Concrete

Připravme si jednu destilační kolonu. Vezměme skupinu KORN, nalijme do varné baňky a začněme zahřívat. Vydestilovaný obsah chytáme do kádinky. V zahřívané baňce by měla na dně zbýt heterogenní směs efektů a pazvuků. Kádinka s destilátem tvoří základ, do kterého budeme jen již přidávat další suroviny. Ve hmoždíři rozetřeme THERAPY? na hrubý prach, jenž nasypeme do kádinky k destilátu z KORN. Reakce není nikterak bouřlivá, jediný viditelný efekt, který sloučení provází, jest slabé zpěnění povrchu. Nyní si připravíme zkumavku s ILL NIŇO a přefiltrujeme přes nitrocelulózovou membránu. Na membráně by se měly usadit veškeré etnické hudební nečistoty. Přefiltrovanou látku přidáme do destilátu a zahřejeme na 95 stupňů. A jak tento téměř vroucí výsledek pojmenujeme? HAZYDECAY.

HAZYDECAYPoprvé a do dnešních dnů také zatím naposledy o sobě dali vědět kotoučem s názvem „Lovebombs“, který se svezl v roce 2000 na tehdejší bouřlivé nu-metalové vlně a této škatulce zůstává jejich hudba věrná. KORNovský atribut je zde asi nejpatrnější, hlavně při častokráte Davisovsky stylizovaném vokálu a v base, kde je hned u první skladby Ibanezka řady K5 s řádně vykousnutým equalizérem bez středů více než patrná. Mimochodem hlas Adama B. Sychrowa je největší devizou skupiny, u podobných těles bývá málokdy obvyklé, že by disponovala tak vyzpívaným a asi se nespletu, když řeknu i školeným hlasem. Veškeré nosné melodie má na bedrech právě Adamův hlas. Kytary jsou po stránce invence nejslabší stránkou celého alba, oproti zpěvu vám v hlavě neuvízne jediný nápad, zatímco se zpěvákem si spokojeně pobrukujete již po druhém poslechu. Adam svůj vokál převléká do různých kabátů, od čistých poloh, přes chrapláček až k pořádnému řevu. Zapomenout nesmím ani na rapové vložky ala Fred Durst.

Skladby jsou co do kvality vzácně vyrovnané, není zde výrazně slabších či silnějších kusů, což je na jednu stranu dobře, neboť materiál působí kompaktně a vyzrále. Na druhou stranu nedokážu přesně říci, která skladba mi přirostla nejvíce k srdci, a celé CD pak jako celek lehce splývá. Ve zpěvech je nepřeslechnutelný velmi dobře vyvinutý čich po hezkých melodických linkách, jež nevyznívají podbízivě. Snad jediný kousek, který mě oslovil více než jiné, je pátá skladba „Part Of Your Body“, kde jsem si v několika kratičkých fragmentech zavzpomínal na své oblíbené THERAPY?. Celkově jde o kvalitní český hard-crossover se silným americkým feelingem a velmi nadprůměrným zpěvem. Své posluchače si jistě získá jak z přívrženců nu-metalových záležitostí, tak i melodického HC.

 1

RIP
RIP

Verdikt

Kvalitní český hard-crossover se silným americkým feelingem a velmi nadprůměrným zpěvem. Své posluchače si jistě získá jak z řad nu-metalových teens, tak i melodických HCčkářů.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
8 / 10
Čtenáři
7,6 / 10

Další informace

Stopáž: 34:02

www.hazydecay.com

Sestava

Skladby

  1. Gone With The Wind
  2. Jewelz Of Concrete
  3. Take Off My Mask
  4. Angelz In Da House
  5. Part Of Your Body
  6. Lips Of Poison
  7. Far
  8. Why You?
  9. Linez & Shadez

Diskografie

Your Closest F.r.iend (2006)
Jewelz Of Concrete (2004)
Phaentae*styk on a Golden Tray (promo EP) (2004)
Lovebombs (2002)

Jiné pohledy

8 / 10
HAZYDECAY jsou kapelou stavící nu-metalové melodie na řádně hutných hardcore základech. Na mne však působí navzdory Ripovu rozdílnému pohledu velmi sebejistě a osobitě. Ano je zde jistá podobnost třeba s KORN či oaklandskými MACHINE HEAD v období "Supercharger", ale je předávána z úcty k "velkým" ne z pouhého bezduchého plagiátorství. Z materiálu je cítit jak kapela potřebuje hrát muziku tímto způsobem a dodává do ní přes již zmíněné vlivy spoustu svého. Z nahrávky stříkají proudy nadšení a entuziasmu. Vše je výtečně zvukově ošetřeno a ozdobeno fantastickým projevem zpěváka Adama Sychrowa. Nejsilnější skladbou je ďábelské magma "Gone With The Wind" se strhujícím refrénem, dál potom "Jewelz Of Concrete" s patetickým zajíkáním ve stylu Jonathana Daviese (zde je ovlivnění KORN asi nejzřejmější ,ale sluší), rapový nášup "Angelz In da House" a kypící rozmáchlá rifforamata "Part of Your Body" a ""Linez And Shadez". Největší hitovkou je sedmá "Far". Nebýt celkem nezáživných skladeb "Lips of Poison" a "Why You" bylo by hodnocení ještě o trochu vyšší. I tak velmi dobré moderní razantní hardcore album.
Stray | 4. listopadu 2004